Αρχική Ειδήσεις «Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία θέτουν σε συναγερμό Αμερική και Ευρώπη

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία θέτουν σε συναγερμό Αμερική και Ευρώπη

0
Ρεαλιστικό σενάριο ή δυτική
Διαφήμιση

Αυξάνεται ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη, μετά την αποτυχία της διπλωματίας να εκτονώσει την απειλή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ένα χτύπημα από πλευράς Μόσχας, που έχει «σχεδόν ολοκληρώσει» τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας, θα ανάγκαζε την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους να περάσουν στην αντεπίθεση.

Αλλά «πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Δύση για να υπερασπιστεί την Ουκρανία;» διερωτάται σύσσωμος ο διεθνής τύπος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για πιθανή ρωσική εισβολή εδώ και εβδομάδες. Υιοθετώντας το όραμα της Ρωσίας για την προσάρτηση της Ουκρανίας σε «ένα έθνος», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαιτεί δεσμεύσεις ότι ο γείτονάς του δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.

Υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε μια τέτοια υπόσχεση, με τη Ρωσία συνεχίζει να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επίθεσης. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα «εισβάλει» στην Ουκρανία επειδή, μετά από τόσες απειλές «πρέπει να κάνει κάτι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η οποία αποκωδικοποιεί με συνέπεια όλα τα μηνύματα Μπάιντεν, η πιθανότητα εμπλοκής των αμερικανικών στρατευμάτων σε μία πιθανή ρωσική σύρραξη είναι περιορισμένη. Όπως αναφέρει «Ο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα αμερικανικά στρατεύματα να συναντήσουν τους Ρώσους, δεδομένου του κινδύνου να κλιμακωθεί μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων των δύο χωρών. Αντίθετα, οι απειλές για αντίποινα επικεντρώθηκαν στις κυρώσεις.

Ωστόσο, με δεδομένη την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο μακριά θα ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν οι βασικοί εταίροι, ιδιαίτερα η Γερμανία» σχολιάζει η Washington Post.

Ο ρόλος των συμμάχων στο ενδεχόμενο ουκρανικής εξέγερσης

Ωστόσο, οι συζητήσεις  για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνονται, εστιάζοντας κυρίως στο υψηλό κόστος για τον Πούτιν -δεδομένης της Αμερικανικής υποστήριξης  σε μία δυνητική ουκρανική εξέγερση. Ήδη το 2014, η Ουκρανία έλαβε βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ που επένδυσε σε αμυντικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin, θωρακισμένων Humvee και εξοπλισμού επικοινωνιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν επίσης στην εκπαίδευση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων.

Ωστόσο, η Washington Post επισημαίνει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, φέρνοντας ενδεχομένως μια σειρά από νέους πόρους και όπλα για αντάρτικο πόλεμο σε μέρη της Ουκρανίας που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, μετατρέποντας την εισβολή του Πούτιν σε ένα τέλμα «τύπου Αφγανιστάν».

Επίσης, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι πίθανο να υποστηρίξουν μια ενδεχόμενη ουκρανική εξέγερση, προκαλώντας διχασμό μεταξύ των συμμάχων.

Ενώ, η Μόσχα έχει επίσης σηματοδοτήσει την πιθανότητα κλιμάκωσης, απειλώντας με στρατιωτικές επεμβάσεις σε Κούβα και Βενεζουέλα, στοχεύοντας αδιαμφισβήτητα όχι τόσο στη νίκη αλλά στην τιμωρία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Βρετανία ήδη αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με επιπλέον δυνάμεις. Μια ομάδα, περίπου 30 επίλεκτων βρετανών στρατιωτών, έφτασε στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, υπό τον φόβο επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Τα μέλη της νεοσύστατης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού, Rangers, πέταξαν με στρατιωτικά αεροπλάνα μεταφέροντας περίπου 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους στη χώρα.

H κίνηση δεν άρεσε στην ρωσική Πρεσβεία στη Βρετανία που έγραψε «Είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή φονικών όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία μόνο θα τροφοδοτήσει την κρίση».

Διαφήμιση