Αρχική Διάστημα Η Heinz έφτιαξε κέτσαπ με ντομάτες από τον… Άρη

Η Heinz έφτιαξε κέτσαπ με ντομάτες από τον… Άρη

0
ντοματα
Διαφήμιση

Η Heinz έφτιαξε μια εκδοχή της διάσημης κέτσαπ της από ντομάτες που καλλιεργήθηκαν σε έδαφος που μοιάζει με του Άρη, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν μια μέρα να ζήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Επιστήμονες δημιούργησαν ντομάτες που η Heinz μετέτρεψε σε κέτσαπ με τεχνικές που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες στη Γη, καθώς και στον πλανήτη μας οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Θα μπορούσαν οι αστροναύτες να καλλιεργήσουν ντομάτες στον Άρη;

Οι επιστήμονες βρίσκουν έναν νέο τρόπο να αναπτύσσουν φυτά σε απόλυτο σκοτάδι χρησιμοποιώντας “τεχνητή φωτοσύνθεση» μία μέθοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας τροφίμων στη Γη.

Η φωτοσύνθεση επιτρέπει στα φυτά να μετατρέπουν το ηλιακό φως και το CO2 σε χημική ενέργεια αλλά οι ειδικοί λένε ότι μόνο το 1% της ενέργειας που βρίσκεται στο ηλιακό φως καταλήγει στα φυτά.

Εάν η ανθρωπότητα πρόκειται να κάνει μια μέρα το διαπλανητικό άλμα από τη Γη στον Άρη, τότε η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στον Κόκκινο Πλανήτη θα είναι ζωτικής σημασίας.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο καλλιέργειας καλλιεργειών στο απόλυτο σκοτάδι με τεχνητή φωτοσύνθεση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ και το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ χρησιμοποίησαν ένα σύστημα χημικού ηλεκτρολύτη δύο σταδίων για να μετατρέψουν διοξείδιο του άνθρακα, ηλεκτρική ενέργεια και νερό σε οξικό άλας – μια μορφή του κύριου συστατικού του ξυδιού.
Οι οργανισμοί που παρήγαγαν τροφή κατανάλωναν στη συνέχεια οξικό οξύ για να αναπτυχθούν στο σκοτάδι, είπαν.


Η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους καλλιέργειας τροφίμων στη Γη, καθώς και ενδεχομένως στον Άρη.

“Φανταστείτε μια μέρα γιγάντια δοχεία που θα καλλιεργούν φυτά ντομάτας στο σκοτάδι και στον Άρη – πόσο πιο εύκολο θα ήταν αυτό για τους μελλοντικούς Αρειανούς;” δήλωσε η Martha Orozco-Cárdenas, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Μετασχηματισμού Φυτών του UC Riverside.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Feng Jiao, από το Πανεπιστήμιο του Delaware, πρόσθεσε: “Εάν απαλλαγούμε από την ανάγκη για ηλιακό φως, τότε μπορούμε να καλλιεργήσουμε πολλαπλά στρώματα καλλιεργειών ταυτόχρονα, όπως καλλιεργούνται τα μανιτάρια, και να δημιουργήσουμε ένα είδος εργοστασίου τροφίμων”.

Σε αντίθεση με το έδαφος στη Γη, ο αρειανός ρεγόλιθος, όπως είναι γνωστός, είναι πολύ πιο σκληρός για τις καλλιέργειες, καθώς στερείται σημαντικής ποσότητας οργανικής ύλης.

Ο Άρης δέχεται επίσης πολύ λιγότερο ηλιακό φως από τη Γη, οπότε οι επιστήμονες πρέπει να βρουν νέες τεχνικές για να βελτιώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παραγωγή τροφίμων στον Κόκκινο Πλανήτη.

Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης για να αναπτυχθεί η φωτοσύνθεση στα φυτά ως ένας τρόπος μετατροπής του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και της ενέργειας από το ηλιακό φως σε φυτική βιομάζα και τροφή για τον άνθρωπο.

Όμως, οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτή η φυσική διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, επειδή μόνο το 1% περίπου της ενέργειας που βρίσκεται στο ηλιακό φως καταλήγει στο φυτό.

ντοματα από τον Αρη

Ο ηλεκτρολύτης που ανέπτυξε το UD μετέτρεψε αποτελεσματικά το 57% των μορίων άνθρακα που περιέχονται στο διοξείδιο του άνθρακα σε οξικό άλας χρησιμοποιώντας έναν καταλύτη χαλκού, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο ρεύμα οξικού άλατος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τα φυτά.

Πετυχημένες οι δοκιμές σε 9 φυτά

Οι ερευνητές μελέτησαν εννέα καλλιεργούμενα φυτά (μαρούλι, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, κράμβη, ντομάτα, πιπεριά, καπνό και Arabidopsis, μέλος της οικογένειας της μουστάρδας που περιλαμβάνει το λάχανο και τα ραπανάκια) και διαπίστωσαν ότι τα φυτά ήταν σε θέση να προσλάβουν άνθρακα από αυτό το εξωτερικά παρεχόμενο οξικό οξύ μέσω σημαντικών μεταβολικών οδών.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία της χημικής αντίδρασης θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοση της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε τρόφιμα και να την κάνει έως και 18 φορές πιο αποτελεσματική για ορισμένα τρόφιμα.

“Καταφέραμε να αναπτύξουμε τα φύκια στο σκοτάδι”, δήλωσε ο Sean Overa, τεταρτοετής διδακτορικός φοιτητής χημικής μηχανικής στο UD και συγγραφέας της εργασίας.

“Με την προσέγγισή μας επιδιώξαμε να εντοπίσουμε έναν νέο τρόπο παραγωγής τροφής που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα όρια που συνήθως επιβάλλει η βιολογική φωτοσύνθεση”, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Robert Jinkerson από το UC Riverside.

mars zhurong
Άρης – Zhurong

Η Elizabeth Hann μία από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι η τεχνολογία είναι “μια πιο αποτελεσματική μέθοδος μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε τρόφιμα, σε σύγκριση με την παραγωγή τροφίμων που βασίζεται στη βιολογική φωτοσύνθεση”.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επέτρεψε επίσης μια “επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορούν να παραχθούν τρόφιμα σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα”.

Η χρήση προσεγγίσεων τεχνητής φωτοσύνθεσης για την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να αποτελέσει αλλαγή για τον τρόπο με τον οποίο τρέφουμε τους ανθρώπους. Με την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής τροφίμων, απαιτείται λιγότερη γη, μειώνοντας τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον”, δήλωσε ο Δρ Jinkerson.

“Και για τη γεωργία σε μη παραδοσιακά περιβάλλοντα, όπως το διάστημα, η αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στη σίτιση περισσότερων μελών του πληρώματος με λιγότερες εισροές”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση