Αρχική Διάστημα Σειρά ηλιακών εκρήξεων «απειλούν» να φέρουν τη Γη σε σέλας τις επόμενες...

Σειρά ηλιακών εκρήξεων «απειλούν» να φέρουν τη Γη σε σέλας τις επόμενες ημέρες

0
Giant Solar Flares javier miranda unsplash
Javier Miranda / Unsplash
Διαφήμιση

Δύο ηλιακές εκρήξεις, συνοδευόμενες από στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο διάστημα ικανές να πλήξουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και να προκαλέσουν μικρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του Sciencealert.

Η πρώτη έκρηξη έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου στις 5:44 μ.μ. UT, και κατηγοριοποιήθηκε ως έκρηξη κατηγορίας M1.5. Η δεύτερη καταγράφηκε στις 20 Ιανουαρίου στις 6:01 π.μ. UT, ως η πιο ισχυρή, κατηγορίας M5,5. Και οι δύο θεωρούνται εκλάμψεις μεσαίου επιπέδου, όχι η πιο ισχυρή δραστηριότητα για την οποία είναι ικανός ο Ήλιος μας, αλλά αρκετά ισχυρή ώστε τα αποτελέσματά της να γίνουν αισθητά εδώ στη Γη.

Και για τις δύο εκλάμψεις, μια έκρηξη ακτίνων Χ ιονίστηκε στην κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης, προκαλώντας σύντομες, μικρές διακοπές ρεύματος βραχέων κυμάτων. Η πρώτη έκρηξη «αποτυπώθηκε» πάνω από τη Νότια Αμερική και η δεύτερη πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

selas steven pahel unsplash
Steven Pahel / Unsplash

Οι στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), οι οποίες προκαλούνται από το σπάσιμο και την επανασύνδεση των γραμμών μαγνητικού πεδίου, είναι μαζικές εκτοξεύσεις έως και δισεκατομμυρίων τόνων πλάσματος από το ηλιακό στέμμα, μεταφέροντας ένα ενσωματωμένο μαγνητικό πεδίο.

Συχνά συμβαίνουν μετά από παρόμοιες εκλάμψεις και ταξιδεύουν προς τα έξω από τον Ήλιο, απαιτώντας αρκετές ημέρες για να φτάσουν στη Γη εάν κατευθύνονται προς την κατεύθυνσή μας.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που θα προκύψουν θα είναι μικρές, ίσως μερικές διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, μικρή υποβάθμιση των ραδιοεπικοινωνιών και μικρές διακοπές στις διαστημικές λειτουργίες.

Μπορεί επίσης να δούμε σέλας, όταν φορτισμένα σωματίδια από το CME συγκρούονται και αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης για να παράγουν υπέροχες εκπομπές φωτός σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Giant Solar Flares thomas willmott unsplash
Thomas Willmott / Unsplash

Τέτοιες εκλάμψεις γίνονται όλο και πιο συχνές, καθώς ο Ήλιος ανεβαίνει στο ηλιακό μέγιστο, την κορύφωση της ηλιακής δραστηριότητας που εμφανίζεται σε έναν κύκλο 11 ετών.

Αυτός ο κύκλος βασίζεται στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, το οποίο αναστρέφεται κάθε 11 χρόνια, με τον βόρειο και τον νότιο μαγνητικό πόλο να αλλάζουν θέσεις. Δεν είναι γνωστό τι οδηγεί αυτούς τους κύκλους (πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι έχει να κάνει με μια πλανητική ευθυγράμμιση 11,07 ετών), αλλά οι πόλοι αλλάζουν όταν το μαγνητικό πεδίο είναι στο ασθενέστερο επίπεδο, γνωστό και ως ηλιακό ελάχιστο.

ilios justin dickey unsplash
Justin Dickey / Unsplash

Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου ελέγχει τη δραστηριότητά του, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κηλίδων (προσωρινές περιοχές ισχυρών μαγνητικών πεδίων), των ηλιακών εκλάμψεων και των εκτοξεύσεων μάζας στεμμάτων, έτσι το ηλιακό ελάχιστο εμφανίζεται ως περίοδος ελάχιστης δραστηριότητας. Μετά την αλλαγή των πόλων, η ηλιακή δραστηριότητα σταδιακά αυξάνεται στο μέγιστο.

Το πιο πρόσφατο ηλιακό ελάχιστο πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της αύξησης, οδεύοντας προς ένα ηλιακό μέγιστο περίπου τον Ιούλιο του 2025.

Πέρυσι είδαμε μερικές πραγματικά επικές «φωτοβολίδες», που θα μπορούσε να σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα πιο θεαματικά «πυροτεχνήματα» φέτος.

selas allan cole unsplash
Αllan Cole / Unsplash

Δεν υπάρχουν δύο ηλιακοί κύκλοι που να είναι ίδιοι, επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς πόσο «ενεργός» θα γίνει ο Ήλιος. Ανιχνευτές και παρατηρητήρια όπως το Parker Solar Probe και το Solar Dynamics Observatory βοηθούν τους επιστήμονες να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του Ήλιου προκειμένου να προβλέψουν καλύτερα τις «ηλιακές καταιγίδες» .

Τα πιθανώς εισερχόμενα CME πρόκειται να φτάσουν στην τροχιά της Γης κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες, με μια πιθανότητα σέλας το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ScienceAlert

 

Διαφήμιση