Αρχική Ειδήσεις Το κίτρινο ακτινίδιο έρχεται στην ελληνική παραγωγή – Tα 8 οφέλη της...

Το κίτρινο ακτινίδιο έρχεται στην ελληνική παραγωγή – Tα 8 οφέλη της υπερτροφής

0
kitrino aktinidio
Διαφήμιση

Ανάμεσα στα ισχυρά οφέλη του κίτρινου ακτινιδίου για την υγεία  που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αυτή η υπερτροφή μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους, το υγιές δέρμα και την καλή πέψη.

Το ακτινίδιο είναι μια υπερτροφή που αγαπούν όλο και περισσότεροι. Ιδανικό για παρφέ γιαουρτιού ή σε μπάρες παγωμένων φρούτων, είναι μια νόστιμη προσθήκη σε αμέτρητες συνταγές. Τα οφέλη αυτού του τροπικού μικρού φρούτου είναι τεράστια για την υγεία. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ακτινίδια, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών στοιχείων και πώς να τα τρώτε.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οπτικά, θα δείτε μια αρκετά εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ των ποικιλιών. Το πράσινο ακτινίδιο έχει καφέ δέρμα και οβάλ σχήμα. Το χρυσό ακτινίδιο, αντίθετα, είναι λείο, με άτριχο δέρμα και χρυσοκαφέ χρώμα.

Ο τεμαχισμός των φρούτων στη μέση αποκαλύπτει ακόμα περισσότερες διαφορές. Το πράσινο ακτινίδιο έχει μαύρους σπόρους. Το κίτρινο ακτινίδιο έχει μικρότερο πυρήνα και λιγότερους σπόρους.

ΓΕΥΣΗ

Το κίτρινο ακτινίδιο έχει τελείως διαφορετική γεύση από το πράσινο ακτινίδιο. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι έχει γεύση σαν διασταύρωση μάνγκο και φράουλας. Το να κόψετε στη μέση και να αφαιρέσετε τη σάρκα με ένα κουτάλι είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τα απολαύσετε. Κάποιοι τρώνε αυτήν την ποικιλία όπως θα έτρωγαν ένα μήλο ή ένα δαμάσκηνο!

ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Το κίτρινο ακτινίδιο είναι συνήθως ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση όταν το αγοράσετε και γίνεται πιο γλυκό καθώς μαλακώνει. Τα πράσινα ακτινίδια μπορεί να είναι πιο σφιχτά όταν αγοράζονται, επομένως είναι σημαντικό να τα αφήνετε να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα ώριμο ακτινίδιο πρέπει να πιέζεται ελαφρά όπως ένα ροδάκινο ή ένα αβοκάντο. Μόλις ωριμάσει το πράσινο ακτινίδιο, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα και το κίτρινο ακτινίδιο για περίπου 2 εβδομάδες.

ΟΦΕΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι δύο ποικιλίες έχουν πολλά κοινά. Και τα δύο είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα την τέλεια επιλογή για υγιεινό σνακ. Έχουν λίγα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Τα ακτινίδια είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό FODMAP.

golden kiwi
Golden Kiwi

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

# Μία μερίδα (δύο ακτινίδια) από κίτρινο ακτινίδιο έχει 110 θερμίδες.

  • Το πράσινο ακτινίδιο έχει 90 θερμίδες

# Τα κίτρινα ακτινίδια έχουν την ίδια ποσότητα καλίου με μια μπανάνα.

  • Τα πράσινα ακτινίδια περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μέτρια μπανάνα.

# Βιταμίνη C. Το ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και καλύπτει τις ανάγκες μιας ολόκληρης ημέρας ανά μερίδα.

  • Το κίτρινο ακτινίδιο έχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από τα πράσινα — και τρεις φορές περισσότερη C από ένα πορτοκάλι!

# Φυτικές  ίνες. Ενώ το πράσινο ακτινίδιο έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το κίτρινο ακτινίδιο, και τα δύο περιέχουν έναν σπάνιο συνδυασμό διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών.

Στατιστικά Ακτινιδίου

  • Μέγεθος μερίδας: 2 ακτινίδια
  • Θερμίδες: 90
  • Λίπος: 1 γρ
  • Χοληστερίνη: 0 mg
  • Νάτριο: 0 mg
  • Υδατάνθρακες: 22 γρ
  • Σάκχαρα: 13 γρ
  • Φυτικές ίνες: 4 γρ
  • Ασβέστιο: 6% DV
  • Σίδερο: 2% DV
  • Βιταμίνη C: 230% DV
  • Βιταμίνη Α: 2% DV
  • Κάλιο: 13% DV

Τα κίτρινα ακτινίδια είναι γνωστό ότι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο που καταναλώνεται συνήθως (290% DV ανά μερίδα).

Σε αντίθεση με τα πράσινα ακτινίδια, μπορείτε να τα δαγκώσετε όπως θα κάνατε ένα μήλο. Όταν τρώτε το χρυσαφένιο δέρμα ακτινιδίου, διπλασιάζετε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από 2 σε 4 γραμμάρια ανά μερίδα.

kitrino aktinidio1

Ακτινίδια: Οφέλη για την υγεία

Για υγιές δέρμα και τα μαλλιά

Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού που μπορεί φυσικά να διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας σφριγηλό και νεανικό.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα πορτοκάλια με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά μια μερίδα ακτινίδιο (2 μικρά ακτινίδια) έχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C, επομένως είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό, μέσω των τροφών, για να προστατεύσουμε το σώμα από επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Προάγει την καλή πέψη

Τα ακτινίδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών που είναι σημαντικές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Το πράσινο ακτινίδιο περιέχει συγκεκριμένα ένα φυσικό πεπτικό ένζυμο γνωστό ως ακτινιδίνη που μπορεί να διασπάσει την πρωτεΐνη και να βελτιώσει τη λειτουργία τόσο στο γαστρικό όσο και στο εντερικό επίπεδο.

Υποστηρίζει την υγιή απώλεια βάρους

Σνακ με λίγες θερμίδες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτο με χορταστικές ίνες που βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού. Τα ακτινίδια περιέχουν απάνω από 90% νερό που μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του σώματος.

Επιβραδύνει τη γήρανση

Το ακτινίδιο μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Ως αντιοξειδωτικό, η άφθονη βιταμίνη C στα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα και να αποτρέψουν ή ακόμα και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και καρδιακή ασθένεια.

Για μητέρες και τα μωρά

Κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού. Τα ακτινίδια, ειδικά η ποικιλία χρυσού, είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος και αποτελούν μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή σνακ.

yellow kiwi dan bucko unsplash
Dan Bucko / Unsplash

Σημείωση
Τα ακτινίδια είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά γύρω από το στόμα, τα χείλη, τη γλώσσα και το λαιμό. Εάν αισθανθείτε μυρμήγκιασμα, κνησμό ή αίσθημα τσιμπήματος σε αυτές τις περιοχές μετά την κατανάλωση ενός ακτινιδίου, μπορεί να είστε αλλεργικοί και θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε αμέσως τα φρούτα και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τεστ αλλεργίας προς επιβεβαίωση. Τα μωρά δεν πρέπει να εισάγουν ακτινίδιο μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 8 μηνών.

aktinidio nati melnychuk unsplash
Nati Melnychuk / Unsplash

Πώς να φάτε ακτινίδιο

Για να απολαύσετε ένα ακτινίδιο, θα πρέπει να το ξεπλύνετε καλά και να το κόψετε στη μέση. Αφαιρέστε το εσωτερικό με ένα κουτάλι και απολαύστε το ολόκληρο ή σε κύβους.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το ξεφλουδίσετε προσεκτικά με ένα μαχαίρι και να το κόψετε σε φέτες. Μόλις κόψετε το ακτινίδιο, φροντίστε να μην περιμένετε πολύ για να το φάτε, καθώς τα ακτινίδια περιέχουν ένζυμα που μπορούν να μαλακώσουν τα φρούτα.

Μπορείτε επίσης, να ξεπλύνετε το ακτινίδιο με νερό και να το προσθέσετε σε ένα smoothie, να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή να αναμίξετε φέτες σε γιαούρτι για έναν τέλειο συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών.

Τόσο το πράσινο όσο και το κίτρινο ακτινίδιο περιέχουν ένα φυσικό ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη που διασπά την πρωτεΐνη και κάνει μια νόστιμη μαρινάδα. Συνιστάται να το απλώσετε σε φέτες ή πολτοποιημένο πάνω σε σκληρό κρέας πριν το ψήσετε, για πιο τρυφερή υφή.

aktinidia

Tο κίτρινο ακτινίδιο έρχεται να κάνει την διαφορά

Η υπεροχή του κίτρινου ακτινιδίου, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς η ελκυστική τιμή διάθεσης στην αγορά  εξασφαλίζει μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα.

Αναγνωρίζοντας την προοπτική του εγγυημένου εισοδήματος που υπόσχεται το κίτρινο ακτινίδιο για τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης στην Αιτωλοακαρνανία εξασφάλισε, στο πλαίσιο προώθησης νέων καλλιεργειών, την άδεια καλλιέργειας καινούριων ποικιλιών ακτινιδίων. Μάλιστα, το προσεχές διάςστημα θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με αγρότες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια τους και να εξασφαλίσουν εγγυημένο εισόδημα.

Η καλλιέργεια του ακτινιδίου στην Αιτωλοακαρνανία αποδείχθηκε επικερδής, καθώς ο Συνεταιρισμός Νεάπολης, που ήδη διαθέτει ένα υπερσύγχρονο συσκευαστήριο, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την αποτελεσματική διαλογή, αποθήκευση και προώθηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η νέα ποικιλία του κίτρινου ακτινιδίου έρχεται μετά από προσεκτική έρευνα αγοράς και με ήδη διασφαλισμένη την αλυσίδα τροφοδοσίας, να δώσει προστιθέμενη αξία και νέα ώθηση στο ίδιο το προϊόν.

Η σύμπραξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης με την Jingold διασφαλίζει για τον παραγωγό

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση για την ανάπτυξη της καλλιέργειας,
  • Συνεχή καθοδήγηση από ειδικούς γεωπόνους,
  • Εγγυημένη απορρόφηση παραγωγής,
  • Εγγυημένη τιμή διάθεσης στις αγορές.
Διαφήμιση