Αρχική COVID-19 Όμικρον 2: Ύποπτη υποπαραλλαγή με δύο κρούσματα στην Ελλάδα

Όμικρον 2: Ύποπτη υποπαραλλαγή με δύο κρούσματα στην Ελλάδα

0
RAPID ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) - κρούσματα
: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Διαφήμιση

Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα μία νέα παραλλαγή της Όμικρον που εντοπίστηκε στο Βέλγιο. O λόγος για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 που έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Δύο ταξιδιώτες εξωτερικού εντοπίστηκαν «θετικοί» στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής δεν είναι ακόμα σαφή και δεν υπάρχουν δεδομένα που να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα», ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή βρίσκεται σε μία θέση που δεν είναι ανιχνεύσιμη με την κλασική μέθοδο για αυτό και δεν είναι γνωστό ακόμη κατά πόσο είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανιχνεύεται από όλα τα PCR test, και για αυτό αν κάποιος τη φέρει, ναι μεν γνωρίζει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό αλλά μπορεί και να μη μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι φέρει τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του ertnews, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν την καλύπτουν.

Το «οδοιπορικό» της Όμικρον 2

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή εντοπίστηκε στη Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία ενώ στο Βέλγιο, η Όμικρον 2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 26 Δεκεμβρίου και αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες το 1% των νέων μολύνσεων στη χώρα.

covid

Έλληνες επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή

Αύξηση θανάτων από κορονοϊό σε ποσοστό 14% καταγράφηκε σε μια εβδομάδα, με Έλληνες επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 θα δυσκολέψει την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Για εμάς δύο δείκτες έχουν σημασία» δήλωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και διευκρινίζει «ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Και οι δύο αριθμοί είναι αυξημένοι και σταθεροί. Στις ΜΕΘ διαχειριζόμαστε περιστατικά της Δέλτα. Αυτή την στιγμή, όσον αφορά τις νοσηλείες ασθενών Covid-19, έχουμε 80% περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα και 20% της Όμικρον».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό διαφέρει: «Οι εμβολιασμένοι παίρνουν οδηγίες και παραμένουν στα σπίτια τους ενώ οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα γι αυτό και η Επιτροπή των Ειδικών πρότεινε την παράταση των μέτρων».

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι προκαλεί επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς άνω των 60 ετών.

άρρωστος - Covid - σπίτι - ασθενείς
Εικόνα: UNSPLASH/engin akyurt

«Εργοστάσιο μεταλλάξεων» οι ανεμβολίαστοι

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής, εκτιμά ότι όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, «οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων».

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί» τόνισε ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής (απολύμανση χεριών και χρήση μάσκας), καθώς, η νέα παραλλαγή θα μεταδοθεί γρήγορα σε όλες τις χώρες.

Λόγος για τον οποίο ο κ.Τριανταφυλλίδης συνέστησε η Επιτροπή των Ειδικών να εισηγηθεί ενισχυτική δόση εμβολίου και στους εφήβους, όπως γίνεται και στην Αμερική. «Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε περιστατικά όπως αυτό με τον διπλά εμβολιασμένο 15χρονο μαθητή, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ» δήλωσε προτείνοντας, επίσης, η άδεια στους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό να επεκταθεί από τις πέντε ημέρες στις εφτά.

Με πληροφορίες από ertnews

Διαφήμιση