Αρχική Special Topics Σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας – Το ακριβές μέγεθος και...

Σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας – Το ακριβές μέγεθος και οι θέσεις

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας στην υψηλότερη μορφή πολεμικής ετοιμότητας. «Δίνω εντολή στον υπουργό Άμυνας και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις αποτρεπτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού σε ειδική υπηρεσία μάχης» δήλωσε.

0
kiev - ρεύμα
Διαφήμιση

Κλιμακώνει τις απειλές εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης αλλά και του απλού λαού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις αποτροπής της χώρας του, συμπεριλαμβανόμενων και των πυρηνικών. Eνώ, όπως γίνεται γνωστό, από  το απόγευμα της Κυριακής εκτοξεύονται πύραυλοι Iskander από τη Λευκορωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας να τεθούν σε υψηλό συναγερμό, καθώς οι εντάσεις με τη Δύση για την Ουκρανία αυξάνονται. Κυρώσεις, προειδοποιήσεις και βοήθεια προς την Ουκρανία εκδόθηκαν από τη Δύση, καθώς ο ρωσικός στρατός εισβάλλει στη γείτονά της, κάτι που έχει εξοργίσει τον Πούτιν.

Οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν το Κίεβο, με την Βρετανία να προειδοποιεί ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «τα πιο δυσάρεστα μέσα» για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το σενάριο της «εξαιρετικά σοβαρής κλιμάκωσης»

Παγκόσμιοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να απελευθερώσει το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών ή χημικών όπλων θα προκαλούσε μια «εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση» της σύγκρουσης, προειδοποιώντας ότι θα ήθελε να δει Ρώσους ηγέτες να προσάγονται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η προειδοποίησή της ήρθε, αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας των Κοινοτήτων, Τόμπιας Έλγουντ, είπε ότι στην «χειρότερη περίπτωση» ο Πούτιν θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης εάν οι δυνάμεις του αποτύχουν να φέρουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα στα πεδία μάχης.

Με τη ρωσική προέλαση στην πρωτεύουσα στο Κίεβο, που προφανώς υπερτερεί αλλά υφίσταται μία λυσσαλέα επίσης ουκρανική αντίσταση, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ δεν δίστασε να  σημειώσει ότι «η επιβίωση του καθεστώτος του Πούτιν θα μπορούσε τώρα να διακυβευτεί εάν το σχέδιο εισβολής του αποτύγχανε».

Αλλά πόσα πυρηνικά όπλα έχει η Ρωσία;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 κεφαλές,  καθιστώντάς την, χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε εφεδρεία, με περίπου 1.600 να αναπτύσσονται μέσω όπλων ξηράς, θάλασσας και αέρα.

Υπάρχουν πολλές χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

  • Ρωσία – 5.977
  • Ηνωμένες Πολιτείες – 5.428
  • Κίνα – 350
  • Γαλλία – 290
  • Ηνωμένο Βασίλειο – 225
  • Πακιστάν – 165
  • Ινδία – 160
  • Ισραήλ – 90
  • Βόρεια Κορέα – 20

Από αυτές, αρκετές χώρες είναι επί του παρόντος γνωστό ότι αυξάνουν τα αποθέματά τους με κεφαλές. Όπως, η Κίνα, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των όπλων έχει μειωθεί κατά περίπου 80% από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Global nuclear weapons

«Η πυρηνική απειλή δεν εξαλήφθηκε ποτέ»

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απειλή των πυρηνικών όπλων δεν εξαφανίστηκε ποτέ. Αλλά η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το κάνει ξανά ορατό.

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, απείλησε επίσης μια πιο νεφελώδη απειλή: «Ανεξάρτητα από το ποιος προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή… να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».

Σε ένα άλλο μέρος της ομιλίας του, ο Ρώσος Πρόεδρος φάνηκε να ξεκαθαρίζει το νόημά του. «Η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη», είπε ο Πούτιν. Ως δικαιολογία για την εισβολή, ο Πούτιν έκανε επίσης αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία βρισκόταν σε έναν δρόμο να χτίσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό», είπε ο Χανς Κρίστενσεν , διευθυντής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Η ρωσική εισβολή στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε συμβατικά όπλα – τανκς που κροταλίζουν σε αυτοκινητόδρομους, βομβαρδιστικά που πετούν από πάνω, πλοία που προσγειώνονται στο λιμάνι της Οδησσού και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ελλείψει μιας συγκλονιστικής κλιμάκωσης, αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είναι απλώς οι «αλήτες» μιας περασμένης εποχής, αλλά παραμένουν ένα βασικό μέρος της τάξης ασφαλείας που προέκυψε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η Ρωσία έχει περίπου 6.000 πυρηνικά όπλα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 5.500. Ήτει, το πυρηνικό οπλοστάσιο είναι αρκετά μεγάλο για να σκοτώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους —αλλά και να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικό μέσο κατά της επίθεσης.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την απειλή των πυρηνικών όπλων αυτή τη στιγμή;

Ενώ οι προειδοποιήσεις του Πούτιν είναι σίγουρα αιτία ανησυχίας,  ειδικά επειδή εισήγαγαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μελετητές θεωρούν ότι ένα πυρηνικό χτύπημα είναι ακόμα απίθανο.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην κατάσταση της Ουκρανίας», είπε ο Μάθιου Μπαν , καθηγητής στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Ο κύριος λόγος, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Χωρίς την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, ο Πούτιν έχει ελάχιστους λόγους να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα, ειδικά αφού η Ρωσία έχει ένα εκπληκτικό αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι του ουκρανικού στρατού.

Διαφήμιση