Αρχική Ειδήσεις Νέος ΕΝΦΙΑ: Σε 10 δόσεις και μειωμένος κατά 13% – Η απάντηση...

Νέος ΕΝΦΙΑ: Σε 10 δόσεις και μειωμένος κατά 13% – Η απάντηση της ΠΟΜΙΔΑ

0
Σπίτια
Διαφήμιση

Μέχρι και σε δέκα δόσεις θα γίνονται οι πληρωμές του νέου, μόνιμα μειωμένου κατά 13% ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου φορολογίας των ακινήτων. Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόσθετη, μόνιμη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η δομή του νέου φόρου αλλάζει όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, 8 στους 10 φορολογουμένους, ήτοι πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο ακινήτων, θα δουν μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, με τη μείωση αυτή υπερκαλύπτεται η προεκλογική δέσμευση για μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η συνολική μείωση του φόρου σε σχέση με το 2018 είναι 34%.

Για το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί στα 2,23 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υπουργός, προστίθενται 280 εκατ. ευρώ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση αυτήν που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Οι τέσσερις στόχοι της φορολογικής μεταρρύθμισης στα ακίνητα

Στους τέσσερις βασικούς στόχους που επιτυγχάνονται με τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρώτος στόχος: Η κυβέρνηση υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα φυσικά πρόσωπα. Η συνολική μείωση μέχρι σήμερα ανέρχεται κατά 34% ή 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018. Ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος από το 2022 μειώνεται επιπλέον κατά 13% σε σχέση με το 2021, δηλαδή είναι μειωμένος κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Από το 2022 το συνολικό βεβαιωμένο ποσό θα είναι 2,23 δισ. μειωμένο, δηλαδή, κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Δεύτερος στόχος: Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν από φέτος και μόνιμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο πέρυσι. Περίπου το 6% θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Για τους μισούς από αυτούς η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ και αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της αξίας των ακινήτων τους.

Τρίτος στόχος: Ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη. Επεκτείνεται η έκπτωση 30% στα 100.000 ευρώ από 60.000 που ίσχυε σήμερα. Για 75.000 πρόσωπα αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης. Αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για 100.000 έως 150.000 ευρώ. Επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι θα ωφεληθούν. Μειώνονται ακόμα περισσότεροι οι συντελεστές φόρου οικοπέδων με το 91% να δει μείωση, μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 50%. Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων.

Τέταρτος στόχος: Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Στόχος οι βεβαιώσεις μέχρι τέλος Απριλίου και οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι και έως 10 δόσεις.

ΠΟΜΙΔΑ: Τα θετικά και αρνητικά του νέου ΕΝΦΙΑ

Σε μια πρώτη αποτίμηση των ανακοινώσεων για τον ΕΝΦΙΑ, προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες «στις οποίες όλοι γνωρίζουμε …ποιος κρύβεται».

Τα κυριότερα θετικά στοιχεία της νέας ρύθμισης

  1. Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.
  2. Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που «μάτωσε» κυριολεκτικά να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.
  3. Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.
  4. Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.
  5. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

Τα κυριότερα αρνητικά στοιχεία της νέας ρύθμισης

  1. Η επιβολή ενός νέου τύπου «συμπληρωματικού φόρου» ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, όπως έχει ζητήσει με επιμονή η ΠΟΜΙΔΑ.
  2. Η ανυπαρξία «κόφτη» στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προΐσχύσασες αντικειμενικές αξίες.
  3. Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.
  4. Η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν το φόρο στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όπως ισχύει για το φόρο εισοδήματος.

«Γενικά φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός «δύσπεπτου» και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου»  διαπιστώνει η Ομοσπονδία διευκρινίζοντας «Όμως, το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…».

Διαφήμιση