Αρχική Ειδήσεις «Σφίγγει» η θηλιά στο περιβάλλον Πούτιν – Αύριο Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

«Σφίγγει» η θηλιά στο περιβάλλον Πούτιν – Αύριο Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι αποκαλύπτουν ολοένα περισσότερες κυρώσεις για τη Ρωσία και το περιβάλλον του Προέδρου Πούτιν, αλλά κρατούν τα μεγάλα τους «όπλα» για τον έλεγχο των αγορών.

0
eu
Διαφήμιση

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ώρα που ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και επεκτείνονται σε όλα τα μέλη της ρωσικής Κάτω Βουλής που ψήφισαν για την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία. Πλέον όποιος έδωσε ψήφο «αυτονομίας» μπαίνει στη μαύρη λίστα εκείνων που παγώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Δύση και τους απαγορεύεται η έξοδος σε αυτές.

Η Βρετανία ακολούθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανακοίνωση νέων περιορισμών που απαγορεύουν στη Ρωσία την έκδοση νέων ομολόγων στις αγορές τίτλων της.

Πρόκειται για συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος της έγκρισης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου από τη Γερμανία και της επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις ρωσικές τράπεζες.

Τα «χάδια» στον Πούτιν «ηρεμούν» τις αγορές

Ωστόσο, κανένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής δεν στοχεύει άμεσα τον ίδιο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή αναμένεται να έχει σοβαρές μεσοπρόθεσμες συνέπειες για τη Μόσχα, η οποία έχει περισσότερα από 630 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή αποθέματα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά επτά ετών της Τρίτης, καθώς κατέστη σαφές ότι το πρώτο κύμα κυρώσεων ήταν απίθανο να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου. Οι παγκόσμιες μετοχές έσπασαν μια τετραήμερη διολίσθηση και η ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αναγνώριση των αποσχισθέντων περιοχών που από το 2014 ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές. Κυρίως, μετά την υπογραφή διατάγματος  που επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να αναπτυχθούν εκεί.

Η Ουάσιγκτον έχει περιγράψει τις ενέργειες της Ρωσίας μέχρι και την έναρξη μιας πιθανής «εισβολής», αλλά η μαζική στρατιωτική επίθεση που προέβλεπαν δεν υλοποιήθηκε.

«Θα υπάρξουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις σε βασικούς ολιγάρχες και οργανισμούς στη Ρωσία, περιορίζοντας την πρόσβαση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν υπάρξει εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους.

Η Ουκρανία σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Ο Πούτιν έχει αναπτύξει στα σύνορα της Ουκρανίας έως και 190.000 στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι άρχισε να απομακρύνει τους διπλωμάτες της από το Κίεβο, ενώ η Ουκρανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 30 ημερών και ανακοίνωσε τη στρατολόγηση ανδρών σε ηλικία μάχης.

Νέες δορυφορικές εικόνες έδειξαν αρκετές νέες αναπτύξεις στρατευμάτων και εξοπλισμού στη δυτική Ρωσία και περισσότερα από 100 οχήματα σε ένα μικρό αεροδρόμιο στη νότια Λευκορωσία, που συνορεύει με την Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar.

Για μήνες, η Ρωσία παρουσίαζε την κρίση κυρίως ως διαμάχη με τη Δύση, απαιτώντας εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να μην επιτρέψει ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αλλά η αναγνώριση αυτής της εβδομάδας των αυτονομιστικών περιοχών συνοδεύτηκε από πολύ πιο έντονη γλώσσα κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας ανησυχίες της Δύσης ότι δεν θα σταματήσει σε μια επέμβαση στις αυτονομιστικές περιοχές.

Putin Baiden

Στη «σέντρα» η Διπλωματία

Η διπλωματία των τελευταίων εβδομάδων αρχίζει πλέον να παραπαίει. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ακύρωσαν τις μεταξύ τους, χωριστές, συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ενώ, το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Πούτιν, που «κλείστηκε» από τη Γαλλία στις αρχές της εβδομάδας, φαίνεται πλέον απίθανο.

Ο Πούτιν είπε ότι ήταν πάντα ανοιχτός στην εξεύρεση διπλωματικών λύσεων, αλλά ότι «τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι άνευ όρων για εμάς».

Απερίφραστη καταδίκη και από Ελλάδα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν τις αξίες του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βουκουρέστι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι εκφράσεις αναθεωρητισμού θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. «Θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι «Συντασσόμαστε με τους εταίρους μας για κοινή και ουσιαστική αντίδραση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου αναφορά στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την στήριξη των ομογενών.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
Eπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρουμανία, συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Nicolae-Ionel Ciuca, στο Μέγαρο Victoria. (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)
Διαφήμιση