Αρχική Special Topics Η πιο σκληρή και αθέατη πλευρά του πολέμου στους «ώμους» γιατρών και...

Η πιο σκληρή και αθέατη πλευρά του πολέμου στους «ώμους» γιατρών και εθελοντών

Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού έχουν διαταραχθεί σοβαρά. Οι προμήθειες φαρμάκων εξαντλούνται και τα νοσοκομεία αγωνίζονται να παράσχουν περίθαλψη σε ασθενείς και τραυματίες.

0
paidia astheneis
Διαφήμιση

Όταν οι ρωσικές βόμβες άρχισαν να πέφτουν στο Κίεβο, η ογκολόγος Νατάλια  Βερόβκινα τράπηκε σε φυγή με τον 10χρονο γιο της. Αλλά μόλις ήταν ασφαλής στο Μόναχο με τον παππού και τη γιαγιά του, εκείνη επέστρεψε. «Κάποιος έπρεπε να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους», δηλώνει η 43χρονη ογκολόγος που εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Ουκρανίας. «Ήταν πιο δύσκολο για μένα να μην κάνω τίποτα».

Η Βερόβκινα είναι μία από τον «στρατό» επαγγελματιών γιατρών και εθελοντών, από την Ουκρανία και το εξωτερικό, που εργάζονται κάτω από απελπιστικές συνθήκες για να διατηρήσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας «ζωντανό».

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δεινή σε πολιορκημένες πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο, όπου οι έντονες μάχες ολόκληρων ημερών και η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων απειλούν εκατομμύρια πολίτες, όπως αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ομάδες του εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να φέρουν προμήθειες στην Ουκρανία.

 

Από τις 5 Μαρτίου, έχει παραδώσει 90 τόνους ιατρικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων κιτ επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, αναπνευστήρες και βασικά φάρμακα.

 

Ωστόσο, ο ΠΟΥ δεν μπόρεσε να φτάσει σε πολλές πόλεις όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα ή περίθαλψη και συντονίζει νέες αποστολές για το πότε μπορούν να παραδοθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Tarik Jarasevic από την πόλη Λβιβ.

Στο Κίεβο, το ινστιτούτο καρκίνου όπου εργάζεται η Βερόβκινα εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και τα χειρουργικά του τμήματα παρέχουν μόνο επείγουσα ιατρική περίθαλψη με το προσωπικό να ανησυχεί για τις επόμενες ημέρες καθώς κλιμακώνονται οι μάχες στα προάστια της πρωτεύουσας.

Η πρόεδρος του Ουκρανικού Ιδρύματος Διαβήτη, Βαλεντίνα Οχρετένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι εξόχως  επικίνδυνη για 2,3 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη στην Ουκρανία, 120.000 από τους οποίους έχουν διαβήτη τύπου 1 και χρειάζονται τακτικές δόσεις ινσουλίνης και παρακολούθηση για να επιβιώσουν.

Καθημερινά εργάζεται μέχρι τις πρώτες μικρές ώρες με διεθνείς συνεργάτες για να καλύψει τις λιγοστές προμήθειες ινσουλίνης και μετρητών γλυκόζης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη συντριπτική ζήτηση.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι οι μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, αποτελούν έναν άλλο κίνδυνο, ειδικά με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις μάχες εν κινήσει στην Ουκρανία και στο εξωτερικό.

Η Συμμαχία της Ουκρανίας για τη Δημόσια Υγεία βοηθά ασθενείς με HIV/Aids, φυματίωση και ηπατίτιδα. Τα ασθενοφόρα της παραδίδουν φάρμακα και τρόφιμα, καθώς και εκκενώνονται οι πόλεις λόγω σφοδρών βομβαρδισμών σε περιοχές όπως η πόλη Ιρπίν.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει επίσης δημιουργήσει μια γραμμή βοήθειας για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

 

Συντονισμός ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν στην Ουκρανία είναι 18 εκατομμύρια, εκ των οποίων 6,7 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού έχουν διαταραχθεί σοβαρά. Πολλοί διανομείς δεν λειτουργούν, ορισμένα αποθέματα είναι απρόσιτα λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι προμήθειες φαρμάκων εξαντλούνται και τα νοσοκομεία αγωνίζονται να παράσχουν περίθαλψη σε ασθενείς και τραυματίες.

Ο ΠΟΥ συντονίζει με τους εταίρους την παροχή ανθρωπιστικής υγειονομικής βοήθειας, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και στα σύνορά της, και παρέχει τεχνική υποστήριξη και αυξημένο προσωπικό.

WHO Uukrania

Παροχή ιατρικών προμηθειών

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με διάφορεις φορείς για την άμβλυνση των ελλείψεων σε σωτήριο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως οξυγόνο και ινσουλίνη, χειρουργικά εφόδια, αναισθητικά και κιτ μετάγγισης για τη συλλογή, τον έλεγχο και την ασφαλή μετάγγιση αίματος. Γεννήτριες οξυγόνου, γεννήτριες για τη διατήρηση της ηλεκτρικής παροχής στις πληγείσες εγκαταστάσεις υγείας, απινιδωτές, οθόνες, φάρμακα αναισθησίας, άλατα επανυδάτωσης, γάζες και επίδεσμοι είναι μεταξύ των ιατρικών προμηθειών που αποστέλονται στην Ουκρανία για να σώσουν ζωές και να διατηρήσουν τις υπηρεσίες υγείας.

  • Στις 5 Μαρτίου περίπου 600 δόσεις αντιτετανοτοξινοειδούς έφτασαν στο Κίεβο και 36 τόνοι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες έφτασαν στο Lviv, από όπου διανέμονται σε εγκαταστάσεις υγείας σε όλη τη χώρα.
  • Στις 8 Μαρτίου ο ΠΟΥ παρέδωσε 10 τόνους κιτ χειρουργικής επέμβασης τραύματος και έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο, που θα διανεμηθούν σε αποθήκες σε 7 περιοχές: Κίεβο, Πολτάβα, Ντνιπροπετρόβσκ, Οδησσό, Ζαπορίζια, Ζιτομίρ και Τσερκάσι.
  • Στις 9–11 Μαρτίου 9 αποστολές 10 τόνων έκαστη απεστάλησαν στο Χάρκοβο μέσω Πολτάβα. στο Sumy μέσω Πολτάβα. προς Ντνίπρο? στο Kherson μέσω Dnipro? στη Μαριούπολη μέσω Ντνίπρο. στο Mykolaiv? στο Zhytomyr? προς Ζαπορίζια· και στο Τσερκάσι. Κάθε αποστολή εξυπηρετεί 150 ασθενείς με τραύματα και 15.000 ασθενείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για 3 μήνες.
  • Στις 12 Μαρτίου, 2 Μαρτίου, παραδόθηκαν αναπνευστήρες στα νοσοκομεία του Κιέβου και 14 τόνοι ή 52 κυβικά μέτρα κιτ τραύματος και βασικά φάρμακα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έφτασαν στο Λβιβ.

Όλες οι προμήθειες διανέμονται σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, με βάση τις εκτιμήσεις κρίσιμων αναγκών του, τον κίνδυνο δημόσιας υγείας, τις αξιολογήσεις υπηρεσιών και την υλικοτεχνική ικανότητα. 

Κλιμάκωση της επιτήρησης  ασθενειών

Για την υποστήριξη επιχειρήσεων εντός και εντός της Ουκρανίας, δημιουργείται κόμβος υποστήριξης στην Πολωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσης κλιμακώσει την παρακολούθηση και τη διάδοση πληροφοριών για την υγεία για να ανιχνεύσει και να ανταποκριθεί έγκαιρα σε κρούσματα και να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες, τις απειλές και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας.

Οι δραστηριότητες επιτήρησης βάσει συμβάντων για διάφορους πιθανούς κινδύνους βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων μέσω της Επιδημικής Νοημοσύνης από Ανοικτές Πηγές (EIOS).

Καταδίκη επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη

Από τις 12 Μαρτίου, ο ΠΟΥ είχε επαληθεύσει συνολικά 31 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου 2022, με αποτέλεσμα 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς, εκ των οποίων 8 από τους τραυματίες και 2 από τους νεκρούς ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο Οργανισμός καταδικάζει έντονα τις πράξεις βίας κατά της υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε επίθεση στερεί από τους ανθρώπους υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Οι επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαφήμιση