Αρχική Διάστημα Πανσέληνος του «Σκουληκιού»: Η τελευταία πανσέληνος του χειμώνα του 2022

Πανσέληνος του «Σκουληκιού»: Η τελευταία πανσέληνος του χειμώνα του 2022

Ρίξτε μια ματιά στον καθαρό ουρανό σήμερα το πρωί για να δείτε την Πανσέληνο «Σκουλήκι», που αναφέρεται και ως «Σελήνη της Σαρακοστής». Αυτή είναι η τελευταία πανσέληνος της χειμερινής περιόδου.

0
worm moon
Διαφήμιση

Η πανσέληνος του «Σκουληκιού» φτάνει στο αποκορύφωμά της την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, μόλις δύο ημέρες πριν από την άφιξη της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα παραδοσιακά ονόματα που συνδέονται με το φεγγάρι του Μαρτίου έχουν να κάνουν με την άνοιξη και τις περιβόητες καταιγίδες του Μαρτίου. Το πιο διάσημο είναι το Worm Moon «Πανσέληνος του Σκουληκιού», αλλά το Almanac.com απαριθμεί μια πληθώρα άλλων πιθανών ονομασιών, μεταξύ των οποίων το Storm ή Hunger Moon.

full worm moon

Το φεγγάρι έφτασε στο αποκορύφωμά του στις 3:18 π.μ. EDT (0718 GMT), αλλά αν δεν μπορέσατε να βγείτε τόσο νωρίς το πρωί, θα εξακολουθεί να φαίνεται σχεδόν γεμάτο έως το πρωί του Σαββάτου, έγραψε η NASA στο δικό της οδηγό.

Με την εαρινή ισημερία να έρχεται την Κυριακή (20 Μαρτίου), αυτή είναι η τελευταία πανσέληνος του χειμώνα φέτος.

full worm moon NASA

Πληθώρα πλανητών «προελαύνουν» στον ουρανό

Οι πανσέληνοι είναι εύκολοι στόχοι για παρατήρηση, ακόμη και με γυμνό μάτι. Εάν τυχαίνει να έχετε κοντά σας κιάλια ή τηλεσκόπιο, μπορεί να μπορέσετε να πιάσετε μερικούς κρατήρες στην επιφάνεια, αν και τέτοια αντικείμενα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν όταν μέρος του φεγγαριού βρίσκεται στη σκιά.

Εάν τύχει να βγείτε έξω νωρίς το πρωί, πιθανότατα θα δείτε μια πληθώρα πλανητών να συνοδεύουν το φεγγάρι. Η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Κρόνος είναι όλοι ορατοί στον ουρανό, αν και οι δύο πρώτοι πλανήτες θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν καθώς είναι φωτεινότεροι και ψηλότερα στον ουρανό, σύμφωνα με το Sky&Telescope .

Η θέση της σελήνης στην εκλειπτική οδηγεί συχνά σε όμορφες ευθυγραμμίσεις με πλανήτες στον απογευματινό ή τον πρωινό ουρανό, γι’ αυτό προσέχετε εδώ στο Space.com για επερχόμενες ευκαιρίες να εντοπίσετε το φεγγάρι σε κοντινούς πλανήτες.

Διαφήμιση