Αρχική COVID-19 Φόβοι για 30.000 κρούσματα την ημέρα – Πότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα

Φόβοι για 30.000 κρούσματα την ημέρα – Πότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
COVID19
Εικόνα: UNSPLASH/Viktor Forgacs
Διαφήμιση

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες προκαλεί ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας και στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Η χθεσινή “έκρηξη” κρουσμάτων με 20.084 νέα κρούσματα και 3.664 επαναλοιμώξεις βάζει σε σκέψεις για το αν χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας. Η πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη κάνει λόγο για 30.000 κρούσματα στην περίοδο αιχμής και καλεί τους πολίτες να λάβουν προσωπικά μέτρα προστασίας. 

Στόχος η αποφυγή των μέτρων

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν προχωράει σε επιβολή μέτρων προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός, ο οποίος φαίνεται πως κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη φετινή χρονιά. Γι’ αυτό και εκείνο που μελετά το υπουργείο Υγείας με προσοχή είναι εάν θα υπάρξουν σημάδια για πίεση στο ΕΣΥ.

Και στην περίπτωση αυτή όμως τα όποια μέτρα θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθούν από το τέλος Αυγούστου και μετά. Κάτι που άλλωστε έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος εκτίμησε ότι από το Φθινόπωρο πιθανώς να δούμε να πιέζονται τα νοσοκομεία οπότε και θα ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο. 

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ -ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ (RAPID TEST) COVID-19 ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) - Covid-19
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε περίπτωση που τα κρούσματα σε κάποιες περιοχές της χώρας αυξηθούν ανησυχητικά τότε ενδέχεται να επιβληθεί η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Το ότι οι μολύνσεις δεν προκαλούν σοβαρή νόσηση και δεν απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομεία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αφήσει τα πάντα ελεύθερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιηθεί καν πρωτόκολλα στις ξενοδοχειακές μονάδες για το τι θα πρέπει να πράττουν εάν καταγραφεί κρούσμα.

Τα περιβόητα ξενοδοχεία καραντίνας που υπήρχαν τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια δεν υπάρχουν πια, με συνέπεια να παραμένει άγνωστο τι πρέπει να ακολουθείται στα καταλύματα εάν βρεθούν περιστατικά covid σε πελάτες.

Φόβοι για 30.000 κρούσματα την ημέρα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά για σήμερα ότι τα μοντέλα δείχνουν μεταξύ 17.000 και 22.000 κρούσματα, ενώ στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν 30.000.

Ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να τη βλέπουμε ακόμα επακριβώς».

«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Όμικρον 2, τα 20.000 με 30.000 κρούσματα στις αιχμές» είπε.

Ο Ν. Τζανάκης επισήμανε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250» πρόσθεσε.

κορονοϊός - τέστ - Covid-19
Εικόνα: UNSPLASH/Medakit Ltd
Ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές, ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Το ΕΣΥ πάντως είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρει ειδικά μέτρα προστασίας να επαναφέρει τα πρωτόκολλα προστασίας για την είσοδο στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα:

  • Πλέον επανέρχονται τα αρνητικά rapid test για όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα εάν χρειασθεί θα τεθεί και πάλι νέο όριο στον αριθμό των ατόμων που θα περνούν την πύλη, ανεξάρτητα εάν θα επισκέπτονται ασθενείς ή θα βρίσκονται στο νοσοκομείο για άλλες υπηρεσίες.
  • Καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Στόχος να καταγραφεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα διατεθούν για τις νοσηλείες covid εφόσον αυτές αυξηθούν δραματικά.
  • Ορίζονται σε ειδική λίστα τα υπεύθυνα τμήματα τα οποία θα αναλάβουν τα περιστατικά covid.
  • Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε εντολή – αναφέρουν πηγές του ethnos.gr – για αύξηση των κλινών που θα νοσηλεύουν ασθενείς με covid, αλλά αυτές θα διατεθούν αργότερα εφόσον κριθεί απαραίτητο.
  • Αύξηση των προμηθειών σε μέσα προστασίας από την πανδημία, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν «παγώσει» αφού δεν θεωρούνταν άκρως απαραίτητα λόγω της μείωσης των περιστατικών που υπήρχε. Η εντολή που έχει δοθεί πλέον από το υπουργείο Υγείας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι να γίνει προμήθεια όλων των απαραίτητων ειδών ώστε να υπάρχει η προετοιμασία και το ανάλογο στοκ στις αποθήκες.

 

Διαφήμιση