Αρχική COVID-19 ΕΟΔΥ: Όλα τα νέα στοιχεία για την Όμικρον 2

ΕΟΔΥ: Όλα τα νέα στοιχεία για την Όμικρον 2

0
Omicron2 jan kopriva unsplash
Jan Kopriva / Unsplash
Διαφήμιση

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων Όμικρον 2 στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ενημερώνει για όλα τα νέα στοιχεία για την υποομάδα stealth.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγειας, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.

H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως.

Τα χαρακτηριστικά της υποομάδας «stealth»

Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις. Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το «S–gene drop out» ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth.

εργαστήριο - κορονοϊός - covid
Εικόνα: UNSPLASH/CDC

6 επιπλέον μεταλλάξεις

Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι

 1. S:T19I,
 2. S:V213G,
 3. S:S371F,
 4. S:T376A,
 5. S:D405N, και
 6. S:R408S.
  Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις
  – S:L24-,
  – S:P25-,
  – S:P26-, και επιπλέον στη θέση
  – S:A27S.

Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες.

Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί δύο περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣειρά ηλιακών εκρήξεων «απειλούν» να φέρουν τη Γη σε σέλας τις επόμενες ημέρες
Επόμενο άρθρο«Ελπίδα»: Προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας