Αρχική Special Topics Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για άμεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ζελενσκι
Διαφήμιση

Λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επιταχυνόμενο τρόπο.

Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση του στο Telegram. «Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας… Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανάρτησε η ουκρανική προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αίτηση του Ουκρανού ηγέτη στο ΝΑΤΟ προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην επτάμηνη σύγκρουση που κλιμακώθηκε γρήγορα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει τώρα η Ρωσία και είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα αλλά «με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε ενημερωτική δήλωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζήτησαν το θέμα της νέας απόπειρας προσάρτησης του εδάφους της Ουκρανίας και της κλιμάκωσης της ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προσπαθειών της επιτιθέμενης χώρας να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενέργεια

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι συζητήθηκαν τα «ψευδο-δημοψηφίσματα», ενώ το Συμβούλιο συζήτησε «τη συλλογική ασφάλεια της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού χώρου».

«Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενίσχυση και επέκταση του διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αύξηση της στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας, την ενίσχυση της πίεσης των κυρώσεων προς τη Ρωσία, την εφαρμογή προτάσεων για την εγγύηση της ασφάλειας στη διεθνή σκηνή, την ενεργοποίηση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας από τις χώρες του ευρωατλαντικού χώρου, καθώς και την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών που προκαλεί η επιτιθέμενη χώρα», τονίζεται.

 

Διαφήμιση