Αρχική Ειδήσεις Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία καθώς συνεδρίαζε ο ΟΗΕ – ΕΕ:...

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία καθώς συνεδρίαζε ο ΟΗΕ – ΕΕ: «Θα λογοδοτήσει το Κρεμλίνο»

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες. Έκτακτη σύνοδο κορυφής έχουν προγραμματίσει και οι ηγέτες της ΕΕ.

0
Ενέργεια
Διαφήμιση

«Ακριβώς την ώρα που βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι στο συμβούλιο για την επιδίωξη ειρήνης, ο Πούτιν εξέδωσε μήνυμα πολέμου, περιφρονώνταςτην πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πλέον έχει διαμορφωθεί μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε στο συμβούλιο η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ότι ήταν «η πιο θλιβερή στιγμή» στα περισσότερα από πέντε χρόνια στη δουλειά του, κάνοντας έκκληση:

«Πρόεδρε Πούτιν, στο όνομα της ανθρωπότητας
πάρε τα στρατεύματά σου πίσω στη Ρωσία.
Αυτή η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει τώρα»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia ενημέρωσε το συμβούλιο για την κίνηση της Μόσχας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αιτιολογώντας την βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλύπτει την ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα των κρατών κατά της ένοπλης επίθεσης.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ χαρακτήρισε την κίνηση της Ρωσίας για την Ουκρανία «απρόκλητη και αδικαιολόγητη».

Ο Γάλλος πρεσβευτής του ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ δήλωσε: «Αυτή η απόφαση – που ανακοινώθηκε ακριβώς τη στιγμή που συνεδρίαζε το συμβούλιο – δείχνει την περιφρόνηση που τρέφει η Ρωσία για το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη».

«Πιστεύουμε ότι η πόρτα για μια ειρηνική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν είναι τελείως κλειστή, ούτε πρέπει να κλείσει», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς η βία κλιμακώθηκε στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Sergiy Kyslytsya είπε ότι η Ρωσία μόλις κήρυξε πόλεμο στη χώρα του και είπε στον Nebenzia στο τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου:

«Δεν υπάρχει καθαρτήριο για εγκληματίες πολέμου.
Πάνε κατευθείαν στην κόλαση».

Ο Nebenzia απάντησε: «Δεν είμαστε επιθετικοί ενάντια στον ουκρανικό λαό, αλλά ενάντια στη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».

ΕΕ: «Θα λογοδοτήσει το Κρεμλίνο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Μόσχα για την «αδικαιολόγητη» επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι με την Ουκρανία και τις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτή την απρόκλητη επίθεση και φόβο για τη ζωή τους», έγραψε στο Twitter.

«Tο Κρεμλίνο uα λογοδοτήσei», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αργότερα την Πέμπτη, μετά την έναρξη ισχύος του πρώτου γύρου των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.

Έκτακτη σύγΚληση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση λίγο πριν την επίθεση ότι είχε εγκρίνει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα επιφέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο Μπάιντεν αργά την Τετάρτη.

«Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για το θάνατο και την καταστροφή
που θα φέρει αυτή η επίθεση».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συντονιστεί επίσης με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «για να διασφαλιστεί μια ισχυρή, ενωμένη απάντηση.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 12:30 (ώρα Βρυξελλών· 13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.

Η Ουκρανία έκλεισε τα αεροδρόμια

Η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για μη στρατιωτικές πτήσεις την Πέμπτη, επικαλούμενη υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια, ενώ η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή της αεροπορίας προειδοποίησε επίσης για κινδύνους για τις πτήσεις σε παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, λόγω στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Στον ιστότοπό της, η Ουκρανική Κρατική Επιχείρηση Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας έκλεισε για πτήσεις πολιτών από τις 0045 GMT την Πέμπτη, με τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας να έχουν ανασταλεί.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία εντός 100 ναυτικών μιλίων από τα σύνορά τους με την Ουκρανία μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια.

Η EASA είπε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έστειλε στην Ουκρανία ένα επείγον μήνυμα προειδοποιώντας για υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων, λόγω της χρήσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις 0045 GMT, και ζήτησε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας να σταματήσει τις πτήσεις.

Και η Ρωσία ανέστειλε τις εσωτερικές πτήσεις από και προς πολλά αεροδρόμια κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Rostov-on-Don, Krasnodar και Stavropol, έως τις 2 Μαρτίου.

Προτού η Ουκρανία ενημερώσει για τους περιορισμούς του εναέριου χώρου, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει στις αεροπορικές τους εταιρείες να αποφύγουν συγκεκριμένο εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, αλλά δεν επέτρεψαν την πλήρη απαγόρευση.

Η γερμανική Lufthansa (LHAG.DE) διέκοψε τις πτήσεις προς την Ουκρανία από τη Δευτέρα, προσχωρώντας στην KLM που είχε ήδη αναστείλει τις πτήσεις.

 

Διαφήμιση