Αρχική Ελλάδα Σκρέκας: Ευρωπαϊκός Κανονισμός το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης υπερεσόδων

Σκρέκας: Ευρωπαϊκός Κανονισμός το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης υπερεσόδων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[355458] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό «ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων υιοθετείται από την Ευρώπη και γίνεται Ευρωπαϊκός Κανονισμός», ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, που εφαρμόζει το μέτρο από τον Ιούλιο έχει συγκεντρώσει στο διάστημα αυτό 2,6 δισ. ευρώ, ποσό που χρηματοδότησε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος τους τελευταίους μήνες.

Εκτός από το όριο στα έσοδα των παραγωγών οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν ακόμη για μέτρα υποχρεωτικής μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (κατά πληροφορίες θα αφορούν τους μεγάλους καταναλωτές στη μέση κι υψηλή τάση), καθώς και για επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο. Επίσης, κατά τη διάρκεια κλειστής πρωινής συνάντησης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.

*FOR EDITORIAL USE ONLY / ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)
EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Σκρέκας, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα το οποίο γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα, 15 κράτη μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών, να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι «φανατικοί» του καφέ θα ζήσουν περισσότερο σύμφωνα με νέα έρευνα
Επόμενο άρθροΗ Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ