Αρχική Περιβάλλον «Άνοιξε» πάλι το Φαράγγι της Σαμαριάς για τους επισκέπτες

«Άνοιξε» πάλι το Φαράγγι της Σαμαριάς για τους επισκέπτες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Σαμαριά φαράγγι
Διαφήμιση

Μετά τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του κεντρικού μονοπατιού και των υποδομών του, το Φαράγγι της Σαμαριάς «άνοιξε τις πύλες του» για το κοινό την Κυριακή 1 Μαΐου και αναμένει τους επισκέπτες του για τη φετινή σεζόν.

Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων κατολισθήσεων και των προβλέψεων για βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο από τη νότια είσοδο, στην Αγία Ρούμελη, και μόνο έως το χώρο ανάπαυσης «Αφέντης Χριστός». Από την Παρασκευή 6 Μαΐου, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα είναι προσβάσιμος και από τις δύο εισόδους και για το σύνολο της διαδρομής.

Νέες δυνατότητες έκδοσης εισιτηρίων

Από φέτος οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εισιτήριά τους και με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας, αλλά και διαδικτυακά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

φαράγγι Σαμαριάς

Επίσης, από φέτος θα ισχύουν διαφορετικές τιμές εισιτηρίου για διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών. Το κόστος του ατομικού εισιτηρίου παραμένει στα 5 ευρώ, ωστόσο, θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς ομαδικού εισιτηρίου (4 ευρώ/άτομο για ομάδες άνω των 10 ατόμων), οικογενειακού εισιτηρίου (3 ευρώ/άτομο), εκπαιδευτικού (3 ευρώ/άτομο), ετήσιου ατομικού εισιτηρίου (10 ευρώ), ενώ δεν υποχρεούνται σε καταβολή εισιτηρίου κατηγορίες επισκεπτών όπως παιδιά κάτω των 18 ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους, γονείς και παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνοδοί εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Βάσει της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/26828/406 (ΦΕΚ Β’1414/24.03.2022), τα έσοδα από τα εισιτήρια θα αποτελούν στο εξής πόρο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., καθώς και των όμορων Δήμων του Δρυμού, ώστε να αξιοποιούνται για την υλοποίηση βασικών εργασιών εντός του Εθνικού Δρυμού, όπως η ετήσια συντήρηση του κεντρικού μονοπατιού, η συντήρηση και η βελτίωση υποδομών, η καθαριότητα και η επόπτευση του χώρου.

Από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. υλοποιήθηκαν οι απαραίτητες συντήρησης των υποδομών, ενώ θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου εργασίες αναβάθμισης της διαδρομής τόσο στις υποδομές, όσο και στο πεδίο της ερμηνείας περιβάλλοντος.

φαραγγι Σαμαριας

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στην Κρήτη. Η κατάβασή του, με μήκος 18 χιλιόμετρα, διαρκεί από 4 έως 7 ώρες,  ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων. Η κατάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς και μια μεγάλη περιοχή, περίπου 48.500 στρεμμάτων, γύρω του έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ το 2010 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας  της UNESCO. Υπολογίζεται πως οι γεωλογικοί σχηματισμοί του φαραγγιού δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή διέρρηξαν τος πέτρινους όγκους.

κρικρι

Εδώ ζει το αγριοκάτσικο της Κρήτης, το γνωστό κρι κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων όπως ο κρητικός ασβός (άρκαλος), το κρητικό κουνάβι (ζουρίδα), ο κρητικός αγκαθοποντικός, η κρητική νυφίτσα (καλογιαννού). Γυπαετοί, χρυσαετοί και όρνια απαρτίζουν την ορνιθοπανίδα του δρυμού, μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα είδη πτηνών. Το φαράγγι φιλοξενεί περισσότερα από 450 είδη χλωρίδας, πολλά από τα οποία είναι επίσης ενδημικά, ενώ κατά μέσο όρο δέχεται περίπου 180.000 επισκέπτες – περιηγητές ετησίως από όλο τον κόσμο.

 

 

 

Διαφήμιση