Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κ. Σκρέκας: Πρωτιά Ελλάδας σε έργα «πράσινης ενέργειας»

Κ. Σκρέκας: Πρωτιά Ελλάδας σε έργα «πράσινης ενέργειας»

Σύνταξη: ecozen.gr

«Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

0
αιολική ενέργεια
Πρώτη σε ταχύτητα δημιουργίας έργων πράσινης ενέργειας η χώρα.
Διαφήμιση

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson.

Αποφασιστικές κινήσεις για την ενεργειακή κρίση

Κατά την ομιλία του ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απόρροια των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διάθεση 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ που έκανε η κυβέρνηση για να μετριασθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων».

Σκρέκας
Ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson.

Η Ελλάδα γίνεται κόμβος πράσινης ενέργειας

Τους γοργούς ρυθμούς προς την πράσινη μετάβαση που κάνει η χώρα τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας λέγοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα έργα προς αυτή την κατεύθυνση. « Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018. Το 2021 χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019. Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών». Το 2022 η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο»

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση και επιτάχυνση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.  Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Έως τον Ιούνιο εισάγουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030. Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ» τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για απανθρακοποίηση των νησιών είπε : «επεξεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ σύμβαση που θα αποδεσμεύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για πράσινη ενέργεια και υποδομές. Συνολικά για την απανθρακοποίηση των νησιών θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ».

πλοίο τροφοδοσίας LNG
Σχεδιάζεται η κατασκευή τέταρτης πλωτής αποθήκης στη Ρεβυθούσα

Αύξηση αεριοποίησης LNG κατά 12% στη Ρεβυθούσα

Την προσθήκη τέταρτης πλωτής αποθήκης στη Ρεβυθούσα προανήγγειλε ο υπουργός κ. Σκρέκας : «Δρομολογούμε άμεσα την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης. Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως. Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου. Θωρακίζουμε ενεργειακά τη χώρα με τη δημιουργία των νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη».

Όσον αφορά στην αποθήκευση αερίου ο υπουργός δήλωσε ότι προωθείται η Ιταλία σαν χώρα διατήρησης στρατηγικής εφεδρείας και φυσικά η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα «στην οποία», είπε «θα επιδιώξουμε και συμβατότητα με το υδρογόνο. Εξετάζουμε την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP. Η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί».

Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων και ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Ζήτημα εβδομάδων η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»
Επόμενο άρθροΠάνω από 11 εκατ. Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους