Αρχική Ειδήσεις Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή σύρραξης στην Ουκρανία

Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή σύρραξης στην Ουκρανία

0
stratiwtes yana melnichenko unsplash
Yana Melnichenko / Unsplash
Διαφήμιση

Πρόθυμη να συζητήσει το ενδεχόμενο μη ανάπτυξης πυραύλων εδάφους ή μάχιμων δυνάμεων εδάφους στην Ουκρανία, εμφανίζεται η Ουάσινγκτον σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, με την προϋπόθεση και η Ρωσία να συμφωνήσει να κάνει το ίδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η El Pais δεν είπε πώς απέκτησε τα έγγραφα, ενώ, ΝΑΤΟ και Κρεμλίνο αρνούνται να προβούν σε σχολιασμό περί του ανοικτού πλέον ενδεχόμενου σύρραξης σε Ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters «Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να συζητήσουν αμοιβαία μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων επεισοδίων στον αέρα ή στη θάλασσα και καθησυχάζουν τη Μόσχα ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι κρουζ Tomahawk στη Ρουμανία και την Πολωνία».

Η ρωσική οπτική

Επί του παρόντος, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά μέσα για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτράχυνσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εσκεμμένα στήνουν σκηνικό πολέμου στην περιοχή, για να παρασύρουν τη χώρα του σε σύρραξη με την Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα δεν επιθυμεί.

Στην πρώτη από τις 23 Δεκεμβρίου δημόσια παρέμβασή του στη ρωσο-ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι οι βασικές ρωσικές ανησυχίες αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε η Ρωσία αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ.

«Ας υποθέσουμε πως η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις (εναντίον της Κριμαίας). Θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ;» δήλωνε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο «Πόλεμος» ανακοινώσεων και επιστολών

Η ρωσική πλευρά δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για τις γραπτές απαντήσεις που δέχτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πριν από μία εβδομάδα. Το ακριβές περιεχόμενο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα που η El Pais τις δημοσιοποιεί.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απορρίπτουν τις ρωσικές απαιτήσεις για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτοί για διάλογο.

Για τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, οι απαντήσεις της Δύσης καταδεικνύουν σοβαρές διαφορές στην κατανόηση της αρχής της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας που είχε συμφωνηθεί το 1999.

«Οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις μας που ελήφθησαν στις 26 Ιανουαρίου 2022 καταδεικνύουν σοβαρές διαφορές στην κατανόηση της αρχής της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί άμεσα αυτό το θέμα καθώς θα καθορίσει τις προοπτικές για μελλοντικό διάλογο» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην επιστολή του προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να προτείνει στο Κρεμλίνο έναν μηχανισμό διαφάνειας ώστε να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι Τόμαχοκ στις βάσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία, εφόσον η Μόσχα δώσει παρόμοιες πληροφορίες για πυραύλους της σε ρωσικές βάσεις.

«Ο υπουργός (Μπλίνκεν) επεσήμανε πως η διπλωματία, αν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα, θα πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που πρέπει να δούμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Οι «παράπλευρες»… δυνάμεις

Καθώς οι πολεμικές μηχανές «ζεσταίνονται» στην περιοχή, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συνομίλησε με τον σύμβουλο του Τούρκου Πρόεδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την Πέμπτη στο Κίεβο, όπου Τουρκία και Ουκρανία θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Eν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει, αν και πότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, διευκρινίζοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με οποιονδήποτε, ακόμη και με τους «ευρισκόμενους σε πλήρη σύγχυση».

Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να μιλήσουν την Δευτέρα, όμως ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέβαλε την κλήση λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τρίτη την Ουκρανία, από όπου κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι κρατά ένα όπλο στο κεφάλι του Κιέβου με στόχο να εκφοβίσει την Δύση για να επιτύχει την επαναχάραξη του μεταψυχροπολεμικού χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Εrtnews και ΑΠΕ

Διαφήμιση