Αρχική Ειδήσεις «Τρελή κούρσα» ανόδου για χρυσό και πετρέλαιο – Σε κίνδυνο και τα...

«Τρελή κούρσα» ανόδου για χρυσό και πετρέλαιο – Σε κίνδυνο και τα βιομηχανικά μέταλλα

Οι παγκόσμιες μετοχές και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές ουκρανικές πόλεις, ενώ οι τιμές του δολαρίου, του χρυσού και του πετρελαίου σημειώνουν ράλι ανόδου.

0
stoch
Διαφήμιση

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι ανέστειλε τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές. Την ίδια ώρα ο χρυσός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αφότου η Ρωσία διέταξε την εισβολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εντείνοντας την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη και αφήνοντας τον χρυσό να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλο ως «λιμάνι» εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών.

 

«Μεγάλη πτήση τιμών λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα στις αγορές και το μόνο αληθινό ασφαλές καταφύγιο φαίνεται να είναι ο χρυσός. Ακόμα και οι αγορές κρυπτονομισμάτων να πέφτουν», δήλωσε ο John Feeney, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Guardian Gold Australia με έδρα το Σίδνεϊ.

Ο χρυσός ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, πραγματοποιώντας μία αργή αλλά σταθερή κούρσα ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση εντάθηκε. Αυτό, συνέβαλλε στην αντιστάθμιση των αντιξοοτήτων, ιδιαίτερα της νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ιστορικά ως αντιστάθμισμα έναντι μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών καταστροφών.

 

Σε κίνδυνο και τα βιομηχανικά μέταλλα

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και τα βιομηχανικά μέταλλα, με το νικέλιο να εκτινάσσεται έως και 3,2% σε νέο υψηλό δεκαετίας, ενώ το αλουμίνιο κέρδισε 2,1% κοντά σε ένα ρεκόρ.

 

Η ανησυχία είναι ότι μια βαθύτερη κρίση θα καταλήξει
να διαταράξει τον εφοδιασμό σε μια εποχή χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων.

 

Οι εξαγωγές της Ρωσίας ισοδυναμούν με το 5,3% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου και περίπου το 4,2% για το αλουμίνιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει «περαιτέρω κυρώσεις» στη Ρωσία μετά από μια «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία, όπως αποκάλεσε.

Αμέσως μετά, η κορυφαία ρωσική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου United Co. Rusal International PJSC υποχώρησε έως και 8,7% στο Χονγκ Κονγκ. Ο όμιλος ήταν στόχος ενός προηγούμενου γύρου κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εναντίον ρωσικών οντοτήτων το 2018.

Οι μετοχές βυθίζονται, το πετρέλαιο εκτινάσσεται 

Οι παγκόσμιες μετοχές και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές ουκρανικές πόλεις και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της, ενώ οι τιμές του δολαρίου, του χρυσού και του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν ακόμα υψηλότερα.

Η καταστροφή των μετοχών στην Ασία προμήνυε επερχόμενο «τσουνάμι» στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα απότομο άλμα στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων να εντείνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Euro Stoxx 50 και τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης DAX υποχώρησαν περισσότερο από 3,5% στις πρώτες συμφωνίες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE ήταν 2% χαμηλότερα.

Τα e-mini του S&P 500 υποχώρησαν 2,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν 2,8%, θέτοντας τον αμερικανικό δείκτη σε τροχιά επιβεβαίωσης ότι βρίσκεται σε bear market.

Το κλείσιμο τουλάχιστον 20% από το υψηλό ρεκόρ της 19ης Νοεμβρίου, στις 16.057,437 μονάδες, θα επιβεβαιώσει ότι ο Nasdaq βρίσκεται σε πτωτική αγορά. Αυτό θα σήμαινε την πρώτη bear market της από το 2020, όταν η επιδημία του κορωνοϊού συνέτριψε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας (.MIAPJ0000PUS) υποχώρησε περισσότερο από 3,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι μετοχές της Αυστραλίας (.AXJO) υποχώρησαν περισσότερο από 3% και τα κινεζικά blue chips (.CSI300) έχασαν 2%.

Ο Nikkei του Τόκιο έπεσε κατά 2,1%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent, τα οποία σημείωσαν απότομες ανόδους και μειώσεις την Τετάρτη, εκτινάχθηκαν περισσότερο από 3,5% και ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το «γιο γιο» των ισοτιμιών

Η παγκόσμια πλέον αναταραχή ενίσχυσε το δολάριο, το οποίο εκτινάχθηκε περισσότερο από μισό τοις εκατό σε σχέση με άλλα νομίσματα. Ενώ, το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% στα 1,1220 δολάρια.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε βίαια μετά από μικρά κέρδη στις αρχές της συνεδρίασης. Τελευταία υποχώρησε έως και 5,77% πάνω από την πτώση 3% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

Το sell-off εξαπλώθηκε στις αγορές κρυπτονομισμάτων, ωθώντας το bitcoin κάτω από τα $35.000, για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα.

«Οι αγορές τιμολογούν τώρα τον κίνδυνο να συμβεί κάτι φρικτό. Αυτό σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα είναι καθιστά το περιβάλλον δυσοίωνο. Κανείς δεν θέλει την έκθεσή του στον κίνδυνο όταν όλα είναι ρευστά», δήλωσε ο Rob Carnell, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία-Ειρηνικό στην ING στο πρακτορείο Bloomberg.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Διαφήμιση