Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί έχω αυξημένη CRP και τι μπορώ να κάνω; Ένα συχνό ερώτημα...

Γιατί έχω αυξημένη CRP και τι μπορώ να κάνω; Ένα συχνό ερώτημα του κοινού

Η CRP (c αντιδρώσα πρωτεΐνη) αποτελεί πρωτεΐνη, που συντίθεται πρωταρχικά στο ήπαρ. Αποτελεί ευαίσθητο και ειδικό δείκτη της οξείας φάσης φλεγμονωδών μεταβολικών αντιδράσεων.

0
crp
Διαφήμιση

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη (*)

«Γιατί έχω αυξημένη CRP και τι μπορώ να κάνω;» ρωτούν αρκετοί άνθρωποι συνήθως μετά από εξετάσεις check up. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση της crp, αυτή καθαυτή, συχνά, αν και όχι πάντοτε, δεν προκαλεί συμπτώματα και εντοπίζεται στα πλαίσια προσυμπτωματικών ελέγχων. Ορισμένα άτομα έχουν φυσιολογικώς αυξημένα επίπεδα CRP. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τους άνδρες.

Η CRP (c αντιδρώσα πρωτεΐνη) αποτελεί πρωτεΐνη, που συντίθεται πρωταρχικά στο ήπαρ. Αποτελεί ευαίσθητο και ειδικό δείκτη της οξείας φάσης φλεγμονωδών μεταβολικών αντιδράσεων. Παράγοντες που προκαλούν τραύμα, φλεγμονή ή ιστική νέκρωση στο ανθρώπινο σώμα αυξάνουν την παραγωγή CRP. Η CRP χρησιμοποιείται τόσο για την διάγνωση νοσημάτων που συνοδεύονται από τραύμα, φλεγμονή ή ιστική νέκρωση, όσο και για την παρακολούθηση αρκετών από τα νοσήματα αυτά και την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στην χορηγούμενη θεραπεία.

Ο κατάλογος των παραγόντων, που προκαλούν αυξημένη CRP είναι μακρύς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Συστηματικές λοιμώξεις
 • Εστιακές φλεγμονές
 • Αποστήματα οδόντων και φλεγμονές στόματος
 • Καρκινώματα
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Νοσήματα αίματος
 • Ρευματολογικά νοσήματα
 • Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου
 • Κοκκιωματώδεις νόσοι
 • Τραύματα
 • Έμφραγμα
 • Ορμονικές θεραπείες

Μελέτες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα της αντιδρώσας πρωτεΐνης σε υγιή άτομα με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης και επιπλοκών (π.χ. εμφράγματος, στυτικής δυσλειτουργίας, εγκεφαλικής ισχαιμίας). Πιθανώς κατά την διάρκεια της αθηροσκληρυντικής διαδικασίας, πραγματοποιούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που αυξάνουν τα επίπεδα CRP και τον κίνδυνο επιπλοκών. Ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις αυτές έχει η υψηλής ευκρίνειας crp.

Σωστός έλεγχος

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση σπλάγχνων, αρτηριακή πίεση, εξέταση παράπλευρης κυκλοφορίας) κατευθύνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, την διάγνωση και την θεραπεία.

Συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι σε αρκετές περιπτώσεις.

Θεραπεία και κατάλληλα μέτρα

H θεραπεία της υψηλής crp γίνεται μετά από το σωστό εντοπισμό του υποκείμενου αιτίου και την βέλτιστη θεραπεία του.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι άνθρωποι με υψηλό CRP:

 1. Διακόψτε ή μειώστε, όσο σας είναι δυνατόν, το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Στην κυκλοφορία προκαλούν αλλαγή των ιδιοτήτων του επιθηλίου των αγγείων του σώματος. Ως αποτέλεσμα αναπτύσσονται φλεγμονώδεις αλλοιώσεις σε πολλές εστίες του σώματος που οδηγούν σε αύξηση της CRP.
 2.  Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος. Το περίσσιο λίπος κυκλοφορεί στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και την λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων. Ο Λαχανικά, φυτοφαγική διατροφήοργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης και αυξητικού παράγοντα -1 (IGF-1). Ο λιπώδης ιστός παράγει επίσης υπερβολικές ποσότητες φλεγμονωδών ουσιών, οιστρογόνων, ορμονών που διεγείρουν ή αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη όγκων, αδιποκινών. Οι παθοφυσιολογικές αυτές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό του παχύσαρκου ατόμου το εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από φλεγμονές.
 3.  Μειώστε δραστικά το αλκοόλ, ελαττώστε την καθιστική ζωή και υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή. Παρά το γεγονός ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μείωση CRP, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις λόγω αλλοίωσης της βιοσυνθετικής λειτουργίας του ήπατος. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονών συγκριτικά με άλλα διατροφικά πρότυπα. Η συστηματική άσκηση, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας του κάθε οργανισμού έχει συνδεθεί με μειώσεις της CRP.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: “Μαύρο” πισωγύρισμα με 73 θανάτους και άλμα μολύνσεων
Επόμενο άρθροΠρωτιά Ρεθύμνου για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας