Αρχική Κόσμος Τι πήρε ο Ερντογάν για το “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας...

Τι πήρε ο Ερντογάν για το “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ (POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI/ NON COMERCIAL USE)
POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI
Διαφήμιση

Πανηγυρισμοί από τον τουρκικό Τύπο έπειτα από τα “ανταλλάγματα” που πήρε ο Ερντογάν για να πει το “ναι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους αναφέρουν ότι οι δύο χώρες αποδέχθηκαν τους όρους του Τούρκου προέδρου και έτσι ο Ερντογάν «πήρε αυτό που ήθελε» και επετεύχθη συμφωνία.

Πρωτοσέλιδα:

  • Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε
  • Aksam: Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία
  • Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη
  • Milliyet: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών

«Η Τουρκία εξασφάλισε “την πλήρη συνεργασία” της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ (POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI/ NON COMERCIAL USE)
POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI/

Μετά από εβδομάδες έντασης οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατέληξαν σε συμφωνία, από τη Μαδρίτη, υπογράφοντας μνημόνιο στο πλαίσιο του οποίου    οι τρεις χώρες δεσμεύονται να υποστηρίζουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές.

Ο Τούρκος πρόεδρος    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν    εξασφάλισε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ    Τζο Μπάιντεν    και ανάγκασε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να δράσουν αναφορικά με τις ανησυχίες του για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το συριακό παράρτημά του, τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), ενώ το ΝΑΤΟ εξασφάλισε δύο νέα μέλη.

 Η κίνηση «στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ    Γενς Στόλτενμπεργκ    , κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής. «Ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, τώρα ο πρόεδρος Πούτιν παίρνει περισσότερο ΝΑΤΟ, στα σύνορά του. Έτσι, αυτό που παίρνει είναι το αντίθετο από αυτό που πραγματικά ζήτησε», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Δεσμεύτηκαν δηλαδή οι δύο χώρες – Σουηδία και Φινλανδία – για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

Αυτά που “πήρε” ο Ερντογάν για να άρει το βέτο του για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είναι η συμφωνία των δύο χωρών για :

• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των οργανώσεων και η έρευνά τους.

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

• Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

«Χάρη στην προοπτική και την αποφασιστική στάση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το γεγονός ότι το “FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση” μαζί με το PKK/YPG/PYD έχει δηλωθεί τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή διάσταση στον αγώνα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν» δηλώνει η Άγκυρα.

Το επόμενο θέμα όμως που απασχολεί την Αθήνα, είναι αν ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε κάποια ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας.

συνοδος ΝΑΤΟ
EUROKINISSI

Έτοιμη για όλα η Ελλάδα

Πάντως η Ελλάδα δηλώνει πανέτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του τούρκου προέδρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πάει με «λυμένο το ζωνάρι για καυγά» στη Σύνοδο και προτίθεται να απαντήσει με τη μέγιστη αυστηρότητα, μόνο εάν προκληθεί, χωρίς να έχει διάθεση για καμία υποχώρησε σε εθνικά θέματα.

Διαφήμιση