Το «τσιμπολόγημα» ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρας αρέσει σε πολλούς κι αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να θεωρείται αμαρτία! Ωστόσο, η επιλογή των κατάλληλων σνακς, μπορεί ακόμα και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.
Επενδύστε στα “καλά λιπαρά”
Δηλαδή στα ακόρεστα λιπαρά- μονοακόρεστα και πολυακόρεστα- που προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Καλές πηγές θεωρούνται:
πολυακόρεστα: λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) και θαλασσινά, σπόροι και ξηροί καπροί π.χ. λιναρόσπορος, καρύδια.
Ανακαλύψτε τους φυσικούς συμμάχους της καρδιάς!
Σύμμαχοι ενάντια στη χοληστερόλη είναι:
οι φυτοστερόλες, τις οποίες βρίσκουμε στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και σε εμπλουτισμένα προϊόντα π.χ. μαργαρίνες
η β-γλυκάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα, που βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ολικής άλεσης, σε τρόφιμα όπως τα μανιτάρια και οι χουρμάδες, αλλά και σε λειτουργικά τρόφιμα π.χ. ζυμαρικά, κράκερς
Μην ξεχνάτε τα αντιοξειδωτικά!
Βάλτε στο καλάθι σας φρούτα και λαχανικά εποχής με έντονα χρώματα, αφού τα άφθονα αντιοξειδωτικά που περιέχουν έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια στην εμφάνιση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.
Επιπλέον, 2 από τις πιο γνωστές βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση είναι η βιταμίνη Α (συκώτι, γαλακτοκομικά κλπ.) και η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα, αβοκάντο).