Αρχική Special Topics Το κόλπο grosso Πούτιν με τα ρούβλια και την τράπεζα της Gazprom

Το κόλπο grosso Πούτιν με τα ρούβλια και την τράπεζα της Gazprom

Το Βερολίνο χαρακτηρίζει το ρωσικό διάταγμα για πληρωμές αερίου σε ρούβλια «προπέτασμα καπνού του Πούτιν για να δημιουργήσει σύγχυση».
0
Gazprom
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από σήμερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνεται μόνο σε ρούβλια. Επειδή όμως οι δυτικές χώρες επιμένουν στη συμβατικά συμφωνημένη πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, ο Πούτιν επινόησε μια «παράκαμψη» μέσω της Gazprom Bank. 

Mετά από μία λεπτομερή εξέταση των όσων ορίζει το διάταγμα του ρωσικού καθεστώτος, για τις πληρωμές του εξαγόμενου φυσικού αερίου, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Ο Jens Südeku, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, αποκάλεσε σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο, «προπέτασμα καπνού του Πούτιν για να δημιουργήσει σύγχυση». Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο λένε επίσης ότι το διάταγμα του Πούτιν δεν θα αλλάξει ριζικά το status quo . Ως εκ τούτου, το φυσικό αέριο θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει προς την Ευρώπη.

Όλες οι πληρωμές μέσω Gazprombank

Ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτρέψει επιτέλους στην Ευρώπη να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ, παρόλο που η Ρωσία θα το λάβει σε ρούβλια μέσω της τράπεζας της Gazprom.
Αρχικά, ο Ρώσος ηγέτης είχε ανακοινώσει αυτή την Πέμπτη ότι  θα αναστείλει τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου  εάν  οι  «μη φιλικές» χώρες δεν πληρώσουν για τα καύσιμα σε ρούβλια  και δεν ανοίξουν λογαριασμό στο ρωσικό εθνικό νόμισμα στη Gazprombank από την 1η Απριλίου, μέτρο που τελικά δεν θα εφαρμοστεί.
«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα που θεσπίζει τους κανόνες  για το εμπόριο ρωσικού φυσικού αερίου με τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες» και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης λίγα λεπτά πριν από μια συνάντηση με την αεροπορική βιομηχανία προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης του βαλλόμενου κλάδου.
Gazprombank
Gazprombank building on Balchug street in Moscow

Τα «είπα» – «ξείπα» του Ρώσου Προέδρου

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που παρείχε ο  Γερμανός καγκελάριος , Όλαφ Σολτς, ο οποίος είπε την Τετάρτη μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν ότι ο Ρώσος πρόεδρος  επρόκειτο να επιτρέψει την πληρωμή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού σε ευρώ.  
«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο , πρέπει να ανοίξουν  λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες », είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό μήνυμά του.
«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση υποχρεώσεων από τους αγοραστές, με όλες τις συνέπειες», απείλησε ο Πούτιν προτού προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρωσικό νόμισμα, «θα σταματήσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια».

Putin

Οι αντιδράσεις της ΕΕ και της Ελλάδας

Για την πληρωμή, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που διευκρινίζει ότι η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για αυτό είναι η Gazprombank, μια από τις λίγες ρωσικές χρηματοπιστωτικές οντότητες που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή επεξεργάζεται, μαζί με τη Sberbank, μεγάλο μέρος των ενεργειακών επιχειρήσεων μαζί τους.
Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν.  Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη επισημάνει ότι «προετοιμάζονται» για πιθανή διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε στο Βερολίνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.
Η Γερμανία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ
«Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία αύριο, σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, δεν υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο (…) είναι στο χέρι μας να προετοιμάσουμε αυτά τα σενάρια και τα προετοιμάζουμε», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Robert Habek.
«Ανεξάρτητα από το τι αποφάσισε ο Πούτιν, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να  πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ευρώ και σε δολάρια όπως αναγράφεται στα συμβόλαια», απάντησε ο Σόλτς πριν λίγο. 
«Είναι γραμμένο στα συμβόλαια ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ και, μερικές φορές, σε δολάρια», εξήγησε ο γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Καρλ Νεχάμερ. «Έκανα σαφές στον Ρώσο πρόεδρο ότι θα παραμείνει έτσι» και «οι εταιρείες που θέλουν να πληρώνουν σε ευρώ θα το κάνουν», πρόσθεσε.
solts
Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτζλ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι,  είχαν τηλεφωνική συνομιλία αυτή την Πέμπτη  κατά την οποία συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες «αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές», είπε ο Ντράγκι σε δηλώσεις του.
Παρά την καθησυχαστική αντίδραση του Βερολίνου ωστόσο, η απειλή του Κρεμλίνου να κλείσει τις στρόφιγγες έχει σημάνει συναγερμό στις παγκόσμιες αγορές. Ενώ, το ίδιο το διάταγμα για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση που δεν έχει προηγούμενο ούτε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Για πολιτικό εκβιασμό έκανε λόγο και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που μαζί με Γερμανία και Γαλλία προειδοποιούν να μην παραβιαστούν τα συμβόλαια.

Skrekas

 

Διαφήμιση