Αρχική Υγεία - Διατροφή Ξεχάστε το Botox… οι συχνοί περίπατοι σας κάνουν 16 χρόνια νεότερους

Ξεχάστε το Botox… οι συχνοί περίπατοι σας κάνουν 16 χρόνια νεότερους

Οι πιογρήγοροι συμμετέχοντες που ορίστηκαν ως εκείνοι που περπατούσαν πιο γρήγορα από 4 μίλια/ώρα (6,5 χιλιόμετρα/ώρα) είχαν μεγαλύτερα τελομερή, τα οποία είναι τακαπάκιαστο τέλος κάθε χρωμοσώματος.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
περπατημα
Διαφήμιση

Το κλειδί της νιότης βρίσκεται στα… πόδια σας σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές καθώς διαπίστωσαν ότι το γρήγορο περπάτημα σας διατηρεί νέους για 16 χρόνια παραπάνω.

Οι ερευνητές του Leicester μελέτησαν το ρυθμό βαδίσματος και τη γενετική των μεσήλικων Βρετανών και διαπίστωσαν ότι όσοι κάλυπταν πάνω από 4μίλια την ώρα (6,5χλμ/ωρα) είχαν υγιέστερα κύτταρα. Η διαφορά στην υγεία των κυττάρων των γρήγορων και αργών περιπατητών ήτανισοδύναμη με 16 χρόνια”!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ που μελέτησαν τα γονίδια 400. 000 Βρετανών διαπίστωσαν σαφή σύνδεση μεταξύ του ταχύτερου περπατήματος και της μειωμένης βιολογικής ηλικίας.

Οι πιογρήγοροι συμμετέχοντες που ορίστηκαν ως εκείνοι που περπατούσαν πιο γρήγορα από 4 μίλια/ώρα είχαν μεγαλύτερα τελομερή, τα οποία είναι τακαπάκιαστο τέλος κάθε χρωμοσώματος.

Φροντίστε τα τελομερή σας!

Τα τελομερή περιέχουν επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που προστατεύουν το χρωμόσωμα από βλάβες, όπως το κάλυμμα στο τέλος ενός κορδονιού παπουτσιών εμποδίζει το ξετύλιγμά του.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, αυτά τα τελομερή μικραίνουν μέχρι το σημείο όπου μικραίνουν τόσο ώστε το κύτταρο να μην μπορεί πλέον να διαιρεθεί

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μήκος του τελομερούς αποτελεί δείκτη της βιολογικής ηλικίας, ανεξάρτητα από το πότε γεννήθηκε κάποιος, και συνδέεται με μια σειρά συμπτωμάτων που συνδέουμε με τη γήρανση, όπως η αδυναμία.

τελομερη

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το γρήγορο περπάτημα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία του κατά 16 χρόνια μέχρι τη μέση ηλικία.
Ο καθηγητής Tom Yates, ειδικός σε θέματα σωματικής δραστηριότητας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός περπατήματος αποτελείπολύ ισχυρό προγνωστικό παράγοντατης κατάστασης της υγείας.

Υιοθετείστε το γρήγορο περπάτημα

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η υιοθέτηση ενός γρήγορου ρυθμού περπατήματοςστην πραγματικότητα προκαλεί καλύτερη υγείακαι είναιπιθανό να οδηγήσει σε νεότερη βιολογική ηλικία, είπε. Τα οφέλη του περπατήματος άλλωστε έχουν τεκμηριωθεί σε δεκάδες μελέτες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πιο γρήγορο περπάτημα αποτελεί δείκτη καλύτερης μυοσκελετικής υγείας, καρδιακής και πνευμονικής κατάστασης, επιπέδων δραστηριότητας, κινήτρων και ψυχικής υγείας

Ωστόσο, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Leicester δήλωσε ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο ο ρυθμός βαδίσματος συνδέεται με τη βιολογική ηλικία πόσο γερασμένο φαίνεται το σώμα σας με βάση το πώς έχουν αλλάξει τα χρωμοσώματα σας με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες μελέτησαν 405. 981 Βρετανούς, ηλικίας 57 ετών κατά μέσο όρο, που περιλαμβάνονται στη βρετανική βιοτράπεζα μια βάση δεδομένων ασθενών που παρακολουθείται για 10 χρόνια και περιλαμβάνει γονιδιωματικά δεδομένα.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (212. 303) δήλωσαν ότι είχαν μέσο ρυθμό περπατήματος, τρία έως τέσσερα μίλια την ώρα.
Ένας στους 15 (26. 835) ανέφερε ότι περπατάει αργά (λιγότερο από τρία μίλια την ώρα), ενώ τέσσερις στους 10 (166. 843) δήλωσαν ότι περπατούν γρήγορα (περισσότερο από τέσσερα μίλια την ώρα).

μετρητης βηματων
Ο αριθμός βημάτων που κάνει ένας άνθρωπος καθημερινά παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των τελομερών του. Vector illustration.

Συγκέντρωσαν επίσης πρόσθετα δεδομένα από περίπου 100. 000 από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της δραστηριότητας στους καρπούς τους 24 ώρες την ημέρα επί μία εβδομάδα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Communications Biology, δείχνουν ότι οι πιο γρήγοροι περιπατητές, ανεξάρτητα από το πόσο γυμνάζονταν, είχαν μεγαλύτερα τελομερή.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τη σχέση μεταξύ του μήκους των τελομερών και των ασθενειών. Ωστόσο, η συσσώρευση αυτών των κυττάρων πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ευθραυστότητα και σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μήκος του τελομερούς επιστημονικά γνωστό ως μήκος τελομερούς των λευκοκυττάρων (LTL) είναι έναςισχυρός δείκτηςτης βιολογικής ηλικίας, ανεξάρτητα από το πότε γεννήθηκε ένα άτομο.

Η διαφορά στο LTL μεταξύ των γρήγορων και των αργών περιπατητών είναιισοδύναμη με διαφορά 16 ετών που σχετίζεται με την ηλικία, δήλωσε η ομάδα.

Ο δρ Paddy Dempsey, φυσιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όσοι περπατούν πιο αργά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών ή ανθυγιεινής γήρανσης.

youngold 1025x559 1
Το περπάτημα είναι καλύτερο από το botox καθώς κρατάει νέο και υγιές πρόσωπο και σώμα

Εκτός από την αύξηση του συνολικού περπατήματος για τη βελτίωση της υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να στοχεύουν στην αύξηση του αριθμού των βημάτων που μπορούν να ολοκληρώσουν σε δεδομένο χρόνο, είπε.

Ο Δρ Yates δήλωσε: “Ενώ έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι ο ρυθμός βαδίσματος είναι ένας πολύ ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της κατάστασης της υγείας, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η υιοθέτηση ενός γρήγορου ρυθμού βαδίσματος προκαλεί πράγματι καλύτερη υγεία”.

Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες που περιέχονται στο γενετικό προφίλ των ανθρώπων για να δείξουμε ότι ένας ταχύτερος ρυθμός βαδίσματος είναι πράγματι πιθανό να οδηγήσει σε νεότερη βιολογική ηλικία, όπως μετράται από τα τελομερή“.

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε προηγουμένως δεδομένα της UK Biobank για να δείξει ότι μόλις 10 λεπτά ζωηρού περπατήματος την ημέρα συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που περπατούν γρήγορα έχουν έως και 20 χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τους αργούς περιπατητές.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση