Αρχική Ειδήσεις Στη διεθνή συμφωνία κατά των πλαστικών και οι ΗΠΑ

Στη διεθνή συμφωνία κατά των πλαστικών και οι ΗΠΑ

O όγκος των πλαστικών απορριμμάτων που φτάνει στους ωκεανούς ενδέχεται να τριπλασιαστεί ως το 2040

0
GP0STQ7RJ
GP0STQ7RJ
Διαφήμιση

Τη στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ, σε κοινή ανακοίνωση με τη Γαλλία. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, κατά την 5η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου στο Ναϊρόμπι.

Οι υφιστάμενες παγκόσμιες συνθήκες καλύπτουν κάποιες πτυχές του προβλήματος. Η Σύμβαση της Βασιλείας ρυθμίζει το εμπόριο απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πλαστικού. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα από τα πλοία, ενώ η Σύμβαση της Στοκχόλμης προστατεύει τον άνθρωπο από βλάβες που προκαλούν τα πλαστικά προϊόντα.

Ωστόσο, καμία δεν αντιπροσωπεύει μία ολιστικη λύση για την αντιμετώπιση της «πλαστικής» ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αντίθεση με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας, δεν υπάρχει επί του παρόντος διεθνές πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά, παρά την αυξανόμενη αναγνώριση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική απειλή για τον πλανήτη.

Στις συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτού του μήνα, θα λάβουν μέρος 154 κράτη, υποστηρίζοντας την ανάγκη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας.

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρρυνσης από πλαστικά

Υπάρχει μια ακατανόητη ποσότητα πλαστικού στον ωκεανό. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το σύνολο σε έως και 51 τρισ. πλαστικά αντικείμενα έχουν εντοπιστει μόνο στα επιφανειακά ύδατα. Η ρύπανση βλάπτει τα ζώα, τα οποία καταπίνουν ή μπλέκονται σε αυτά, ενώ οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους που τρώνε θαλασσινά μολυσμένα με τοξίνες πλαστικών είναι ακόμη άγνωστοι.

Μεγάλο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στη θάλασσα προέρχονται από ποτάμια. Μια έκθεση του 2017 διαπίστωσε ότι έως και το 95% προερχόταν από μόλις 10 ποταμούς, με οκτώ από αυτούς στην Ασία.

Αλλά η ρύπανση από πλαστικά δεν περιορίζεται στο νερό. Πλαστικά έχουν εντοπιστεί σε κάθε γωνιά της Γης, από την Αρκτική μέχρι την κορυφή του Έβερεστ. Επιπλέον, το πλαστικό είναι ένας σημαντικός μοχλός της κλιματικής αλλαγής. Ολόκληρος ο κύκλος ζωής των πλαστικών, αντιπροσωπεύει τον πέμπτο μεγαλύτερο εκπομπό αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

plastic diagram

Η «παραγωγή» πλαστικών σκουπιδιών

Η συνολική παραγωγή στερεών αποβλήτων προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2050. Ενώ, η ρύπανση στους ωκεανούς και τα υδάτινα σώματα του κόσμου από πλαστικά αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030.

Λόγος για τον οποίο αυξάνεται η πίεση για την εξεύρεση μιας παγκόσμιας λύσης για τον περιορισμό της παραγωγής τέτοιων υλικών, κάτι που μόνο μια παγκόσμια συμφωνία μπορεί να επιτύχει.

GP0STSBBEΗΠΑ – Γαλλία σε συμμαχία για την Συμφωνία

Οι ΗΠΑ συντάσσονται με μια ντουζίνα χώρες και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, που είχαν ζητήσει τον Σεπτέμβριο να συσταθεί μια επιτροπή διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συναφθεί μια διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που έχει δημιουργηθεί από τους 8,3 δισ. τόνους πλαστικών προϊόντων από την αρχή της δεκαετίας του 1950.

«Αναγνωρίζοντας τον διασυνοριακό χαρακτήρα της μόλυνσης από τα πλαστικα και τη σημασία να μειωθεί, οι ΗΠΑ και η Γαλλία στηρίζουν την έναρξη διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της 5ης Συνόδου του ΟΗΕ για το Περιβάλλον προκειμένου να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία που θα έχει στόχο να λαμβάνει υπόψη της όλο τον κύκλο ζωής του πλαστικού και να προωθεί μια κυκλική οικονομία», ανέφερε η ανακοίνωση των δύο χωρών.

Η συμφωνία, αναμένεται να περιλαμβάνει δεσμευτικές και μη δεσμευτικές προτάσεις, να ζητεί από τις χώρες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν φιλόδοξα εθνικά σχέδια δράσης και να προωθήσουν την ενεργή δέσμευση όλων των πλευρών προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη όλος ο κύκλος ζωής των πλαστικών.

Παρά τις προόδους στην ανακύκλωση και την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης ο όγκος των πλαστικών απορριμμάτων που φτάνει στους ωκεανούς ενδέχεται να τριπλασιαστεί ως το 2040, είχαν επισημάνει τον Σεπτέμβριο οι χώρες που προωθούν τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από CNN

Διαφήμιση