Αρχική Ενέργεια Κόντρα στους Δυτικούς περιορισμούς, Ρωσία-Κίνα υπογράφουν κολοσσιαία συμφωνία

Κόντρα στους Δυτικούς περιορισμούς, Ρωσία-Κίνα υπογράφουν κολοσσιαία συμφωνία

Η Gazprom «σπάει» το Δυτικό εμπάργκο και προχωρά στη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, μέσω Μογγολίας και του νέου αγωγού, Soyuz Vostok.

0
Φυσικό αέριο - ευρωπαϊκές - πλαφόν
Διαφήμιση

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Μια νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά. Επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη.

 

Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom
από την ευρωπαϊκή ήπειρο, τον μοναδικό μεγάλο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου.

tap

Το ρωσικό μπράντεφέρ στη Δύση

Η σύμβαση σχεδιασμού του νέου αγωγού έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ιαπωνία, ασκούν άνευ προηγουμένου πίεση στη Ρωσία, δεδομένης της εισβολής στη γειτονική Ουκρανία.

Οι σαρωτικές κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να εισάγει βασική τεχνολογία, να αξιοποιήσει τις ξένες αγορές χρέους και ακόμη και να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε η χώρα, ως αποθεματικό για την προστασία της οικονομίας.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.

Να σημειώθεί ότι η  Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα, μέσω Μογγολίας, εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ, εγείρονται πλείστες αμφιβολίες για το αν η Μογγολία θα δεχθεί να περάσει αυτός ο αγωγός από τα εδάφη της, καθώς ο προσανατολισμός της χώρας τελευταίως τείνει προς την Δύση.

Με πληροφορίες από hellasjournal και Bloomberg

Διαφήμιση