Αρχική Special Topics - 2 ΚΟΡΠΗ: Η αναγέννηση του κύκλου του νερού γίνεται πράξη

ΚΟΡΠΗ: Η αναγέννηση του κύκλου του νερού γίνεται πράξη

0
ΚΟΡΠΗ
Διαφήμιση

Βόνιτσα, αποστολή: Δήμητρα Τσώτση

Βιωσιμότητα, sustainability, είναι μόδα, ανάγκη ή ηθική αντιμετώπιση της φύσης; Πολλά ακούγονται τα τελευταία χρόνια για την υποχρέωση ανταπόδοσης στη φύση των όσων μας προσφέρει ώστε να μην αποστραγγιστούν οι πόροι της. Όμως πώς αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς υψηλό κόστος για το budget μιας επιχείρησης;

Η Nestlé Ελλάς δείχνει στην πράξη πώς η βιωσιμότητα μπορεί να εξασφαλιστεί με απλές στην έμπνευσή τους ενέργειες που ωστόσο απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό και διάθεση για καινοτόμες πρακτικές.

Ο Βιώσιμος Κύκλος Νερού μοιάζει εμμονή θα έλεγε κάποιος για τη Nestlé Ελλάς καθώς έγινε γρήγορα αντιληπτό από την ίδια ότι συνεπάγεται της βιώσιμης λειτουργίας της και εναρμονίζεται με την ηθική πολιτική της.

«Το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη και των φυσικών του πόρων είναι μεγάλο, πολυδιάστατο και επείγον. Δεν υπάρχει κανένα κράτος, καμία εταιρεία και κανένας φορέας που να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κλιματική αλλαγή» σύμφωνα με τον  Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestlé Ελλάς, Νίκο Εμμανουηλίδη.

Νίκος Εμμανουηλίδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝESTLE Ελλάς
Νίκος Εμμανουηλίδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝESTLE Ελλάς

Ο Βιώσιμος Κύκλος Νερού αφορά την «αναγέννηση του κύκλου του νερού, δηλαδή στην επιστροφή στη φύση των ποσοτήτων νερού που απαιτεί το εργοστάσιο σε ετήσια βάση, με στόχο το 2025 να έχουμε πετύχει θετικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει πρακτικά να επιστρέφουμε στη φύση μέσα από τις δράσεις μας, περισσότερο νερό από όσο αντλούμε ετησίως» εξηγεί ο Διευθυντής του εργοστασίου ΚΟΡΠΗ στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, Νίκος Θαλασσινός.

Αυτή η δράση αποτελεί και μέρος της διεθνούς πιστοποίησης Alliance for Water Stewardship (AWS) που το εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ απέκτησε το 2019, καθιστώντας το, το 1o εργοστάσιο από όλα τα εργοστάσια νερού στην Ελλάδα και από τα πρώτα της Nestlé παγκοσμίως, που έλαβε αυτή την πιστοποίηση.

Το εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ άνοιξε χθες τις πύλες του για να μας δείξει ότι είναι εφικτό αν είσαι προσηλωμένος στον στόχο κάνοντας συστηματική δουλειά για την ορθή διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων και του υδροφόρου ορίζοντα, να πετύχεις τη βιώσιμη διατήρηση του ισοζυγίου νερού.

ΝΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΡΠΗ
Νίκος Θαλασσινός, Διευθυντής εργοστασίου ΚΟΡΠΗ

Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη βιωσιμότητα και με δεδομένο ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλησιάζει, η Nestlé Ελλάς παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, για πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 και για μείωση της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού κατά 1/3 έως την ίδια χρονιά.

«Στη Nestlé πιστεύουμε ότι έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε, δεσμεύοντας πόρους, αξιοποιώντας τη δυναμική και την τεχνογνωσία μας και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις τόσο μέσα από τον τρόπο λειτουργίας μας όσο και μέσα από το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι συνεχής και δομημένη διότι θέλουμε και τα αποτελέσματά της να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα» μας είπε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Η Βιωσιμότητα στη Nestlé Ελλάς έγινε πράξη με:

– Λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων της εταιρίας με ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές.

–  Εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης σε όλες τις εγκαταστάσεις.

– Κανένα απόρριμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής.

– Χρήση τρένων ή πλοίων για την εισαγωγή πρώτων υλών και μεταφορά προϊόντων της μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2.

– Πλήρης φόρτωση των φορτηγών της.

– Μείωση των ποσοτήτων υλικών συσκευασίας τα τελευταία επτά χρόνια κατά 2.500 τόνους (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί).

– Με ειδική σχεδίαση συσκευασιών ώστε να επιτευχθεί η ανακύκλωσή τους κατά 92%.

Με τις ενέργειες αυτές το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΚΟΡΠΗ έγινε το πρώτο στην Ελλάδα και από τα πρώτα της Nestlé παγκοσμίως, που έλαβε τη σημαντική διεθνή πιστοποίηση της Alliance for Water Stewardship (AWS).

Μια διάκριση που δείχνει στην πράξη τη δέσμευση της εταιρείας για την υπεύθυνη χρήση των υδάτινων πόρων και την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος.

kor img factory
Εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ Μοναστηράκι Βόνιτσας

Η πορεία του νερού από την πηγή στο μπουκάλι

Το «Ecozen» είχε την ευκαιρία να δει μέρος της εμφιάλωσης και συσκευασίας του νερού και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΚΟΡΠΗ από τον Διευθυντή Παραγωγής κ. Νίκο Κονιώση.

Οι δύο γεωτρήσεις της Κορπής εξασφαλίζουν μεταλλικό νερό για 400.000-500.000 φιάλες ημερησίως σε περίοδο μεγάλης ζήτησης που «φέτος ξεκίνησε νωρίτερα, από τον Απρίλιο», σύμφωνα με τον κ. Νίκο Κονιώση. «Η παραγωγή είναι 24ωρη την περίοδο αυτή, με το μεγαλύτερο μέρος της να διοχετεύεται στην Ελλάδα και μόλις ένα 10% να εξάγεται».

Άντληση, εμφιάλωση, συσκευασία είναι οι ενέργειες που εκτελούνται καθημερινά με απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα ως προς το τελικό αγαθό αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού.

«Έχουμε συμπληρώσει 3.000 μέρες χωρίς ατύχημα κι αυτό είναι επιτυχία της τήρησης των μέτρων ασφαλείας από όλους» δήλωσε ο κ. Κονιώσης.

Η συσκευασία που έχει μπει στην παραγωγή τον τελευταίο καιρό αφορά στα μπουκάλια των 500ml τα οποία προέρχονται από ανακυκλωμένη ρητίνη κατά 50%. Είναι η πρώτη συσκευασία φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα από ανακυκλωμένο πλαστικό και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της εταιρίας ΚΟΡΠΗ.

«Η εμφιάλωση γίνεται χωρίς καμία επεξεργασία του νερού. Είναι φυσικό μεταλλικό νερό, με όλα του τα μεταλλικά στοιχεία διατηρημένα» μας λέει ο κ. Κονιώσης

«Η θέση των πηγών της Κορπής εξασφαλίζουν την καθαρότητα του νερού καθώς δεν υπάρχουν γύρω τους αστικές περιοχές ή γεωργικές χρήσεις γης» κατέληξε ο ίδιος.

ΚΟΡΠΗ ΠΗΓΗ

Νέα πηγή νερού

Η παραγωγή πρόκειται να διπλασιαστεί με τη νέα γεώτρηση που ανακοίνωσε ο Διευθυντής του εργοστασίου ΚΟΡΠΗ Νίκος Θαλασσινός, μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία περίπου χρόνια. «Η διάνοιξη της γεώτρησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του του 2023. Οι νέες παραγωγικές γραμμές εκμετάλλευσης του πλεονάσματος νερού που θα υπάρξει θα είναι έτοιμες έως το 2025» σύμφωνα με τον κ. Θαλασσινό.

“Mediterranean Cleanup” με την Εναλεία

Μέρος των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς, αποτελεί και η συνεργασία με την Εναλεία για 3η χρονιά, στο πρόγραμμα “Mediterranean Cleanup” που έχει ως στόχο τον καθαρισμό της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα, σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς. Φέτος, η Εναλεία με την υποστήριξη της Nestlé εφαρμόζει το πρόγραμμα στον Αμβρακικό και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Βόνιτσας, της Πρέβεζας και του Αστακού. Ο Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής της Εναλείας, δήλωσε σχετικά: « Το πιο δύσκολο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σε ό,τι αφορά το πλαστικό που συλλέγουμε, είναι η αξιοποίηση του. Και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας με τη Nestlé γιατί μας καθοδηγεί στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε αυτό το πλαστικό στην κυκλική οικονομία».

Λευτέρης Αραπάκης Ιδρυτής Εναλεία
Λευτέρης Αραπάκης Ιδρυτής Εναλεία

Κοινωνική υπευθυνότητα

Στον τομέα της κοινωνικής υπευθυνότητας, η Nestlé αναπτύσσει πρωτοβουλίες και δράσεις για τον άνθρωπο και την οικογένεια, για τις κοινότητές και για τον πλανήτη. Μεταξύ άλλων, εστιάζει στην απασχόληση των νέων μέσα από την πρωτοβουλία ‘’Nestlé needs YOUth’’ και στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με το πρόγραμμα Ignite Ideas, στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και στην υποστήριξη οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.

Η Nestlé με παρουσία σε 187 χώρες σε όλον τον κόσμο και περισσότερες από 2.000 μάρκες, έχει ως βασικό σκοπό να αναδεικνύει τη δύναμη της διατροφής ενισχύοντας την ποιότητα της ζωής για όλους, σήμερα και στο μέλλον. Στην Ελλάδα, η Nestlé δραστηριοποιείται περισσότερο από 120 χρόνια και διαθέτει δύο εργοστάσια: το εργοστάσιο του καφέ στα Οινόφυτα και το εργοστάσιο του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας.

 

 

Διαφήμιση