Αρχική Ειδήσεις Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ψεύτικο χιόνι του «Πεκίνο 2022»

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ψεύτικο χιόνι του «Πεκίνο 2022»

Το ψεύτικο χιόνι, δεν είναι μόνο κακό για το περιβάλλον αλλά είναι και επικίνδυνο. Το να πέφτεις πάνω σε συνθετικό χιόνι είναι σαν να προσγειώνεσαι σε σκυρόδεμα

0
pechino 2022
Διαφήμιση

Οι ειδικοί προειδοποίησαν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και το μέλλον των αθλημάτων στο χιόνι καθιστώντας τις συνθήκες σημαντικά πιο επικίνδυνες για τους αγωνιζόμενους και τους συμμετέχοντες.

Η τρέχουσα μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες ανησυχίες ότι το τεχνητό χιόνι προκαλεί περισσότερους τραυματισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Το 2019, Γερμανοί γιατροί αποκάλυψαν ότι οι πτώσεις σε τεχνητές πίστες σκι είχαν ως αποτέλεσμα πιο σοβαρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο τους.

Οι αθλητές με τους οποίους ήρθαν σε επαφή για την έρευνα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις κατασκευές χιονιού, όπως οι σωροί που δημιουργούν απότομα αναχώματα από τα οποία οι ελεύθεροι σκιέρ κάνουν ακροβατικά.

Η New York Post ανέφερε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, θα είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν 100% τεχνητό χιόνι, με περισσότερες από 100 γεννήτριες χιονιού και 300 «κανόνια» που λειτουργούν ασταμάτητα για να καλύψουν τις πίστες του σκι.

artificial snow

Το Πανεπιστήμιο Loughborough στο Λονδίνο δημοσίευσε μια έρευνα και ανάλυση σχετικά με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022 και τη χρήση τεχνητού χιονιού για την κάλυψη των αγώνων και την αναπλήρωση της φυσικής χιονόπτωσης.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η χρήση τεχνητού χιονιού είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον, καθώς δημιουργεί νιφάδες που τις ψύχει και τις φυσάει. Το μηχάνημα πρέπει να λειτουργεί ασταμάτητα για όλη την ημέρα για να γεμίσει τις πίστες με λευκό, σαν πούδρα υλικό.

Τα μηχανήματα, υπολογίζουν ότι θα δημιουργήσουν 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα (περίπου 42,4 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χιονιού.

Λόγω της ρύπανσης και της εξάντλησης των φυσικών υπόγειων ταμιευτήρων, η παροχή νερού της πόλης έχει ήδη εξαντληθεί. Για να καλύψει τις ανάγκες του σε νερό, το Πεκίνο έχει εκτρέψει το νερό από τα ποτάμια στα νότια του.

Το EcoBusiness είπε ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το ψεύτικο χιόνι παγωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενδέχεται να βλάψουν τα φυτά και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Αναφέροντας τους κινδύνους για ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα, κοντά στο Εθνικό Φυσικό Καταφύγιο Songshan, προστατευόμενο δάσος 4.600 εκταρίων.

Beijink 2022

Κίνδυνος ατυχημάτων

Το ψεύτικο χιόνι, από την άλλη, δεν είναι μόνο κακό για το περιβάλλον, αλλά είναι και επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ειδικά σε περίπτωση ατυχήματος. Το να πέφτεις πάνω σε συνθετικό χιόνι είναι σαν να προσγειώνεσαι σε σκυρόδεμα γιατί δεν έχει την εγγενή σύνθεση του χιονιού για να διατηρήσει το σχήμα του και να αποφύγει το γρήγορο λιώσιμο.

Εξάντληση υδάτινων πόρων

Η χρήση νερού στην Κίνα θα μπορούσε να επιβαρύνει τους πόρους της χώρας, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικές βροχοπτώσεις και ανακυκλωμένο νερό για την παραγωγή χιονιού.

Υπάρχουν φόβοι ότι το υψηλό ποσοστό χρήσης νερού μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη πολύτιμους πόρους της περιοχής.

Χειμερινά σπορ Vs Υπερθέρμανσης

Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, το φυσικό χιόνι γίνεται λιγότερο άφθονο σε ορισμένες περιοχές. Η διαθεσιμότητα νερού για την παραγωγή χιονιού μειώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια επιχείρηση των σπορ χιονιού.

Ο κίνδυνος είναι προφανής, επισημαίνεται στην έκθεση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των χειμερινών σπορ. Μειώνει επίσης τον αριθμό των κλιματικά βιώσιμων τοποθεσιών φιλοξενίας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι μόνο 10 από τις 21 τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για τους Χειμερινούς Αγώνες από το Chamonix, το 1924 θα έχουν τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες και τα φυσικά επίπεδα χιονόπτωσης για να διοργανώσουν μια εκδήλωση μέχρι το 2050.

Το Chamonix, μαζί με τοποθεσίες όπως η Νορβηγία, η Γαλλία και η Αυστρία, έχουν κηρυχθεί «υψηλού κινδύνου». Αντίθετα, το Βανκούβερ, το Σότσι και το Squaw Valley στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κριθεί «αναξιόπιστα».

Διαφήμιση