Αρχική COVID-19 Η Μ.Βρετανία ξανά σε ξέφρενους πανδημικούς ρυθμούς – Απέτυχε το «living with...

Η Μ.Βρετανία ξανά σε ξέφρενους πανδημικούς ρυθμούς – Απέτυχε το «living with Covid»;

Υπό αμφισβήτηση βρίσκετι πλέον το πλάνο «living with Covid» της κυβέρνησης Τζόνσον και η εσπευσμένη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

0
Covid-19_vladimir fedotov_unsplash
Covid-19 EIKONA APXEIOY" Vladimir Fedotov / Uunsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερα κρούσματα Covid-19 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφει η Μ.Βρετανία, με παράλληλη άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όχι όμως και στις ΜΕΘ.

Η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυβέρνησης Τζόνσον για το πλάνο «living with Covid» ήταν γνωστή εδώ και καιρό, με την χώρα να είναι από τις πρωτοπόρες στην κατάργηση των μέτρων. Το πλάνο αυτό όμως έφερε αδιαμφiσβήτητα άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή το αποδεικνύουν, με σχεδόν 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό την εβδομάδα που πέρασε, αριθμός μεγαλύτερος κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με την προηγούμενη.

Σε έξαρση η μετάλλαξη Όμικρον 2

Συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα 13 με 19 Μαρτίου, Αγγλία και Ουαλία παρουσιάζουν περίπου την ίδια εικόνα, με 1 στους 16 ανθρώπους να έχει νοσήσει. Η Σκωτία από την άλλη κατέγραψε ιστορικό υψηλό για την εβδομάδα 14 με 20 Μαρτίου, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 9%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους 11 Σκωτσέζους κόλλησε κορωνοϊό εκείνη την εβδομάδα.

Η Β.Ιρλανδία βρίσκεται στην «καλύτερη θέση» με πτώση των εβδομαδιαίων κρουσμάτων κατά 1,2%. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι είχε έξαρση κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον BA.2 στις αρχές του Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις περιοχές την αντιμετωπίζουν τώρα.

Ο καθηγητής και επιδημιολόγος του London School of Hygiene and Tropical Medicine, Τζον Έντμουντς, δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «είναι “άθλος” που η μετάλλαξη Όμικρον BA.2 είναι ακόμα πιο μεταδοτική, καθώς και η Όμικρον BA.1 ήταν εξαιρετικά μεταδοτική».

Τα ποσοστά ανά περιοχή
  • Αγγλία: 6,4%, από 4,9% την περασμένη εβδομάδα – περίπου ένα στα 16 άτομα
  • Ουαλία: 6,4%, από 4,1% την περασμένη εβδομάδα – περίπου ένας στους 16 ανθρώπους
  • Βόρεια Ιρλανδία: 5,9%, από 7,1% την περασμένη εβδομάδα – περίπου ένας στους 17 ανθρώπους
  • Σκωτία: 9%, από 7,15% την περασμένη εβδομάδα – περίπου ένας στους 11 ανθρώπους

Στα όριά του το βρετανικό Σύστημα Υγείας

Πίεση λόγω της κατάστασης δέχεται όμως και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), καθώς όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανεβαίνουν, αλλά και η έλλειψη του υγειονομικού προσωπικού λόγω καραντίνας αυξάνεται.

Ο αρχίατρος, Κρις Γούιτι, παραδέχτηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι «η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί πίεση στον Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)», όμως αναγνώρισε ότι «ευτυχώς αυτό δεν μεταφράζεται σε πολλούς διασωληνωμένους και θανάτους».

Σχεδόν 17.500 χιλιάδες ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κορωνοϊό και μόνο οι 300 από αυτούς βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, οι θάνατοι παραμένουν σταθερά πάνω από τους 100 ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη δόση έχει ξεκινήσει για τους άνω των 75 ετών και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ από την 1η Απριλίου η κυβέρνηση θα σταματήσει τη δωρεάν διάθεση των rapid test, ως μέρος του πλάνου «living with Covid».

 123884470 optimised ons uk timeseries 25mar nc 002

Διαφήμιση