Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Τουρισμός: Το Ουκρανικό «Παγώνει» τις κρατήσεις – Οι προοπτικές απουσία εκεχειρίας

Τουρισμός: Το Ουκρανικό «Παγώνει» τις κρατήσεις – Οι προοπτικές απουσία εκεχειρίας

Στη βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, τη Θάσο, την Πιερία, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένονται πιο έντονες.

0
tOURISM
Εικόνα: UNSPLASH/Upgraded Points
Διαφήμιση

Τουλάχιστον «Δύσκολες» διαφαίνονται οι συνθήκες για τον ελληνικό τουρισμό, στον απόηχο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, «αυτή τη στιγμή επικρατεί «παγωμάρα» όσον αφορά στις κρατήσεις που εξελίσσονταν με έναν καλό ρυθμό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Όσο δεν έχουμε εκεχειρία, τόσο δε θα προχωράει και η σεζόν».

Αναφερόμενος μάλιστα στους τουρίστες από Ρωσία και Κροατία, οπως εξηγεί «πέραν από τις ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου υπάρχουν και οι οικονομικές, καθώς μετά τις τελευταίες πληθωριστικές πιέσεις η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη».

Ματαίωση της έναρξης περιόδου τον Απρίλιο

«Το καλό σενάριο για τον κλάδο μας είναι να έχουμε μια κανονική σεζόν. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ανέμεναν να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τον Απρίλη. Όπως όλα δείχνουν όμως πάμε για τον Μάιο. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Ευχόμαστε να μπορέσουμε να έχουμε μια επισκεψιμότητα στη χώρα μας σε μεγαλύτερους ρυθμούς για το υπόλοιπο της σεζόν ώστε να καλύψουμε το «χαμένο» έδαφος», σχολιάζει ο κ. Τάσιος.

Το «κενό» των Ρώσων & Ουκρανών τουριστών

Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, το 2019 η Ελλάδα δέχτηκε 600.000 Ρώσους τουρίστες και 150.000 Ουκρανούς. Την ίδια στιγμή, η γειτονική Τουρκία είχε 6 εκατ. τουρίστες από τη Ρωσία, καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη βίζας και οι χώρες έχουν προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κάνει λόγο για τεράστια διαφορά στα νούμερα σε σχέση με την Τουρκία που είναι ανταγωνιστική σε μεγάλο βαθμό. «Η Ρωσία ήταν στο νούμερο 7 των αφίξεων το 2019 στη χώρα μας. Είναι κομβικής σημασίας πώς θα συμπεριφερθούν οι χώρες από το 1 έως το 6 και αν θα επιλέξουν τη χώρα μας», τονίζει.

Στη βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, τη Θάσο, την Πιερία, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πόλεμο αναμένονται πιο έντονες.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή, «θα πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες προσέγγισης άλλων εθνικοτήτων, ούτως ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες».

200 δωμάτια διαθέσιμα σε πρόσφυγες

Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγμή πρόθυμοι να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και στέγαση στους Ουκρανούς που φτάνουν στην Ελλάδα από το μέτωπό του πολέμου.

Ήδη σε δωμάτια της βόρειας Ελλάδας φιλοξενείται μικρός αριθμός προσφύγων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί πάνω από 200 διαθέσιμα δωμάτια σε Καβάλα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη για τη στήριξή αυτών των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, όπου όλοι οι ξενοδόχοι πανελλαδικά θα μπορούν να δηλώσουν τα δωμάτια που διαθέτουν και για ποιο διάστημα, για να υπάρξει η δέουσα προετοιμασία σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Διαφήμιση