Αρχική Special Topics Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για γρήγορη λύση στο Ουκρανικό»

Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για γρήγορη λύση στο Ουκρανικό»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο RBC, δήλωσε ότι εάν υπήρχε πραγματική ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, θα είχε πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο να γίνουν συμβιβασμοί στις συνομιλίες.

0
Ukrania Rosia
Διαφήμιση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη 16 Μαρτίου, ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί μία «ξέφρενη πολιτική» κατά την αποκωδικοποίηση της οποίας το Κρεμλίνο δεν βλέπει κανένα συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη λύσης στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RBC, ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος θεώρησε ότι εάν υπήρχε πραγματική ανησυχία, η Ουάσιγκτον έχει όλες τις δυνατότητες να πει στους διαπραγματευτές και στον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στις συνομιλίες.

«Δεύτερον, φυσικά κατανοούν τη νομιμότητα των αιτημάτων, των θέσεων μας, αλλά δεν θέλουν να τις αποδεχτούν, όχι επειδή είναι παράνομες, αλλά επειδή θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο και δεν θέλουν να περιοριστούν. σε οποιεσδήποτε υποχρεώσεις βασίζονται στα συμφέροντα άλλων», τόνισε.

Όσον αφορά τις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν θυμάται μια τόσο ξέφρενη πολιτική όπως αυτή που ακολουθεί τώρα η Ουάσιγκτον.

Κατά τη γνώμη του, η Ουάσιγκτον διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών.

Ενώ, δεν δίστασε να κατανομάσει συγκεκριμένα διεθνή μέσα που πέραν του αποκλεισμού της θέσης της ρωσικής πλευράς, μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις «κατανοώντας» ότι πρόκειται για εφημερίδες ταμπλόιντ (έτσι χαρακτηρίζονται οι κίτρινες φυλλάδες).

Ο κ.Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η εποικοδομητική στάση, που επιδείχθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις των εκπροσώπων του Κιέβου, θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη συγκεκριμένης συμφωνίας για το ζήτημα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε τις ΗΠΑ παγκόσμιο χωνευτήρι και «λιωτήρα» χωρών. Ενώ, αναφερόμενος στις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις στη γεωπολιτική, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ συζητά για ανεξάρτητη στρατηγική ωστόσο η Ουάσιγκτον υπαγορεύει την πολιτική ασφάλειάς της.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τον κόσμο σε αμερικανικό χωριό»

Οποιοδήποτε φορτίο εισέρχεται στην Ουκρανία το οποίο η Ρωσία θα θεωρήσει στρατιωτικό, θα γίνει ρωσικός νόμιμος στόχος, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Παρόμοια προειδοποίηση είχε κάνει και προ ημερών ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, λέγοντας: «Έχουμε προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η ενορχηστρωμένη αποστολή όπλων στην Ουκρανία από διάφορες χώρες, δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά μια ενέργεια που μετατρέπει τις αντίστοιχες συνοδείες σε νόμιμους στόχους».

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο ουκρανικό αίτημα για όπλα από τις χώρες του NATO.

«Συζητείται επίσης η αντιπυραυλική άμυνα. Και για ρεαλιστικούς λόγους,
πιστεύουν ότι μπορούν να ζητήσουν από μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν σοβιετικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας να τους προστατεύσουν».

Ο Λαβρόφ στη συνέχεια έκανε μια προειδοποίηση-υπενθύμιση στις χώρες που θα θελήσουν να στείλουν ρωσικά συστήματα στην Ουκρανία.

«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλες τις χώρες που μπορούν να εξετάσουν αυτή την ιδέα, ότι τα σοβιετικά και τα ρωσικά συστήματα και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας είναι σύμφωνα με διακυβερνητικές συμφωνίες και συμβόλαια, τα οποία έχουν επίσης πιστοποιητικό χρήστη».

Και πρόσθεσε, «Και αυτή η συμφωνία χρήσης δεν επιτρέπει την αποστολή τους σε τρίτες χώρες. Αυτή είναι μια απολύτως θεμιτή απαίτηση», τόνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τέτοιοι κίνδυνοι»

 

 

Διαφήμιση