Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Σταφύλι: η αξία του για τη διατροφή και την υγεία μας

Σταφύλι: η αξία του για τη διατροφή και την υγεία μας

0
grapes black
Διαφήμιση

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Ένα από τα πιο γλυκά και λαχταριστά φρούτα, με το πλούσιο άρωμά του να είναι άμεσα συνυφασμένο με τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις είναι το σταφύλι.

Το συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες και καλλιεργείται είτε για να πάρει τη μορφή κρασιού, είτε για να λάβει θέση στο τραπέζι μας, νωπό ή αποξηραμένο.

Τα σταφύλια αποτελούνται κατά περίπου 80% από νερό και δίνουν περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Η ίδια ποσότητα σταφυλιού περιέχει 15 γραμμάρια φυσικών σακχάρων, ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που θα βρει κανείς σε ένα μέτριο πορτοκάλι.

wine grapes freeimages

Η ενεργειακή του αξία αυξάνεται όταν αφαιρείται η «υγρασία» του και έτσι η ίδια ποσότητα (100 γραμμάρια) σταφίδας μας παρέχει περίπου 300 θερμίδες.

Διαβάστε ακόμα: Σταφύλια και δίαιτα : Τελικά παχαίνει το σταφύλι;



Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αναφέρουν το σταφύλι ως «βασιλιά» των φρούτων. Περιέχει κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Στη φλούδα του εντοπίζεται η ρεσβερατρόλη, που αποτελεί ίσως το “διασημότερο” συστατικό του σταφυλιού, καθώς τα ερευνητικά δεδομένα μας δείχνουν πως μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Κι ένα tip: Το σταφύλι, εφόσον δεν το υπερκαταναλώνετε, μπορεί να καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς πολλές θερμίδες. Αν μάλιστα βάλετε μερικές ρόγες στην κατάψυξη, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνετε παγωτό!

 

Διαφήμιση