Αρχική Special Topics Η Goldair Handling της επιχειρηματικής και περιβαλλοντικής αριστείας

Η Goldair Handling της επιχειρηματικής και περιβαλλοντικής αριστείας

0
recycle quackymcduck unsplash
Recycle EIKONA: Quackymcduck / Unsplash
Διαφήμιση

Μέσω ενός ολοκληρωμένου 5ετούς περιβαλλοντικού πλάνου επενδύσεων, πρωτοβουλιών  και στοχευμένων δράσεων η Goldair Handling, μία εταιρεία από κορυφαίους προμηθευτές υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη την τελευταία 30ετία, στοχεύει στη συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της σε όλους τους αερολιμένες όπου δραστηριοποιείται.

Η προτεραιότητα της εταιρείας δεν περιορίζεται στη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς, αλλά επεκτείνεται στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται με τον τομέα δραστηριοποίησής της και παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως οι Παγκόσμιοι Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Η Goldair Handling στοχεύει στην ελαχιστοποίηση αρνητικών επιδράσεων στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, παρακολουθώντας και αναλύοντας συστηματικά τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την επιχειρηματική λειτουργία της. Προς αυτή την κατεύθυνση, κύριες περιβαλλοντικές προτεραιότητές της είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων σε όλες τις δραστηριότητές της.

Στρατηγική & Σκοπός

Ως υπεύθυνη εταιρεία, η Goldair Handling στοχεύει στην επιχειρηματική αριστεία και, στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ευρωστία και την ανάπτυξη των εργαζομένων της, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συμβολή. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επικεντρώνεται στη σημασία των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειών, ενισχύοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη της.

Η ανακύκλωση αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του πυλώνα του περιβάλλοντος όσον αφορά τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Goldair Handling.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Εταιρεία επενδύει συστηματικά σε μια σειρά επιπλέον περιβαλλοντικών δράσεων και βελτιώσεων μέσω επενδύσεων, όπως παρουσιάζονται παρακάτωPicture1

Η Εταιρεία, στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποιεί για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έχει ορίσει 5ετές πλάνο σχετικά με την αντικατάσταση των ελκυστήρων με συμβατικούς κινητήρες, σε ηλεκτροκίνητους. Εντός του 2018 ολοκληρώθηκε το 20% της επένδυσης.

Αντίκτυπος & Οφέλη

Η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων κατ’ είδος, και κατ’ επέκταση η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, αποτελεί διαχρονικό στόχο της Goldair Handling.

Η Εταιρεία, μέσω δράσεων και συνεργασίες τόσο με διαχειριστικούς φορείς όσο και με τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετεί, στοχεύει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.

Καινοτομία & Πρωτοπορία

Η Goldair Handling, όντας περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη εταιρεία, δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική αξιολόγηση των προμηθευτών, με σκοπό να παρακινήσει τους προμηθευτές της και να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώδικας Συμπεριφοράς Προμηθευτή της Εταιρείας αποστέλλεται στους ενεργούς προμηθευτές, μαζί με ένα ερωτηματολόγιο αυτό-αξιολόγησης, προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό σύστημα διαχείρισης και να εντοπιστεί ο δυνητικός αντίκτυπος των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον. Το ερωτηματολόγιο καλύπτει επίσης ενέργειες και προγράμματα που εφαρμόζουν οι προμηθευτές της Εταιρείας σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση, όπως

  • Εξοικονόμηση ενέργειας,
  • Σωστή διαχείριση των αποβλήτων,
  • Ανακύκλωση των προϊόντων και των συσκευασιών και
  • Κατάρτιση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του προσωπικού.

Το 2018, το ερωτηματολόγιο αυτό αναθεωρήθηκε και ξεκίνησε η διανομή ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Με βάση αυτό το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο αξιολογήθηκαν συνολικά 87 προμηθευτές με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους. Το 52,87% συμπλήρωσε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μας, ενώ το 59,77% έστειλε ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του Κώδικα Συμπεριφοράς Προμηθευτή στην Εταιρεία.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλαίσιο του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, η Goldair Handling εφαρμόζει ετησίως προγράμματα κατάρτισης με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Εταιρεία έχει επενδύσει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των εργαζομένων της μέσω του «Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης», το οποίο αποτελεί μέρος της βασικής κατάρτισης του νεοπροσληφθέντος προσωπικού και είναι υποχρεωτικό για τους Εποπτικούς Επιμελητές σε όλο το δίκτυο της Εταιρείας σε ετήσια βάση.

Το 2018, η Goldair Handling αναθεώρησε το εκπαιδευτικό υλικό, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Εταιρείας και ενισχύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εργαζομένων με την προσθήκη νέων τμημάτων. Για το 2018 το ποσοστό των εκπαιδευμένων υπαλλήλων του Σταθμού Αθηνών ήταν 86,11%.

Η Goldair Handling στοχεύει επίσης στην αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των υπεργολάβων της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία δημιούργησε και πραγματοποίησε πρόγραμμα περιβαλλοντικής κατάρτισης για τους υπεργολάβους της με ποσοστό συμμετοχής 100% για το 2018.

e-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενισχύοντας την εταιρική περιβαλλοντική στρατηγική, κατά τη διάρκεια του 2018, η Εταιρεία επένδυσε στη δημιουργία περιβαλλοντικών εφαρμογών (applications) για την καταγραφή και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλους τους αερολιμένες όπου δραστηριοποιείται.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία χρησιμοποιεί το εταιρικό intranet «Compass» και προσαρμοσμένες περιβαλλοντικές εφαρμογές για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση όλων των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, τη διαχείριση αποβλήτων καθώς και την αναπλήρωση και αντικατάσταση πυροσβεστήρων.

Οι περιβαλλοντικές εφαρμογές της Goldair Handling στοχεύουν συγκεκριμένα:

Picture2
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Η Goldair Handling, με επίκεντρο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω των υπαλλήλων της, ξεκίνησε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα σχετικά με την πράσινη σήμανση στα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα. Η Εταιρεία έχει επενδύσει στην τοποθέτηση σήμανσης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε όλα τα γραφεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, προκειμένου να υποστηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος με την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση των προσπαθειών ανακύκλωσης.

Μετρήσιμα Αποτελέσματα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Από το 2018 η Εταιρεία, θέλοντας να ενισχύσει τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, εστιάζει στην παρακολούθηση της ανακύκλωσης, με στόχο τη βελτίωσή της και την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών των υλικών που διαχειρίζονται μέσω ανακύκλωσης και αφορούν τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα απόβλητα που προκύπτουν από τα αεροσκάφη εν ώρα πτήσης.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στο προσωπικό της Goldair Handling τόσο για την ανακύκλωση εν ώρα πτήσης, όσο και τον τρόπο διαχείρισης της ανακύκλωσης στον χώρο του αερολιμένα.

Η διαχρονική αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων ανά τύπο και συνεπώς η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο της Goldair Handling. Μέσω ενεργειών και συνεργασίας με τις αρχές του αερολιμένα και τις αεροπορικές εταιρείες-πελάτες, η Εταιρεία στοχεύει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση των αποβλήτων και την αύξηση της ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται έντονα από την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε αεροπορικές εταιρίες πελάτες που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση και τη μείωση των ποσοστών αποβλήτων, όπου η Goldair Handling. Είναι υπεύθυνη για την Aegean Airlines και την Emirates.

Κατά τη διάρκεια του 2017-2018, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων, η Εταιρεία επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση της ανακύκλωσης στον Αερολιμένα Αθηνών προκειμένου να βελτιωθεί και να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό των υλικών που διακινούνται μέσω της ανακύκλωσης τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τα απόβλητα

ENVIRONMENTAL INDEX
ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ 2017 2018
Μέταλλο 18380 18221
Ζωικά υποπροϊόντα cat. 2 2771
Κατασκευή REC 12540 5920
Πλαστικά μπουκάλια 8913
Οργανικά απόβλητα 620
Φυτοϋγειονομικά απόβλητα για καταστροφή 3973
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ 2017 2018
Υδατικά υγρά πλύσης (ΑΛΛΑ) 6640

 

4460
Απορροφητικά, υλικά φίλτρων, υφάσματα κλπ 2585
Αέρια σε δοχεία πίεσης 621 350
Ηλεκτρονικά απόβλητα – 3 850 1270
Λαμπτήρες φθορισμού 35 50
Φίλτρα λαδιού 850 226
Βερνίκια Απορρίμματα και βερνίκια 115 290
Τόνερ / κασέτες 1 100
Άλλα υδραυλικά έλαια 4400 5700
Μπαταρίες μολύβδου (16 06 01) 17255 14680
Μεταχειρισμένες μπαταρίες οικιακής χρήσης 27
Μεταλλική συσκευασία (15 01 04) 620
Πλαστική συσκευασία (15 01 02) 15

 

 Επιπλέον, η Εταιρεία έχει επεκτείνει τις προσπάθειες ανακύκλωσης τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης στο Τμήμα Εκπαίδευσης & GSE, προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχει παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βελτιώσει την απόδοση της ανακύκλωσης.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Goldair Handling, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία N.4342 / 2015 για την ενεργειακή απόδοση «Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης», πραγματοποίησε Ενεργειακό Έλεγχο στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, οι οποίες καλύπτουν το 90% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της εταιρείας, σύμφωνα με το παράρτημα VI του νόμου 4342/2015.

Εγκαταστάσεις που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% της συνολικής εγκατάστασης της Εταιρείας και έχουν ενσωματωθεί στον ενεργειακό έλεγχο είναι τα αεροδρόμια Κω, Χανίων, Ρόδου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Για αυτούς τους σταθμούς πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε δείγμα παρόμοιων εγκαταστάσεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με δύο διήμερες επισκέψεις, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό για τη μέτρηση ηλεκτρικών μεγεθών, θερμοκρασιών, υγρασίας και φωτεινότητας χώρων.

Τα αποτελέσματα του αυτοψία και ενεργειακού ελέγχου δημοσιεύθηκαν σε έκθεση στις 31 Δεκεμβρίου 2018), στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Picture3

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ

Picture4

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2018

Η Goldair Handling δημιούργησε τη «Goldair Handling Green Team», η οποία δραστηριοποιείται ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης και πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση και τον καθαρισμό δημόσιων χώρων. Σκοπός της εταιρείας είναι να υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις κοντά στην Αθήνα και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σταθμός Αθηνών: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η « Green Team» συμμετείχε σε δράση που διοργάνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Συμμετοχή στην Ώρα της Γης: Η Goldair Handling συμμετείχε στην Ώρα της Γης ως απλή ενέργεια για να στείλει ένα μήνυμα κατά της αλλαγής του κλίματος. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στη δράση απενεργοποιώντας τα φώτα τους, εκφράζοντας έτσι τη συμβολή τους στο περιβάλλον

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Καθαρισμός Δασών: Εθελοντές -εργαζόμενοι στα Ιωάννινα συμμετείχαν στον καθαρισμό των δασών, κατά τη διάρκεια των οποίων συλλέχθηκαν 24 κιλά αποβλήτων, εκ των οποίων τα 6 κιλά ήταν πλαστικά. Τα πλαστικά απόβλητα που συλλέχθηκαν κατατέθηκαν σε κάδους ανακύκλωσης του Δήμου Ιωαννίνων

Δενδροφύτευση: Οι εργαζόμενοι της Goldair Handling φύτεψαν δεκαπέντε δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, στο πλαίσιο των ετήσιων περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου Καβάλας. Επιπλέον, ο Σταθμός προχώρησε στον καθαρισμό της παραλίας.

Picture5
Καθαρισμός παιδότοπων: Οι εργαζόμενοι της Goldair Handling αεροδρομίου του Αράξου, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Δήμου Αχαΐας, συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συλλογή αποβλήτων στην παιδική χαρά της παραλίας στην κάτω Αχαΐα. Η δράση είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή 15 σάκων αποβλήτων που συλλέχθηκαν από την παιδική χαρά και την παρακείμενη παραλία.

Καθαρισμός παραλιών: Εθελοντές από τα αεροδρόμια της Σκύρου, των Χανίων, του Ακτίου, της Κεφαλονιάς, της Μυτιλήνης, της Σαντορίνης και της Αλεξανδρούπολης προχώρησαν στον καθαρισμό παραλιών

Σαντορίνη: Η πρωτοβουλία αφορούσε τη συλλογή απορριμμάτων στο φράκτη που περιβάλλει τον αερολιμένα Σαντορίνης
Μυτιλήνη: Η παραλία στην περιοχή «Κατιά – Κράγκου» καθαρίστηκε από υπαλλήλους του σταθμού της Μυτιλήνης. Ο εθελοντικός καθαρισμός ήταν μια επιτυχία για ακόμη ένα χρόνο, καλύπτοντας μια παραλία πάνω από 2χλμ, με μεγάλη ποσότητα αποβλήτων και εγκαταλελειμμένα πλαστικά σκάφη που συλλέχθηκαν
Χανιά: Η δράση καθαρισμού στο Δήμο Κισσάμου υπήρξε επιτυχημένη στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας “Let’s Do It” στην οποία συμμετείχαν εθελοντές / υπάλληλοι της Goldair Handling. Η εκστρατεία καθαρισμού, ομορφιάς και αισθητικής αναβάθμισης παραλιών, ακτών και δημόσιων χώρων στο Δήμο Κισσάμου ήταν μια ακόμη οργανωμένη εθελοντική δράση του Δήμου. Επιπλέον, ο Σταθμός συμμετείχε στον καθαρισμό των περιχώρων του Ι. Αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”
Κεφαλονιά: Οι εργαζόμενοι Goldair Handling συμμετείχαν σε τρεις δράσεις περιβαλλοντικού καθαρισμού. Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της ακτογραμμής της λιμνοθάλασσας του Κουταβού, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέχθηκαν περίπου 30 κιλά πλαστικού και 10 κιλών χαρτιού, ενώ το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κουτάβος, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν περίπου 40 κιλά πλαστικού και 10 κιλά χαρτιού. Επιπλέον καθαρίστηκε η παραλία της Μεγάλης Άμμου  και το πάρκο της παραλίας.

Διαφήμιση