Αρχική Καταστροφές Τα πιθανά αίτια των πυρκαγιών – Υψηλού κινδύνου περιοχή η Βούλα

Τα πιθανά αίτια των πυρκαγιών – Υψηλού κινδύνου περιοχή η Βούλα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης στη σημερινή του ενημέρωση για τις πυρκαγιές σε Γλυφάδα, Βάρη και Βούλα τόνισε αρχικά πως «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής», ενώ έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές εστίες.

Από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. “Aπό το KYT – κέντρο διανομής της Γλυφάδας ξεκίνησε η φωτιά. Εκεί αναχαιτίστηκε από τα αεροσκάφη, ωστόσο ένα κομμάτι της κατέβηκε σε χαράδρα και έφερε τη φωτιά στο πίσω μέρος της πόλης”, επισήμανε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
[353356] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΩ ΒΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο δήμος Γλυφάδας ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Επιπλέον, δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις – υδροφόρες και οχήματα – στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Δεν επιβεβαιώνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Πηγές από τον ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, ξεκίνησε από υποσταθμό. Στο ίδιο πνεύμα και πηγές από τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει κάποια έκρηξη ή πτώση καλωδίων από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνει ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις σε περίπτωση προβλήματος. Επίσης ενδέχεται να προχωρά σε προληπτικές διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει κίνδυνος τάσης.

ΔΕΔΔΗΕ

Από εμπρησμό η δεύτερη πυρκαγιά

Βίντεο του CNN Greece δείχνει τη δεύτερη εστία φωτιάς που ξεκίνησε σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της Βούλας από εμπρησμό. “Είδα ξαφνικά μια φωτιά στην πλαγιά όσο είναι η αγκαλιά ενός ανθρώπου. Δεν υπήρχε περίπτωση να πεταχτεί κουκουνάρι από εδώ, 15 χιλιόμετρα απόσταση και να “σκάσει” εκεί πέρα. Προχώρησε (η φωτιά) και άναψε. Ένας κύριος που κοίταζε από το μπαλκόνι του ακούει ένα μπαμ και είδε έναν άνθρωπο να έχει σηκωμένο το χέρι του πάνω σ’ ένα μηχανάκι και μετά πιάνει φωτιά. Εμπρησμός 100%”.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εστία δεν έχει καμία σχέση με την αρχική που εκδηλώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ, όπως είχε αναφέρει και ο δήμαρχος της Γλυφάδας. Η συγκεκριμένη θέση λέγεται “Κρεμαστός Λαγός” , η φωτιά εκδηλώθηκε στις 16.00 χθες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Βάρη. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Γλυφάδα δεν ενώθηκε ποτέ με αυτή τη φωτιά.

Πέντε παράγοντες που θέτουν τη Βούλα σε περιοχή υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, οι πέντε παράγοντες που συνθέτουν τον υψηλό κίνδυνο και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχή της Βούλας δημιουργώντας υψηλής τάξης διακινδύνευση είναι οι ακόλουθοι:

  1. οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι διαφοροποιήσεις στην ένταση και κατεύθυνση των ανέμων, όπως αναλύεται με μεγάλη λεπτομέρεια και από τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  2. η μορφολογία του εδάφους και ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτεθειμένες πλευρές και η εναλλαγή με μεγάλες μορφολογικές ασυνέχειες και ταπεινώσεις (χαράδρες) που δημιουργούν φαινόμενα καμινάδας
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΒΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
  1. η εναλλαγή γεωλογικών σχηματισμών όπως μάρμαρα Πυρναρής, σχιστόλιθοι Βάρης και κατώτερα μάρμαρα με μικρού πάχους και μηδενικής υγρασίας εδαφικό μανδύα, και η θαμνώδης, αποξηραμένη βλάστηση σε αυτόν, που εναλλάσσεται με υψηλή βλάστηση
  2. η μίξη δασικής και αστικής περιοχής και η εισχώρηση πυκνών γραμμών δάσους μέσα στον αστικό ιστό
  3. ο εναγκαλισμός πυκνής βλάστησης με σύγχρονες κατασκευές

Οι τρεις πρώτοι παράγοντες συνθέτουν υψηλό κίνδυνο, ενώ οι δύο τελευταίοι (δ και ε) υψηλή τρωτότητα, παράγοντας ως γινόμενο, υψηλότατη διακινδύνευση και συνεπώς επιπτώσεις.

Η επέμβαση και η διαχείριση τέτοιου είδους πυρκαγιών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό αποτελεί το κύριο πρόβλημα των συντονισμένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Διαφήμιση