Αρχική COVID-19 Covid-19: Η 4η δόση εμβολίου διχάζει τους υπουργούς υγείας της ΕΕ

Covid-19: Η 4η δόση εμβολίου διχάζει τους υπουργούς υγείας της ΕΕ

0
european union markus spiske unsplash
Markus Spiske / Unsplash
Διαφήμιση

υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης για το ενδεχόμενο ανάγκης τέταρτης δόσης εμβολίων κατά της COVID-19, στην προσπάθειά τους να «τιθασσεύσουν» τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων στις χώρες τους.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν λογικό να χορηγηθεί τέταρτη δόση σε ανθρώπους με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Ενώ, όπως προεξοφλείται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, ως διοργανώτρια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας, οι  υπουργοί θα συζητήσουν τη «χορήγηση τέταρτης δόσης».

Η Δανία και η Ουγγαρία, χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη αποφασίσει τη διάθεση τέταρτης δόσης των εμβολίων κατά της COVID. Η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα αφορά μόνον τις ευπαθείς ομάδες, ενώ, η ουγγρική κυβέρνηση είπε ότι όλοι θα μπορούν να κάνουν 4η δόση αφού συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Η διάθεση της 4ης δόσης ξεκίνησε στο Ισραήλ από τον περασμένο μήνα, με τη χώρα να γίνεται η πρώτη που χορηγεί τη δεύτερη ενισχυτική δόση.

Διαφορετικές ταχύτητες «πλούσιων και φτωχών»

Τα πλουσιότερα κράτη αποφάσισαν να επισπεύσουν την κυκλοφορία των ενισχυτικών δόσεων, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον, αλλά παραμένουν διχασμένα σε ό,τι αφορά την 4η δόση. Πολλές χώρες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία πριν ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να βρεθεί κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις στρατηγικές στον εμβολιασμό.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης ο συντονισμός άλλων στρατηγικών αντιμετώπισης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης πιθανής νέας κοινής προμήθειας εμβολίων, καθώς τα «εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στις παραλλαγές έρχονται σύντομα», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προσαρμοσμένα στην Όμικρον εμβόλια, μπορεί να είναι έτοιμα ακόμα και τον ερχόμενο Μάρτιο, αν και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει δηλώσει πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζονται.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαφήμιση