Αρχική Ειδήσεις «Καταιγίδα» σκόνης στα Κανάρια νησιά – Ο ουρανός έγινε πορτοκαλί

«Καταιγίδα» σκόνης στα Κανάρια νησιά – Ο ουρανός έγινε πορτοκαλί

0
Canary NASA
NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens
Διαφήμιση

Τεράστιο σύννεφο σκόνης από τη βορειοδυτική Αφρική, γνωστό τοπικά ως «la Calima», υποβάθμισε την ποιότητα του αέρα στα Κανάρια νησιά, χρωματίζοντας τον ουρανό «πορτοκαλί».

Τέτοια φαινόμενα είναι γνωστά στους νησιώτες της περιοχής, καθώς αυτήν την εποχή του χρόνου οι ισχυροί εποχικοί άνεμοι μεταφέρουν άμμο και σκόνη από τη Σαχάρα.

Το Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) του δορυφόρου της NASA, NOAA-20, «φωτογράφισε» το φαινόμενο, αναγκάζοντας τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) να εκδώσει προειδοποίηση στα νησιά Lanzarote και Fuerteventura για ισχυρούς ανέμους και αιωρούμενη σκόνη. Αργότερα το ίδιο βράδυ, η προειδοποίηση επεκτάθηκε στη Κανάρια Νησιά και την Τενερίφη.

Με την άφιξη της σκόνης, η ορατότητα μειώθηκε στα 1,6 χιλιόμετρα (1 μίλι) στο αεροδρόμιο της Γκραν Κανάρια και στα 1,8 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) στη Φουερτεβεντούρα και την Τενερίφη Νότια, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις.

Το Υπουργείο Υγείας συνέστησε στους ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να παραμείνουν στα σπίτια με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Οι ριπές ανέμων έφτασαν τα 70 χιλιόμετρα (40 μίλια) την ώρα.

africa vir NASA
NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens

Όπως φαίνεται από τις λήψεις του Παρατηρίου της NASA, η σκόνη έχει οργανωθεί σε μια σειρά από γραμμικές ζώνες κοντά στα ανατολικά νησιά του αρχιπελάγους. Η σκόνη είναι πιθανό να οργανώνεται κατά μήκος, κατά τα άλλα αόρατα κύματα στην ατμόσφαιρα.

Τέτοια κύματα μπορεί να προκληθούν από την άνοδο και την πτώση μιας μάζας αέρα που έχει διαταραχθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η αέρια μάζα που προέρχεται από τη δυτική αφρικανική ήπειρο διαταράχθηκε από την αέρια μάζα χαμηλότερου υψομέτρου κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Λάβετε υπόψη ότι το σχήμα του συρμού των κυμάτων ταιριάζει με τη δυτική αφρικανική ακτή, φυσικά με κάποια παραμόρφωση λόγω διαφορετικών ταχυτήτων ανέμου σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε ο Tianle Yuan, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Goddard Space Flight Center της NASA και στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Δείτε περισσότερες εικόνες του φαινομένου από το Παρατηρητήριο της NASA

Διαφήμιση