Αρχική Υγεία - Διατροφή Η μοναξιά σκοτώνει και τη «Γενιά Ζ» – Φορείς που προσφέρουν βοήθεια...

Η μοναξιά σκοτώνει και τη «Γενιά Ζ» – Φορείς που προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Μοναξιά - Ψυχολογία
Διαφήμιση

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τους ανθρώπους με κοινωνική απομόνωση και μοναξιά. Η λεγόμενη «Γενιά Ζ», όσοι σήμερα είναι 18 έως 22 ετών, θεωρείται ως η πιο μοναχική στην ιστορία.

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά θέτουν τους ανθρώπους σε 30% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου από τα δύο, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική δημοσίευση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας / American Heart Association (AHA).

Η σχετική δημοσίευση στο «Journal of the American Heart Association» λαμβάνει υπόψη όλα τα τελευταία δεδομένα για το θέμα, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, είναι αρκετά σημαντικό από πλευράς δημόσιας υγείας, δεδομένης της αυξανόμενης απομόνωσης πολλών ανθρώπων.

«Πάνω από τέσσερις δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται και οι δύο με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία», είπε η Dr. Crystal Wiley Cené, επικεφαλής της ομάδας που έγραψε τη δημοσίευση. «Δεδομένης της επικράτησης της κοινωνικής αποσύνδεσης σε όλες τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία είναι αρκετά σημαντικός».

Άγχος - Απόγνωση - Κατάθλιψη - Ψυχολογία

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω είναι κοινωνικά απομονωμένοι και έως και το 47% μπορεί να είναι μόνοι, σύμφωνα με την AHA. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία λόγω παραγόντων όπως η συνταξιοδότηση και η χηρεία.

Ωστόσο, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει ότι η πιο μοναχική γενιά είναι η «Generation Z»οι 18 έως 22 ετών – που μπορεί επίσης να είναι και η πιο απομονωμένη μέχρι σήμερα.

Ένας πιθανός λόγος: Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λιγότερο χρόνο συμμετέχοντας σε ουσιαστικές προσωπικές δραστηριότητες.
Και η πανδημία φαίνεται να έχει χειροτερέψει τα πράγματα μεταξύ των νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων, καθώς και των γυναικών και των φτωχών.

Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά

«Αν και η κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μοναξιάς σχετίζονται, δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε η Dr. Cené, επικεφαλής διαχειριστής για την Ισότητα στην Υγεία, τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη, στο University of California San Diego Health. «Τα άτομα μπορούν να ζήσουν μια σχετικά απομονωμένη ζωή και να μην αισθάνονται μοναξιά, και αντίθετα, άτομα με πολλές κοινωνικές επαφές μπορεί να εξακολουθούν να βιώνουν μοναξιά».

  • Η κοινωνική απομόνωση είναι η σπάνια προσωπική επαφή με άλλα άτομα για κοινωνικές σχέσεις, όπως οικογένεια, φίλους ή μέλη της ίδιας κοινότητας ή θρησκευτικής ομάδας.
  • Μοναξιά είναι όταν νιώθεις ότι είσαι μόνος ή έχεις λιγότερη σχέση με άλλους από ότι επιθυμείς.

Για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης και της υγείας της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφάλου, η συγγραφική ομάδα εξέτασε έρευνα σχετικά με την κοινωνική απομόνωση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021.

Εγκεφαλικό

Η ανασκόπηση διαπίστωσε:

  • Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι συχνοί αλλά υποτιμημένοι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο.
  • Η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ιδιαίτερα στους άνδρες.
  • Οι άνθρωποι που ήταν λιγότερο κοινωνικά συνδεδεμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα χρόνιου στρες. Η απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή.
  • Κατά την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για κοινωνική απομόνωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απομόνωση και η απομόνωση μπορεί να κάνει την κατάθλιψη πιο πιθανή.
  • Η κοινωνική απομόνωση στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Οι μεταφορές, η στέγαση, η οικογενειακή δυσαρέσκεια, η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές είναι μερικοί κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Τα ισχυρότερα στοιχεία δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης, της μοναξιάς και του θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό, με 32% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανάτου από εγκεφαλικό και 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μαζί με συμπεριφορές που έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, η απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που αναφέρουν οι ίδιοι και με χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, πολλές μεγάλες μελέτες έχουν βρει σημαντική σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της υψηλότερης πιθανότητας καπνίσματος.

Στόχοι γυμναστικής

Η δημοσίευση σημειώνει ότι μελέτες σε ηλικιωμένους έχουν βρει ότι οι παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς και τα προγράμματα γυμναστικής και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε κέντρα ηλικιωμένων, υπόσχονται ήδη πολλά για τη μείωση της απομόνωσης και της μοναξιάς.

«Δεν είναι σαφές εάν η πραγματική απομόνωση , η κοινωνική απομόνωση, ή η αίσθηση απομόνωσης, ή και η μοναξιά, έχει μεγαλύτερη σημασία για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία, επειδή μόνο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει και τα δύο στο ίδιο δείγμα», είπε η Dr. Cené, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Φορείς στην Ελλάδα που προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια

Ακολουθούν κάποια στοχευμένα site να απευθυνθείς για να βοηθήσουν εσένα ή κάποιον γνωστό σου που υποφέρει από τις συνέπειες της μοναξιάς ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα :

 1 –  Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης / https://10306.gr. Η Τηλεφωνική Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους.

2 –  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Επιστήμων της Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμημα Δημοτικής Εκπαιδευσης, Εργαστήριο Ψυχολογιας :  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ,  Οδηγός για Φοιτητές και Φοιτήτριες. Σύνδεσμος:  extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://psychlab.primedu.uoa.gr/fileadmin/psychlab.primedu.uoa.gr/uploads/Pdf/Yliko/Antimetopizo_ti_monaxia_Odigies_gia_foititries_kai_foitites.pdf   

3 – Φιλανθρωπικός Σύλλογος “Η Αγκαλιά”Είστε έγκυος και χρειάζεστε καθοδήγηση; Βρίσκεστε σε δίλλημα αν θα φέρετε στον κόσμο το παιδί που κυοφορείτε; Το οικογενειακό σας περιβάλλον είναι αντίθετο με την κύηση και δεν υπάρχει κάποιος να σας στηρίξειΣας έχει εγκαταλείψει ο σύντροφός σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής σας; Αντιμετωπίζετε οικονομικό πρόβλημα και δεν ξέρετε αν θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα για το παιδί που θα γεννήσετε; Είστε πολύτεκνος γονέας και δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα βασικά για τα παιδιά σας; Είστε μονογονέας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατείτε να προσφέρετε τα βασικά στα παιδιά σας; Μπορείτε να καλείτε καθημερινά 9:00 με 17:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής στο τηλέφωνο 210 -8828788. Email: info@agalia.org.gr . Σύνδεσμος: https://www.agalia.org.gr/index.php

4 – Την Άερτον απασχολεί μεταξύ άλλων και η μοναξιά, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210 72 29 567, Διευθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 98, Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα 11528. Email: info@aerton.gr   Σύνδεσμος: http://www.aerton.gr/el

5 – Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής. Πρόγραμμα “Φιλία σε κάθε ηλικία“. Είσαι άνω των 65 και αισθάνεσαι μόνος; Γνωρίζεις κάποιον που είναι μόνος; Γραμμή για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία 210 6101300. Email: info@filiasekatheilikia.gr. Σύνδεσμος: https://filiasekatheilikia.gr/ / https://www.prolepsis.gr/

6 – ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Ψυχιατρικής Φροντίδας Κατ’ Οίκον. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2182182518, 211-1824102. Email: psk@iasismed.eu  / iasiscommunityservices@gmail.com .  Τηλέφωνο προγράμματος Θεσσαλονίκης: 231-3115034, Email: psk@iasismed.eu  Σύνδεσμος: https://www.iasismed.eu/

7 – AnimaCare, Διεύθυνση:Χρήστου Δέδε 15, Αχαρναί 13673. Τηλέφωνο: 6932460948, Email για γενικές πληροφορίες: info@animacare.gr . Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034. Προβλήματα ψυχικής υγείας, εξειδίκευση στο θέμα της κατάθλιψης. Δευτέρα έως Παρασκευή. Πανελλαδική εμβέλεια. Κόστος αστικής κλήσης. Γραμμή SOS Αιγινητείου: 210-7222333. Τηλεφωνική βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα. Κάθε ημέρα από 3:00 μ.μ. έως 11:00 μ.μ. Πανελλαδική εμβέλεια. Κόστος αστικής κλήσης. Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Στρατού: Στρατός ξηράς: 800-114-5551 / Αεροπορία: 800-114-5552 / Ναυτικό: 800-114-5553. Απευθύνεται στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και προσφέρει συμβουλές σε θέματα προσαρμογής στην στρατιωτική ζωή, αλλά και σε θέματα ψυχικής υγείας, άγχους, κατάθλιψης, εθισμού, σχέσεων και συμπεριφοράς κ.α. Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο. Πανελλαδική εμβέλεια. Δωρεάν κλήση.  Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107. Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς. Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο. Πανελλαδική εμβέλεια. Δωρεάν κλήση. Και άλλες γραμμές βοήθειας εδώ: https://www.animacare.gr/mental-health-services/help-lines.  Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Ψυχιατρικές Κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Τηλέφωνα και διευθύνσεις εδώ:
https://www.animacare.gr/mental-health-services/public-mental-health-services

8 – Σύλλογος «Νοσηλεία», Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός. Δωρεάν νοσηλεία και φροντίδα στο σπίτι. Διεύθυνση: Ιακωβάτων 50, 11144 Αθήνα. Τηλέφωνο-fax: 2102112395. email: info@nosilia.org.gr. Δωρεάν υπηρεσίες: 1. Ιατρό-νοσηλευτική υποστήριξη στο σπίτι, 2. Φυσιοθεραπευτική υποστήριξη στο σπίτι. 3. Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη στο σπίτι. 4. Ψηφιακή κλινική. 5. Εκπαίδευση φροντιστών/ μελών της οικογενείας. 6. Κοινωνική αποθήκη φαρμάκων, Ορθοπεδικών βοηθημάτων και υλικών. 7. Στήριξη μοναχικού ασθενή στο νοσοκομείο. Σύνδεσμος: https://www.nosilia.org.gr/

9 – Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υλοποιούν εδώ και  χρόνια τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Πρόνοιας και η ΚΕΔΚΕ, σε διάφορους δήμους. Οι περισσότεροι συνάνθρωποι μας που ζουν στις μεγαλουπόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α), δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ενώ άλλοι αδυνατούν να λύσουν συσσωρευμένα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης. Το πρόγραμμα δίνει λύσεις, γι αυτό όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να απευθυνθούν στον δικό τους δήμο.
Αθήνα : https://www.cityofathens.gr/archive/programma-quot-voitheia-spiti-quot/. Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα; 24ωρη γραμμή επικοινωνίας με το Δήμο Αθηναίων 1595 (χρέωση ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του τηλεφωνικού σας παρόχου)
Λέσχες Φιλίας: 
https://www.cityofathens.gr/archive/lesches-filias/
Θεσσαλονίκη: 
https://www.helping.gr/E6E48F2E.el.aspx

10 – Η Emfasis Foundation είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που δραστηριοποιείται από το 2013 μέχρι σήμερα. Στηρίζει, ανακουφίζει & ενδυναμώνει άτομα που βιώνουν πολλαπλές μορφές αστεγίας, χρόνια άνεργους, οικογένειες σε ακραία φτώχεια, κοινωνικά ευάλωτους νέους, κοινωνικά αποκλεισμένους, μοναχικούς ηλικιωμένους σε κίνδυνο επικείμενης αστεγίας, σε επισφαλή στέγη ή σε κατάσταση δρόμου. Τηλέφωνο: 210 32 20 831 Email: info@emfasisfoundation.org. Σύνδεσμος: https://www.emfasisfoundation.org/

11 – Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών έχει όραμά, κανένας συνάνθρωπός μας να μην αντιμετωπίζει μόνος του το βάρος της ασθένειας, της εγκατάλειψης, και της μοναξιάς, γιατί ο καθένας μας έχει δικαίωμα στην υποστηρικτική παρουσία και αγάπη ενός ανθρώπου  δίπλα του, ανεξάρτητα από κάθε είδους διαχωρισμό . Προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς σε νοσοκομεία. Διακονία Κατ οίκον. Φιλοξενία Κατ οίκον: φιλοξενία (σε εθελοντικά προσφερόμενο χώρο) για τους συγγενείς νοσηλευομένων από την επαρχία που αδυνατούν ν΄ ανταποκριθούν στις δαπάνες διαμονής τους στην Αθήνα. Το γραφείο της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 20:00,  στη διεύθυνση: Αλεξανδρουπόλεως 23 – 115 27, Αθήνα, Τηλέφωνα: 210 7252 716,  210 7252 706,  210 7752 706, Fax: 210 7252 703, Email: info@diaconia.gr και το  edani@diaconia.gr.  Σύνδεσμος: https://www.diaconia.gr/

12 – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ GR. Ανθρώπινες σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο… Σε μοναχικούς καιρούς που όλα οδηγούν στην αποξένωση, εμείς αντιτάσσουμε την ανθρώπινη επικοινωνία & επαφή Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6943 511 978. Email: club@epikinoniaclub.gr.  Σύνδεσμος: https://epikinoniaclub.gr/

13 – Η Διεθνής Εταιρεία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.), αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 2001 αναλαμβάνοντας και πραγματοποιώντας το έργο της ίδρυσης και λειτουργίας δομών αποασυλοποίησης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Διεύθυνση: ΔΕΥΨΥ, ΤΘ7, ΤΚ 57018, Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Τηλέφωνο: 23940 33010. Οικοτροφείο Ειρμός: Τηλέφωνο: 23940 33010. Email : info@deypsy.gr. Διεύθυνση:  Δρυμός Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57200. Οικοτροφείο Πηγή: Τηλέφωνο:  25210 72508. Διεύθυνση:  Κύργια Δράμας, Τ.Κ. 66032. Οικοτροφείο Εποχή: Τηλέφωνο: 23820 81515. Διεύθυνση: 1ο χλμ Γιαννιτσών – Εδέσσης, Τ.Κ. 58100. Κέντρο Ημέρας Πορεία: Τηλέφωνο: 23820 26860. Διεύθυνση: Βάρναλη 1, Γιαννιτσά, Τ.Κ. 58100. Σύνδεσμος: https://deypsy.gr/

14 – Ο ΟΚΑΝΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των εν γένει εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στην Ελλάδα. Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1031 Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1031 του ΟΚΑΝΑ στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό.  Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας στο Ίλιον Αττικής: Διεύθυνση: Ιδομενέως 130 & Κ. Τσαλδάρη 4, Τ.Κ. 131 23,  Ίλιον Αττικής. Email:  daycenter_ilion@okana.gr . Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 2619626.  Ώρες λειτουργίας: 24ωρη λειτουργία, 7 μέρες την εβδομάδα. Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας Πάτρας: Διεύθυνση: Μπουμπουλίνας 10 Πάτρα, ΤΚ 26222. Email:  daycenter_patra@okana.gr . Ώρες Λειτουργίας: 24ωρη λειτουργία, 7 μέρες την εβδομάδα. Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας Θεσσαλονίκης: Διεύθυνση: Μοναστηρίου 4 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54629. Email: daycenter_thes@okana.gr . Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 566 136-137. Ώρες Λειτουργίας: 24ωρη λειτουργία, 7 μέρες την εβδομάδα. Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο Αθήνας Διεύθυνση: Σουρμελή 4-6, ΤΚ 10439 Αθήνα. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108237498 και 2108238676. Ώρες Λειτουργίας: 24ώρες / 7 ημέρες την εβδομάδα. Email: daycenter_athens@okana.gr. Μονάδα Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης (MABY) Αθήνας: Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 21, Τηλ.: 210 5224202, 210 5224276, Fax: 210 5224265. Κινητή Μονάδα Παρέμβασης Ρεθύμνου: Διεύθυνση: Τρανταλλίδου 17, Ρέθυμνο, ΤΚ 74100. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 28310 21400. Ώρες Λειτουργίας: 08:00-16:00. Email: km_rethymno@okana.gr. Κινητή Μονάδα Τρίπολης: Διεύθυνση: Πανός 5, Τρίπολη, ΤΚ 22100. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2710243759. Ώρες Λειτουργίας:08:00-16:00. Email: km_tripoli@okana.gr. Κινητή Μονάδα Πάτρας: Διεύθυνση: Μπουμπουλίνας 10 Πάτρα, ΤΚ 26222. Email: km_patra@okana.gr.  Ώρες Λειτουργίας: 08:00-16:00. Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων Αθήνας, Διεύθυνση: Καποδιστρίου 46, Αθήνα. Καθημερινά 08:00 – 15:00, Τηλ: 210 5202799, 210 5202899Αναζητήστε μια Δομή του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή σας: Βρείτε τη Δομή που σας ενδιαφέρει τοποθετώντας είτε την περιοχή, είτε την πόλη, είτε τον Τ.Κ., είτε το νομό, είτε την ίδια τη Δομή στην μηχανή αναζήτησης εδώ: https://www.okana.gr/el/units. ΟΚΑΝΑ Διεύθυνση: Δ.Αβέρωφ 21, 10433, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 889 8200, Fax: 210 825 3760. Email: E.okana@okana.gr.  Σύνδεσμος: https://www.okana.gr/.

15 – To Τravelhut είναι μια κοινότητα ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον για τα ταξίδια και τις εκδρομές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο!  Τηλεφωνικό Κέντρο : 210-300 10 99 Ώρες λειτουργίας 10:00 – 17:00 (ΔΕ-ΠΑ). Email:  info@travelhut.gr. Σύνδεσμος: https://travelhut.gr/

 ΠΗΓΕΣ: American Heart Association, https://hypertensionwatch.com/

Διαφήμιση