Αρχική Special Topics «Ζήτημα εβδομάδων η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

«Ζήτημα εβδομάδων η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

«Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ούρσουλα φον ντε Λάιεν
Ούρσουλα φον ντε Λάιεν
Διαφήμιση

Τη δέσμευση για «ταχύτερη εκκίνηση» της διαδικασίας μελέτης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο.  Παραδίδοντας στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος την Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθισται, ζήτημα ετών αλλά εβδομάδων για να σχηματίσουμε άποψη». Ο Ζελένσκι είπε ότι θα δώσει τις απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ». Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρακολουθεί τις απόπειρες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και, εάν χρειαστεί, να επιβάλει αυστηρότερες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να αυξήσει το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.

Ukraine war
«Αν δεν είναι αυτό έγκλημα πολέμου τότε τι είναι;» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία

«Είναι έγκλημα πολέμου»

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούκα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε. «Το ένστικτό μου λέει: Εάν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου; Αλλά είμαι γιατρός και οι δικηγόροι πρέπει να το ερευνήσουν προσεκτικά» είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους μέσα στο τρένο αναχωρώντας από την Ουκρανία.

«Είδα τις φωτογραφίες, μου τις έδειξε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Να σκοτώνουν ανθρώπους την ώρα που περπατούν. Μπορούσαμε επίσης να δούμε με τα μάτια μας ότι η καταστροφή στην πόλη στοχεύει τις ζωές των πολιτών. Τα σπίτια δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι» είπε, αναφερόμενη στη Μπούκα.

Η Ρωσία αρνείται τις επιθέσεις κατά αμάχων στην εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες. Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα μετά την κατάληψη της πόλης, κάνοντας λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» που έχει στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού.

Ακόμα 500 εκ. ευρώ στην Ουκρανία από την ΕΕ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει πως «η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών της». «Υπάρχει μια κυβέρνηση που δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό και μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Κίεβο», συνέχισε ο Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Ο Μπορέλ παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που αφορούν το πετρέλαιο είναι περίπλοκες καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ο αποκλεισμός του ρωσικού αργού θα προκαλούσε εκτίναξη των τιμών που θα ήταν οδυνηρή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ανέφερε ότι η απόφαση για τις εξαγωγές αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Διαφήμιση