Αρχική Πολιτισμός Ναός του Δία ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο του Σινά

Ναός του Δία ανακαλύφθηκε στη χερσόνησο του Σινά

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του Θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, και του όρους Κάσιος στη Συρία, όπου κάποτε λάτρευε ο Δίας.

0
Zeus temple Egypt credit egyptian tourism antiquities ministry
Τα ερείπια του ναού του Δία. Φωτογραφία του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων
Διαφήμιση

Τα ερείπια ενός ναού του αρχαίου Έλληνα θεού Δία ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσαν οι αρχές της Αιγύπτου τη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανέφερε σε δήλωση ότι τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Tell el-Farma στο βορειοδυτικό Σινά.

Το Tell el-Farma, γνωστό και με το αρχαίο του όνομα Pelusium, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τους ελληνορωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Υπάρχουν επίσης λείψανα που χρονολογούνται στη χριστιανική και την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Το Pelusium, Πελούσιον στα Ελληνικά, βρισκόταν στο ανατολικότερο στόμιο του ποταμού Νείλου. Σχεδόν τέσσερα μίλια μήκος, η τοποθεσία περιβάλλεται από μαλακή, καλυμμένη με αλάτι λάσπη και υγρότοπους, τα απομεινάρια δύο κλάδων του Νείλου που κάποτε περιέβαλλαν την πόλη. Το αρχαίο όνομα της πόλης βγαίνει από το Ελληνικό pelos.

lower egypt en
Χάρτης όπου φαίνεται η περιοχή Pelusium στο Σινά

Στα ανατολικά σύνορα της Αιγύπτου, η πόλη είχε τεράστια στρατηγική σημασία. Ήταν αφετηρία για τις αιγυπτιακές αποστολές στην Ασία και σημείο εισόδου για ξένους εισβολείς που προσπαθούσαν να κατακτήσουν την Αίγυπτο. Σε καιρό ειρήνης, ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός και στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο έγινε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αιγύπτου, δεύτερο μετά την Αλεξάνδρεια.

naos arxaiou ellina theou dia sina
Ελληνική επιγραφή σε κολόνα. Φωτογραφία του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων

Πλοία από την ανατολική Μεσόγειο και καραβάνια από τη Συρία-Παλαιστίνη ήρθαν εδώ για να ανταλλάξουν αγαθά, όπως κρασί, λάδι και μέλι, τα οποία μεταφέρονταν στην Αίγυπτο και την Ερυθρά Θάλασσα με φορτηγίδες του Νείλου και χερσαίους δρόμους.

Ο Ναός του Διός καταστράφηκε σε ισχυρό σεισμό

Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε, σύμφωνα με το Associated Press (AP), οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τα ερείπια του ναού μέσα από την πύλη εισόδου του, όπου ήταν ορατές δύο τεράστιες πεσμένες κολόνες από γρανίτη. Η πύλη καταστράφηκε σε έναν ισχυρό σεισμό στην αρχαιότητα.

Ο Waziri είπε ότι τα ερείπια βρέθηκαν μεταξύ του οχυρού Pelusium και μιας μνημειακής εκκλησίας στην περιοχή. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα σύνολο από ογκόλιθους γρανίτη που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν μια σκάλα για να φτάσουν οι πιστοί στο ναό.

Διαβάστε επίσης:  Βιβλική καταστροφή στη Φλόριντα από τον φονικό τυφώνα VIDEO
ερειπια Pelusium
Άλλες ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στην περιοχή Pelusium στο Σινά. Image processed by CodeCarvings Piczard

Οι ανασκαφές στην περιοχή χρονολογούνται από τις αρχές του 1900 όταν ο Γάλλος Αιγυπτιολόγος Jean Clédat βρήκε αρχαίες Ελληνικές επιγραφές που έδειχναν την ύπαρξη του ναού του Δία-Κασίου αλλά δεν τον αποκάλυψε, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του Θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, και του όρους Κάσιος στη Συρία, όπου κάποτε λάτρευε ο Δίας.

Ο Χισάμ Χουσεΐν, διευθυντής των αρχαιολογικών χώρων του Σινά, είπε ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός (117-138) ανακαίνισε το ναό. Είπε επίσης ότι οι ειδικοί θα μελετήσουν τους ογκόλιθους που ανακαλύφθηκαν και θα κάνουν μια φωτογραμμετρία για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του ναού.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας
Επόμενο άρθροΠούτιν: «Θα χτυπήσουμε όποιον παρέμβει στην Ουκρανία»