Αρχική Καταστροφές «Ζωή από το μηδέν» για όσους επέζησαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

«Ζωή από το μηδέν» για όσους επέζησαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πακισταν πλημμυρες
Τρία θύματα των πλημμυρών μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους σε ένα αναποδογυρισμένο τραπέζι
Διαφήμιση

Όταν ο φουσκωμένος ποταμός Swat άλλαξε πορεία στα τέλη Αυγούστου και πλημμύρισε το χωριό του Naeem Ullah στο βορειοδυτικό Πακιστάν, παρέσυρε το σπίτι του και τα σπίτια και των 13 συγγενών του.

Η σοδειά του ζαχαροκάλαμου -φυτεμένη σε πέντε εκτάρια (12,4 στρέμματα) μισθωμένης γης- καταστράφηκε επίσης, αφήνοντας τον 40χρονο άνεργο, άστεγο και με λίγες προοπτικές να αποπληρώσει τα χρήματα που είχε δανειστεί για να αγοράσει σπόρους και λίπασμα.

“Πρέπει να ξεκινήσω τη ζωή μου από το μηδέν”, είπε στο χωριό του, το Dagi Mukarram Khan, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa. “Έχω χάσει τα πάντα. Μπορώ μόνο να προσεύχομαι στον Αλλάχ να μου δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσω αυτή τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής μου”.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από μήνες ακατάπαυστης βροχής και από την ακραία ανοιξιάτικη ζέστη που επιτάχυνε το λιώσιμο των παγετώνων, έχουν καλύψει το ένα τρίτο του Πακιστάν, μια έκταση μεγαλύτερη από την Αγγλία και την Ουαλία μαζί, επηρεάζοντας 33 εκατομμύρια ανθρώπους.

πακισταν πλημμυρες2

Περισσότεροι από 1. 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν, και το κόστος των ζημιών εκτιμάται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 1,6 εκατομμύρια σπίτια χάθηκαν ή καταστράφηκαν, 5. 000 χιλιόμετρα δρόμων καταστράφηκαν και πάνω από 700. 000 ζώα χάθηκαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει σε πληγείσες περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα για να δει τις καταστροφές από αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “ένα μουσώνα με στεροειδή”.

Ψάχνουν στεγνή γη για καταφύγια

Σε ολόκληρο το Πακιστάν, εκατομμύρια οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους, τις καλλιέργειες, τα ζώα, ακόμη και συγγενείς, ενώ πολλοί αγωνίζονται να βρουν στεγνά σημεία γης για να στήσουν καταφύγια από μουσαμά και να κρατήσουν τους εαυτούς τους και τα ζώα που τους έχουν απομείνει ασφαλή.

Βασικοί δρόμοι και γέφυρες έχουν παρασυρθεί, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες παροχής βοήθειας και αναγκάζοντας τις αρχές σε ορισμένα μέρη να παρέχουν περιορισμένη βοήθεια έκτακτης ανάγκης κυρίως με δαπανηρό ελικόπτερο.

Στην περιφέρεια Awaran, στην πολύπαθη νοτιοδυτική επαρχία Balochistan, οι πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να εκτείνονται, έχοντας καταστρέψει πολλά από τα λασπόσπιτα της φτωχής επαρχίας.

Η οικογένεια του Dilshad Baluch είδε το σπίτι τους να παρασύρεται και έναν γείτονα να σκοτώνεται όταν το σπίτι του κατέρρευσε, καθώς οι πλημμύρες κατέκλυσαν το χωριό τους τον Ιούλιο.

Τα κατεστραμμένα καλώδια ρεύματος αποτελούσαν απειλή ηλεκτροπληξίας μέσα στα στάσιμα νερά, είπε – και με τις γέφυρες προς το Καράτσι αδιάβατες, η κύρια οδός τροφοδοσίας της περιοχής παραμένει αποκομμένη.

Τα ελικόπτερα έχουν ρίξει πακέτα με ρύζι και φασόλια, αλλά “είναι πολύ λίγα” και οι χωρικοί δεν μπορούν να τα μαγειρέψουν χωρίς κουζίνες ή ξηρά καυσόξυλα, δήλωσε ο Μπαλούχ μέσω μιας κακής τηλεφωνικής γραμμής που διακόπτεται από τον θόρυβο του καλέσματος του χωριού για προσευχή.

“Ζούμε σε ανοιχτό έδαφος”, σημείωσε ο 21χρονος φοιτητής, ο οποίος επέστρεψε για το καλοκαίρι από τις σπουδές του στο Ισλαμαμπάντ.

Πολλοί κάτοικοι είναι θυμωμένοι, πρόσθεσε, “αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αισθάνονται απλά αβοήθητοι. Δεν υπάρχει κανένας να τους φροντίσει και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς.

Έρχεται βοήθεια;

Με το Πακιστάν να έχει βαρύ χρέος και τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να είναι καταβεβλημένες από την παγκόσμια ζήτηση για βοήθεια, οι οικογένειες του Πακιστάν ίσως χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες μεγάλο μέρος του κόστους της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη πολιτική της επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa, οι αγρότες μπορούν να λάβουν αποζημίωση 5.000 ρουπίες (23 δολάρια) ανά στρέμμα για ζημιές σε καλλιέργειες και οπωρώνες, με κάθε οικογένεια να δικαιούται το πολύ 50.000 ρουπίες, δήλωσε ο Taimur Ali, συντονιστής μέσων ενημέρωσης της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών της επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί μετά από μια πληρέστερη αξιολόγηση της ζημίας, πρόσθεσε.

πακισταν πλημμυρες 1

Η επαρχιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει αποζημίωση έως και 1.370 δολάρια για κάθε κατεστραμμένο σπίτι και έχει διανείμει 1,75 δισεκατομμύρια ρουπίες (7,9 εκατομμύρια δολάρια) για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης από τις αρχές Ιουλίου, είπε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσει χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Πακιστάν που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, με τους πολιτικούς να λένε ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν να κρατηθεί όρθια η οικονομία που μαστίζεται από τον πληθωρισμό.

Όμως, ειδικά οι αγρότες δεν είναι σίγουροι ότι η προσφερόμενη στήριξη θα είναι αρκετή, καθώς ορισμένοι λένε ότι τα χωράφια τους έχουν καταστραφεί και ότι η γη θα πρέπει να αποκατασταθεί πριν από την εκ νέου φύτευση.

«Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσω»

Ο Sher Alam, 47 ετών, από το χωριό Mera Khel Sholgara στα περίχωρα της πόλης Charsadda, έχασε τη σοδειά του ζαχαροκάλαμου μετά από σφοδρές πλημμύρες που σάρωσαν τη γη του στις 26 Αυγούστου.

Έχει ήδη δανειστεί 450 δολάρια για να αποπληρώσει τον άνθρωπο που του παρείχε τους σπόρους και το λίπασμα για τη φετινή κατεστραμμένη σοδειά και τώρα αναζητά άλλο ένα δάνειο 230 δολαρίων για να πληρώσει τη βοήθεια για την αποκατάσταση της γεωργικής του γης – κάτι που θα πρέπει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του.

Ο Alam, ο οποίος έχει πέντε παιδιά, δήλωσε ότι βρήκε δουλειά σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στην Charsadda για να τα βγάλει πέρα.

Με την ισοπεδωμένη σοδειά του να είναι πλέον καλή μόνο για ζωοτροφές και όχι για την προσοδοφόρα ζάχαρη που περίμενε, “δεν ξέρω πώς θα επιβιώσω”, είπε, καθισμένος κάτω από ένα δέντρο μπροστά από το σπίτι του.

πακισταν πλημμυρες

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες στο Πακιστάν, γεγονός που θα μπορούσε όχι μόνο να επηρεάσει την οικονομία αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Μπαλούχ, από το Μπαλουχιστάν, δήλωσε ότι οι απώλειες σε σοδειές και ζώα αποτελούν τεράστια ανησυχία για την κοινότητά του και τη χώρα.

“Αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τις ζωές των ανθρώπων, αλλά ακόμη και το μέλλον τους”, είπε.

Καθώς οι τιμές των εναπομεινάντων λιγοστών αποθεμάτων φρούτων, λαχανικών και κρέατος ανεβαίνουν στα ύψη, οι φτωχότεροι ιδιαίτερα αγωνίζονται, είπε.

“Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν αποταμιεύσεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ιδίως στο Μπαλουχιστάν . . . επιβιώνει από την καθημερινή εργασία. Αλλά οι εργασίες επηρεάζονται από τις πλημμύρες, οπότε δεν πληρώνονται “, δήλωσε ο φοιτητής.

Οι πλημμύρες έχουν επίσης μολύνει τα περισσότερα από τα πηγάδια στα οποία βασίζονται οι κοινότητες στην περιοχή του, είπε, απειλώντας την υγεία των κατοίκων.

“Οι άνθρωποι θα υποφέρουν και πάρα πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν”, προέβλεψε.

Δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση

Πολλοί από αυτούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει επαρκή προειδοποίηση – ή ότι οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια μηνών βροχής είχαν αποδυναμώσει τη θέλησή τους να δράσουν.

Ο Αλάμ είπε ότι το χωριό του δεν είχε λάβει επίσημη κυβερνητική ειδοποίηση για τις πλημμύρες στα τέλη Αυγούστου, αλλά τα γειτονικά χωριά είχαν μεταδώσει μια προειδοποίηση που είχαν λάβει.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις ειδοποιήσεις που έβλεπαν οι κάτοικοι στα τηλέφωνά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε στην κοινότητά του περίπου τρεις ώρες για να μετακινήσει κάποια από τα ζώα και τα αγαθά της σε ασφαλές μέρος, είπε.

Ο Ali, της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών της επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa, δήλωσε ότι σε πέντε ποταμούς και σε δύο άλλες τοποθεσίες της επαρχίας είχαν εγκατασταθεί όργανα παρακολούθησης των πλημμυρών, τα οποία συνέβαλαν στην έγκαιρη προειδοποίηση.

Σε απάντηση, 180. 000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από την περιοχή Charsadda, είπε.
Οι απώλειες από τις φετινές πλημμύρες αναμένεται να είναι μικρότερες στη Khyber Pakhtunkhwa από ό,τι κατά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010, εν μέρει λόγω των διδαγμάτων από την προηγούμενη καταστροφή, είπε.

Τώρα, “ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα και τους μουσώνες κάθε χρόνο και διαθέτουμε κονδύλια σε κάθε περιφέρεια για την αντιμετώπιση κάθε καταστροφής”, εξήγησε.

ΠΗΓΗ: https://www.japantimes.co.jp

Διαφήμιση