Αρχική Ειδήσεις Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το ενεργειακό θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνησης. Aν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας μας, ωστόσο χρήζει αντιμετώπισης το θέμα της τιμής που αναμένεται να πάρει την ανιούσα.

0
kysea
Διαφήμιση

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της» σχολίασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός, καθώς όπως διευκρίνισε « στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά:

  • Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου,
  • Η ισχύς των Συνθηκών αλλά και
  • Το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα.

Όπως και απειλούνται πολλά. Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.

Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα

Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν [….].

Αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός..

 

Φυσικό αέριο και ομογένεια Ουκρανείας

Το ενεργειακό θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνησης, αν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας μας. Βέβαια, σημαντική είναι η ανησυχία για την περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο από τον αγωγό Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΔΕΠΑ επεξεργάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ενώ εξετάζεται η χώρα να εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, για να αποφευχθούν προβλήματα εφοδιασμού.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την επάρκεια του φυσικού αερίου, ένα ακόμη θέμα που χρήζει αντιμετώπισης της τιμής που αναμένεται να πάρει την ανιούσα.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ είναι αυτό της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, που αγγίζει περίπου 100.000 μέλη. Ωστόσο, Έλληνες πολίτες είναι 2.000 και ορισμένοι εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει σχέδιο εκκένωσης, ωστόσο, ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένεται να αναπροσαρμόσει το πλάνο της.

Διαφήμιση