Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Οι «φανατικοί» του καφέ θα ζήσουν περισσότερο σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι «φανατικοί» του καφέ θα ζήσουν περισσότερο σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κοπέλα - τσάι - καφές - ρόφημα
Εικόνα: UNSPLASH/Sincerely Media
Διαφήμιση

Βάσει ανάλυσης μισού εκατομμυρίου αρχείων της βρετανικής βιοτράπεζας, οι άνθρωποι που πίνουν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα τείνουν να ζουν περισσότερο και να εμφανίζουν λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το ρόφημα.

Αν και η έρευνα δεν ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση περισσότερου καφέ προσθέτει χρόνια στη ζωή σας, είναι ωστόσο μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση που οι επιστήμονες επιθυμούν να διερευνήσουν περαιτέρω.

Είναι επίσης σημαντικό να σταθμίσετε τα ευρήματα σε σχέση με προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας με την καθημερινή συνήθεια κατανάλωσης έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ.

καφές

“Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη παρατήρησης, ο αλεσμένος, ο στιγμιαίος και ο καφές χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκαν με ισοδύναμες μειώσεις στην επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή οποιαδήποτε αιτία”, λέει ο ηλεκτροφυσιολόγος Peter Kistler, από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker στην Αυστραλία.

“Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ήπια έως μέτρια κατανάλωση αλεσμένου, στιγμιαίου και ντεκαφεϊνέ καφέ θα πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής”.

Η UK Biobank είναι μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που περιέχει αρχεία σχετικά με τη γενετική, την υγεία και τον τρόπο ζωής των ατόμων.

Σε αυτή τη μελέτη, το δείγμα παρείχε κατά μέσο όρο πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή 449.563 ατόμων διάμεσης ηλικίας 58 ετών, διάρκειας 12,5 ετών.

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την καθημερινή κατανάλωση καφέ και τον τύπο καφέ που συνήθως έπιναν – με λίγο πάνω από 100.000 άτομα να δηλώνουν ότι δεν έπιναν καθόλου καφέ.

καφές

Στο πλαίσιο της ανάλυσης, οι ερευνητές συνυπολόγισαν τις επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας, της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, του καπνίσματος και της κατανάλωσης τσαγιού και αλκοόλ.

Από εκεί και πέρα, ο Kistler και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να υπολογίσουν τις διαφορές στα αποτελέσματα της καρδιακής υγείας και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για όλους τους καταναλωτές καφέ κατά τη χρονική περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Η κατανάλωση στιγμιαίου, αλεσμένου και ακόμη και ντεκαφεϊνούχου καφέ συνδέθηκε με μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Όσοι έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από όσους δεν έπιναν καθόλου.

Οι ερευνητές μπορούν μόνο να υποθέσουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση. Εάν είναι ο ίδιος ο καφές, μια μεγάλη ποικιλία πιθανών ενώσεων θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη.

“Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, αλλά το ρόφημα περιέχει περισσότερα από 100 βιολογικά ενεργά συστατικά”, λέει ο Kistler.

“Είναι πιθανό ότι οι μη καφεϊνούχες ενώσεις ήταν υπεύθυνες για τις θετικές σχέσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της επιβίωσης”.

Εμβαθύνοντας περισσότερο, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, με τον χαμηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Υπήρχαν ελαφρώς διαφορετικά ευρήματα για τον κίνδυνο αρρυθμίας ή μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού – εδώ ο αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές, αλλά όχι ο καφεϊνούχος, συνδέονταν με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες έρευνες, ο καφές είναι μια πολύπλοκη ουσία που αλληλεπιδρά με τον οργανισμό με διάφορους πολύπλοκους τρόπους – τρόπους που οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν.

Το γεγονός ότι η μελέτη αυτή κάλυψε τόσο πολλούς ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει μόνο βαρύτητα στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της μακροζωίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι εγγραφές στη βάση δεδομένων ήταν κυρίως καυκάσιοι, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη γενίκευση των ευρημάτων σε έναν πληθυσμό με μεγαλύτερη εθνοτική ποικιλομορφία.

Επίσης, η κατανάλωση καφέ αναφέρθηκε από τους ίδιους τους χρήστες και όχι από την παρακολούθηση, και η βάση δεδομένων δεν λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην κατανάλωση καφέ ή τον τύπο καφέ με την πάροδο του χρόνου.

Προς το παρόν, πιείτε το πρωινό σας ρόφημα χωρίς ενοχές – οι πιθανότητες είναι ότι σας κάνει καλό.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνεται ως μια υγιεινή για την καρδιά συμπεριφορά”, λέει ο Kistler.

ΠΗΓΗ: www.sciencealert.com

Διαφήμιση