Αρχική Ειδήσεις «Ελπίδα»: Προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

«Ελπίδα»: Προστασία των αστέγων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

0
astegoi inkredo designer unsplash
Inkredo Designer / Unsplash
Διαφήμιση

Με έγγραφό της προς όλους τους Δήμους της χώρας η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, έχει ζητηθεί κάθε Δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.

Πρόβλεψη τήρησης μέτρων Covid

Στους χώρους αυτούς, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων προστασίας και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την είσοδο και παραμονή στο χώρο.
  • Διάθεση μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Τοποθέτηση υγρού σαπουνιού και χαρτομάντηλων σε κάθε νιπτήρα και ποδοκίνητων κλειστών κάδων απορριμμάτων.
  • Τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Τακτικός εξαερισμός του χώρου και απολύμανση επιφανειών
  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
  • Προφορική ενημέρωση και έγγραφη ανάρτηση σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας του χώρου.

Επίσης, συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής rapid tests πριν από την είσοδο και κατά την διάρκεια παραμονής των φιλοξενούμενων στους οριζόμενους χώρους.

Ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες

Οι Δήμοι καλούνται, επίσης, να ενημερώσουν με κάθε μέσο που διαθέτουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε άστεγους της περιοχής τους, όπως αναρτήσεις ανακοινώσεων σε Υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work) με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των δράσεων, καθώς και την στήριξη των αστέγων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Όλα τα νέα στοιχεία για την Όμικρον 2
Επόμενο άρθροCovid-19: Η 4η δόση εμβολίου διχάζει τους υπουργούς υγείας της ΕΕ