Αρχική Ειδήσεις Στουρνάρας στο Reuters: Κρίσιμος ο ρόλος ΕΚΤ για να μετριαστούν οι επιπτώσεις...

Στουρνάρας στο Reuters: Κρίσιμος ο ρόλος ΕΚΤ για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πολέμου

Τα πλέον απαραίτητα και κρίσιμα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΚΤ, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία, παρουσίασε στο Reuters ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας.

0
stournaras
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να το διατηρήσει ανοιχτό για να μετριάσει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας.

Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που εξήγησε πώς τα γεγονότα στην Ουκρανία, μετά από πλήρη εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης να σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της και να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

«οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον πολύ πιο αβέβαιες»

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσύρει επισήμως τις περικοπές επιτοκίων από το τραπέζι, αλλά και να δώσει μεγαλύτερο περιθώριο για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αύξησης.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα σχέδιά της να τερματίσει το μακροχρόνιο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο Στουρνάρας είπε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον «πολύ πιο αβέβαιες», πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική.

«Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή σκοπιά, θα προτιμούσα τη συνέχιση του APP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, μετά τον Σεπτέμβριο, αντί να φέρω το τέλος πιο κοντά», είπε.

«Δεν θα ήμουν υπέρ του να ανακοινωθεί το τέλος του APP τον Μάρτιο».

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και εισάγει σιτηρά από αυτήν και την Ουκρανία.

 

Ο Στουρνάρας είπε ότι η κρίση ήταν βέβαιο ότι θα μειώσει τις τιμές “μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα” μετά από μια αρχική άνοδο.

«Κατά την άποψή μου θα έχει μια βραχυπρόθεσμη πληθωριστική επίδραση – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους», είπε ο Στουρνάρας.

«Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι αποπληθωριστικές μέσω των δυσμενών εμπορικών επιπτώσεων και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας».

Πηγή: Reuters

 

Διαφήμιση