Αρχική Ελλάδα Η Τουρκία αλλάζει όνομα για λόγους ευθιξίας

Η Τουρκία αλλάζει όνομα για λόγους ευθιξίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ερντογάν Τουρκία
Εικόνα: Akos Stiller/Bloomberg
Διαφήμιση

Τα Ηνωμένα Έθνη θα υιοθετήσουν την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας από Turkey σε Türkiye έπειτα από αίτημα της Άγκυρας. Θέμα κύρους αποτελεί η αλλαγή στην ορθογραφία και κατ’ επέκταση στην προφορά του ονόματος της Τουρκίας καθώς, όπως είναι γνωστό στα αγγλικά η Τουρκία παραπέμπει στο συμπαθές πτηνό τη γαλοπούλα.

Ο συνειρμός του Ερντογάν που τον έκανε να προβεί σε αυτή την απαίτηση δεν αφορά στην εικόνα αλλά και στην ουσία. Το μέλλον της γαλοπούλας είναι προκαθορισμένο και … τραγικό για την ίδια. Το πτηνό μεγαλώνει για να καταλήξει στο εορταστικό τραπέζι των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων.

Τουρκία, Κωνσταντινούπολη

Άλλωστε και η αγγλική ετοιμολογία της λέξης turkey σύμφωνα με το λεξικό του Κέιμπριτζ είναι κατά λέξη : ανόητο άτομο, κάτι που αποτυγχάνει άσχημα.

Τι πιο υποτιμητικό από αυτό, σκέφτηκε ο Ερντογάν και από το Νοέμβριο έδωσε εντολή τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία να αναγράφουν “Made in Türkiye.

Η εναλλακτική ορθογραφία εκφράζει τηνκουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού λαού” δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ο συσχετισμός με το πουλί ενοχλεί πραγματικά τον Ερντογάν και τους ανθρώπους γύρω του», σύμφωνα με τον Selim Koru από το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι η αλλαγή τέθηκε σε ισχύαπό τη στιγμήπου στάλθηκε επιστολή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Ο ισχυρισμός τους είναι ότι η λέξη Türkiye αποδίδει το αιώνιο πνεύμα της Τουρκίας περισσότερο από ό,τι η αγγλική λέξη, δήλωσε στο BBC News.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Ερντογάν ξεχνάει την Τουρκική ιστορία καθώς η ονομασία της γαλοπούλας δόθηκε από το όνομα της χώρας αφού οι κόκορες και οι όρνιθες που τρέφονταν στο έδαφος της εξήχθησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Μεσαίωνα.

Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το σχέδιο για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από την οικονομική δυσπραγία.

Βέβαια η Τουρκία χρειάζεται να κάνει πολύ πιο σημαντικά πράγματα για να αλλάξει η διεθνής εικόνα της χώρας από απλώς να την “ξαναβαφτίσει”.

Διαφήμιση