Αρχική Περιβάλλον Ο Γιώργος Αμυράς με ποδήλατο στον ΟΟΣΑ για καρέτα καρέτα και βαλκανικό...

Ο Γιώργος Αμυράς με ποδήλατο στον ΟΟΣΑ για καρέτα καρέτα και βαλκανικό αγριόγιδο

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κατά την «τολμηρή» συμμετοχή του στη σύνοδο ΟΟΣΑ, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες αλλά και τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

0
Amyras OOSA
O Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς στο Παρίσι, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για το περιβάλλον.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την φιλοδοξία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με αποτελεσματικά εργαλεία προστασίας της βιοποικιλότητας παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς κατά τις κεντρικές τοποθετήσεις του στην ετήσια Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για το περιβάλλον, που διεξήχθη στο Παρίσι, κάνοντας αίσθηση με την άκρως εναλλακτική και «βιώσιμη» εμφάνισή του.

Όταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς φθάνοντας στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην διϋπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, ζήτησε ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις του, όπως άλλωστε το συνηθίζει και στην Ελλάδα.

Αν και κατά τη διαδρομή του προς το Château de la Muette όπου συνεδρίαζαν οι 39 υπουργοί του ΟΟΣΑ άρχισε ένα ψιλόβροχο, ότι χειρότερο για έναν ποδηλατιστή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κατάφερε να αναδείξει με τον πιο ευρηματικό τρόπο το θέμα του βαλκανικού αγριόγιδου και της καρέτα- καρέτα που εσχάτως έχουν πολλαπλασιαστεί οι αποικίες τους εξαιτίας της φροντίδας που απολαμβάνουν από την σημερινή κυβέρνηση.

Το ελληνικό «μονοπάτι» προς την κλιματική ουδετερότητα

Ο Γιώργος Αμυράς μιλώντας  στην Ολομέλεια με θέμα συζήτησης την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος, με κυρίαρχες την

  • Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
  • Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, 
  • Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»,
  • Ηλεκτροκίνηση,
  • Ενεργειακή διασύνδεση των νησιών και την
  • Εθνική πρωτοβουλία «GR-ECO islands».

Μείωση πλαστικών

Για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης,  ο Υφυπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στην απαγόρευση συγκεκριμένων προϊόντων και την υποχρέωση αντικατάστασής τους με  εναλλακτικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα στην αγορά.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης κατά 30% ως το 2024 και 60% ως το 2026 σε σύγκριση με το 2022. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλει και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μεσόγειος «υποδειγματική» έως το 2030

Ο κ. Αμυράς εξήρε τη γαλλική κυβέρνηση, ενώπιον της Γαλλίδας ομολόγου του,  Barbara Pompilli, για την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Τόνισε την πλήρη υποστήριξη εκ μέρους της Ελλάδας σε αυτή την πρωτοβουλία, με τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN – International Union for the Conservation of Nature), στη Μασσαλία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου Emmanuel Macron τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας ο κ. Αμυράς απαρίθμησε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης όπως τις

  • Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες,
  • Εθνικά Σχέδια Δράσης για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν όπως η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta  και το αγριόγιδο των Βαλκανίων καθώς και την
  • Ψηφιοποίηση του ελληνικού Κόκκινου Καταλόγου με την καταγραφή 10.000 ειδών πανίδας και 7.000 ειδών χλωρίδας.                                   

Καρέτα - Καρέτα

 

Διαφήμιση