Αρχική Special Topics Οι ΗΠΑ αρνούνται την αποστολή Πολωνικών μαχητικών στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αρνούνται την αποστολή Πολωνικών μαχητικών στην Ουκρανία

Διπλωμάτης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η πολωνική πρόταση αιφνιδίασε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

0
Ενέργεια
Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την «αιφνιδιαστική» προσφορά της συμμάχου στο NATO Πολωνίας, να μεταφερθούν σε αμερικανική βάση στη Γερμανία τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει, προκειμένου να αποσταλλούν στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας για την άμυνά της κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Η προοπτική όμως να πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη από έδαφος του ΝΑΤΟ στην εμπόλεμη ζώνη «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία που αποτελεί πυρηνική δύναμη, και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποκλείσει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να πολεμήσουν σε ξηρά, κάτι που το Πεντάγωνο δήλωσε ότι το ίδιο ισχύει και για τις εναέριες μαχητικές αποστολές.

«Δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη»

«Θα συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό και τις υλικοτεχνικές προκλήσεις που αναδύονται, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι για την πρόταση της Πολωνίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμο να αναπτύξει τα αεροσκάφη της MiG-29 στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Προέτρεψε επίσης και άλλα μέλη της συμμαχίας που διαθέτουν άλλα τέτοια αεροσκάφη να πράξουν το ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη και έχουν προσεγγιστεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, με την ιδέα να προμηθεύσουν στην Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να πετάξουν οι πιλότοι τους. Η Βουλγαρία ωστόσο δήλωσε ότι χρειάζεται τα MiG της για τη δική της άμυνα.

Προηγουμένως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Πολωνία να στείλει τα MiG-29 της στην Ουκρανία προς αντικατάσταση των F-16.

 

Ο πρόεδρος της Πολωνίας ωστόσο είχε ήδη δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα έστελνε μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία διότι «αυτό θα σήμαινε καθαρή στρατιωτική ανάμειξη στην ουκρανική σύγκρουση».

 

«Καυτή πατάτα» η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Διπλωμάτης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η πολωνική πρόταση αιφνιδίασε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κίνηση της Πολωνίας που ερμηνεύεται αν οι ΗΠΑ θέλουν να σταλούν τα πολωνικά MiG στην Ουκρανία, τότε η Ουάσιγκτον και όχι η Βαρσοβία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μαζί μας ότι σχεδίαζαν να μας δώσουν αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Έτσι, νομίζω ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση από τους Πολωνούς», δήλωσε η ίδια.

Το αδιέξοδο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της έκκλησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τις ευρωπαϊκές χώρες να παράσχουν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, ένα ζήτημα που υπογράμμισε κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης που πραγματοποίησε το Σάββατο με Αμερικανούς νομοθέτες.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες επιθυμούν να επιταχύνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά αεροσκαφών.

 

Σημειώνεται ότι η Πολωνία υποστηρίζει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα στείλει αεροσκάφη, καθώς δεν είναι άμεσο μέρος της σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας – η οποία δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ – και της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι χώρες που προσφέρουν αεροδιαδρόμους στην Ουκρανία για επιθέσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν εισέλθει στη σύγκρουση.

Η Νούλαντ δήλωσε ότι το κύριο ζήτημα είναι να εκτιμηθεί ποιες θα είναι οι άμεσες ανάγκες της Πολωνίας, δεδομένου ότι γειτνιάζει με τη σύγκρουση.

Ξεχωριστά, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επανατοποθετήσει δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία για να αντιμετωπίσει προληπτικά «κάθε πιθανή απειλή κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων και του εδάφους του ΝΑΤΟ».

 

Πηγή: Εuractiv

Διαφήμιση