Αρχική Ειδήσεις Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου από Μαριούπολη

Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου από Μαριούπολη

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμεινε στην βομβαρδισμένη Μαριούπολη, προκειμένου να βοηθήσει στην ασφαλή διαφυγή των Ελλήνων της περιοχής.

0
proxenos Marioupolis
Διαφήμιση

Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών. 

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΡΤ, αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά αλλά για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή, ενημέρωσε ότι «αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «οι εικόνες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός φακός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι τραγικές, τις βλέπουμε όλοι και μέσα σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο που προεκλήθη από τη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ομογενείς μας και Έλληνες διπλωμάτες».

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Και εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε, επίσης, πως «μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια του να προστατεύσει και βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως άλλωστε και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση και του προξένου μας στην Μαριούπολη τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου».

proxeneio marioupolis

Ο Πρόξενος της «καρδιάς» όλων των ομεγενών

Ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, παρέμενε επί μέρες εγκλωβισμένος με την οικογένειά του και άλλους διπλωμάτες σε καταφύγιο του ΟΑΣΕ στην Μαριούπολη.

«Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό, δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες», δήλωσε μόλις χθες η αδελφή του, Αμαλία Ανδρουλάκη, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω.

«Ένας πόλεμος δεν έχει νικητές, παρά μόνο χαμένους» διευκρίνισε φανερά συγκινημένη. «Βρέθηκε εκεί τέλος του Γενάρη για να βοηθήσει τους Έλληνες διότι το ελληνικό στοιχείο εκεί είναι έντονο. Δεν θα άφηνε ο αδερφός μου τους Έλληνες και ας μας λυπεί εμάς αυτό την δεδομένη στιγμή.

Ο αδερφός μου έχει βαθιά αισθήματα καθήκοντος. Είναι ειρηνόφιλος. Κάνουμε τα πάντα για να γυρίσει με ασφάλεια και υγεία. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γυρίσει», τόνισε η Αμαλία Ανδρουλάκη.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμεινε στην βομβαρδισμένη Μαριούπολη, προκειμένου να βοηθήσει στην ασφαλή διαφυγή των Ελλήνων της περιοχής. Είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη, λίγες εβδομάδες πριν από την ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία.

Διαφήμιση