Αρχική Ενέργεια Ταξίδι στο κέντρο της Γης για αναζήτηση ενέργειας από επιστήμονες του MIT

Ταξίδι στο κέντρο της Γης για αναζήτηση ενέργειας από επιστήμονες του MIT

Με ένα νέο σύστημα γεώτρησης οι επιστήμονες του MIT θα οδηγηθούν πιο βαθιά από ποτέ στο κέντρο της Γης.

0
kentro planitis gh
Η νεοφυής εταιρεία γεωθερμικής "Quaise Energy" στοχεύει να σκάψει 12 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η νεοφυής εταιρεία γεωθερμικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου MIT, « Quaise Energy» προετοιμάζεται να σκάψει 12 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης, δημιουργώντας τη βαθύτερη τρύπα που έχει γίνει στη Γη, προκειμένου να διοχετεύσει αστείρευτη γεωθερμική ενέργεια παντού στον πλανήτη.

Μέχρι τώρα, οι παραδοσιακές μέθοδοι γεωτρήσεων έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι το βάθος των 12.3 χιλιομέτρων, όπου οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία οποιασδήποτε συμβατικής κεφαλής γεώτρησης.

Η Quaise όμως θέλει να συνδυάσει τις γεωτρήσεις με το γυροτρόνιο, μία τεχνολογία σωλήνων κενού υψηλής ισχύος γραμμικής δέσμης που παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα χιλιοστού από το συντονισμό κυκλοτρονίων ηλεκτρονίων σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Τεχνολογία που «λιώνει» και τις πέτρες

Θεωρητικά, οι συνεχείς εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θα ταλαντώσουν τα ηλεκτρόνια σε υψηλές ταχύτητες μέσα σε ισχυρά μαγνητικά πεδία, λιώνοντας οποιοδήποτε πέτρωμα ή μέταλλο, φτάνοντας την κεφαλή του τρυπανιού στα 20 χιλιόμετρα βάθος μέσα σε λίγους μήνες.

Σε αυτό το βάθος οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 500 βαθμούς Κελσίου, αρκετές για να μετατρέψουν οποιοδήποτε υγρό στείλουμε κάτω, σε ατμό, παράγοντας έτσι ηλεκτρισμό.

 

Προοπτική παραγωγής «καθαρής ενέργειας» σε 40 κράτη

Η εταιρία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις δοκιμές και να έχει ένα λειτουργικό σύστημα μέχρι το 2026, ενώ μέχρι το 2028 ελπίζει να εγκαταστήσει τις συσκευές της σε παλιά λιγνιτωρυχεία, μετατρέποντάς τα σε εγκαταστάσεις που παράγουν καθαρή ενέργεια από ατμό.

Mε τη χρήση της νέας τεχνολογία γεώτρησης και την ανανέωση των παραδοσιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, η Quaise θα είναι σε θέση να εξοικονομήσει το κόστος υποδομών, αλλά και να αξιοποιήσει το εργατικό δυναμικό της τρέχουσας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να επιταχύνει τη στροφή προς μια βιομηχανία βιώσιμης ενέργειας.

Μέχρι σήμερα μόλις το 0.5% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από γεωθερμική ενέργεια, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως

40 κράτη θα μπορούσαν να βασιστούν αποκλειστικά στη γεωθερμική ενέργεια, ακόμα και με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα.

Το 8.3% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να προέρχεται από την πράσινη ενέργεια που έχουμε κάτω από τα πόδια μας, προσφέροντας ηλεκτρισμό στο 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.

geothermia geotrisi

Διαφήμιση