Αρχική Ειδήσεις Προς εξαφάνιση οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του πλανήτη – Από τι κινδυνεύουν

Προς εξαφάνιση οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του πλανήτη – Από τι κινδυνεύουν

0
koralia qui nguyen unsplash
Qui Nguyen / Unsplash
Διαφήμιση

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που υποστηρίζουν το ένα τέταρτο της θαλάσσιας άγριας ζωής και τη ζωή περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων, πιθανότατα θα εξαλειφθούν ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους κλιματικούς στόχους του Παρισιού, δήλωσαν επιστήμονες την Τρίτη.

Όπως ανέφεραν στο περιοδικό PLOS Climate, μια μέση αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου του κλίματος, θα καθιστούσε περισσότερο από το 99% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου ανίκανο να ανακάμψει από τα ολοένα και συχνότερα κύματα καύσωνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με μία μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου, η θνησιμότητα θα είναι 100%. Η μελέτη χρησιμοποίησε μια νέα γενιά κλιματικών μοντέλων με πρωτοφανή ανάλυση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο υπερθέρμανσης του πλανήτη για τους κοραλλιογενείς υφάλους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής συγγραφέας Adele Dixon, ερευνήτρια στη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds.

koralia hiroko yoshii unsplash
Hiroko Yoshii / Unsplash

«Μία μέση αύξηση της θερμοκρασιας των θαλασσών κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου εξακολουθεί να είναι υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας για τα οικοσυστήματα στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής».

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 ζητά από σχεδόν 200 κράτη να διατηρήσουν την παγκόσμια θέρμανση «πολύ κάτω από» τους 2 βαθμούς Κελσίου (36 βαθμούς Φαρενάιτ).

Όμως, με περισσότερες θανατηφόρες καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες, ο πλανήτης θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τον φιλόδοξο στόχο της συνθήκης για όριο 1,5 C.

Πρόσφατες μελέτες για το Κλίμα

Μια έκθεση ορόσημο του Αυγούστου, από την επιτροπή κλιματικής επιστήμης της IPCC του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν το όριο του 1,5 C το 2030.

Το 2018, η IPCC προέβλεψε ότι το 70 με 90% των κοραλλιών θα χαθούν στο όριο του 1,5 C και το 99% εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά μισό βαθμό.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ζοφερές προβλέψεις ήταν στην πραγματικότητα αδικαιολόγητα αισιόδοξες.

KORALIA1 francesco ungaro unsplash
Francesco Ungaro / Unsplash

Θαλάσσιοι καύσωνες

«Η δουλειά μας δείχνει ότι τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο θα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την κλιματική αλλαγή από όσο πιστεύαμε», είπε ο Dixon.

Το πρόβλημα είναι οι θαλάσσιοι καύσωνες και ο χρόνος που χρειάζεται για να συνέλθουν από αυτούς τα ζωντανά κοράλλια, απαιτεί μια περίοδο θεραπείας γνωστή ως «θερμικό καταφύγιο».

Οι κοινότητες κοραλλιών συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια για να ανακάμψουν, και αυτό υποθέτει ότι «όλοι οι άλλοι παράγοντες» -όχι ρύπανση ή ψάρεμα με δυναμίτη, για παράδειγμα – «είναι βέλτιστοι», δήλωσε η συνσυγγραφέας της μελέτης Maria Berger, επίσης στο Leeds.

Αλλά η αυξημένη θέρμανση μειώνει το μήκος της θερμικής καταφυγής πέρα ​​από την ικανότητα προσαρμογής των κοραλλιών.

«Προβλέπουμε ότι περισσότερο από το 99% των κοραλλιογενών υφάλων θα εκτεθούν στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε αφόρητη θερμική καταπόνηση και το 100% των κοραλλιογενών υφάλων στους 2 βαθμούς Κελσίου», είπε ο Μπέργκερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα παγκόσμια δεδομένα

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, το μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα στον κόσμο, έχει δει πέντε γεγονότα μαζικής λεύκανσης τα τελευταία 25 χρόνια.

Μια αδημοσίευτη μελέτη που ελήφθη από το Γαλλικό Πρακτορείο, που γράφτηκε από ειδικούς στη μονάδα Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Ύφαλων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, λέει ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρισκόταν στην δίνη ενός ρεκόρ ζέστης για άλλη μια φορά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 93% της περίσσειας θερμότητας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θωρακίζοντας τις επιφάνειες της γης, αλλά δημιουργούν τεράστιους, μακροχρόνιους θαλάσσιους καύσωνες που ήδη ωθούν πολλά είδη κοραλλιών να ξεπεράσουν τα όρια ανοχής τους.

Ένα μεμονωμένο συμβάν λεύκανσης το 1998, που προκλήθηκε από την υπερθέρμανση των νερών, εξαφάνισε το οκτώ% όλων των κοραλλιών.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καλύπτουν μόνο ένα μικρό κλάσμα 0,2% του πυθμένα του ωκεανού, αλλά φιλοξενούν τουλάχιστον το 1/4 όλων των θαλάσσιων ζώων και φυτών.

koralia francesco ungaro unsplash
Francesco Ungaro / Unsplash

Η συμβολή των κοραλλιών στην αθρώπινη ζωή

Εκτός από την υποστήριξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, παρέχουν επίσης πρωτεΐνη, θέσεις εργασίας και εισόδημα αλλά και προστασία από τις καταιγίδες και τη διάβρωση των ακτών σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών από τους κοραλλιογενείς υφάλους είναι περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό, ανέφερε η έκθεση.

Νεκροταφεία λευκασμένων σκελετών

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, με τη βοήθεια της ρύπανσης, εξαφάνισε το 14% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου από το 2009 έως το 2018, αφήνοντας νεκροταφεία λευκασμένων σκελετών όπου κάποτε ευδοκιμούσαν ζωντανά οικοσυστήματα, έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Η απώλεια κοραλλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διέφερε ανά περιοχή, κυμαινόμενη από 5% στην Ανατολική Ασία, έως 95% στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου από το 2009 έως το 2018.

Διαφήμιση